Dicar fietsroute 2

  • Dicar fietsroute 2

    Een afspraak bij de na-service? Verveel je niet met de Dicar-fietstocht.

    Take a break, while you wait!

    Geniet van een snuifje cultuur en fietsgenot terwijl Dicar zich om je camper bekommert. Wanneer wij jouw motorhome in orde maken, kan je de fietsen van stal halen en de omgeving gaan verkennen. Speciaal voor onze Dicar-klanten hebben wij 3 fietsroutes en 2 wandelingen op maat uitgewerkt. Zoals je misschien al hebt ondervonden, tijdens één van je motorhomereizen, vind je op de meest onverwachte plaatsen soms de mooiste plekjes.

    Fietroute 2: het landelijke Geel | 35 km

    Routebeschrijving

    Knooppunten: 48-62-61-64-63-69-1-79-80-78

    VERTREK VANUIT DICAR NAAR ENA

    We verlaten Dicar langs de hoofdingang. Hier sla je onmiddellijk rechts af. Volg het fietspad naar de fietsrotonde onder de fly-over. Kijk uit voor eventuele fietsers die zich al op de rotonde bevinden. Neem het tunneltje dat leidt naar Oevel en volg knooppunt 48. Je rijdt nu langs de ‘industrieweg’ van Oevel voorbij verschillende bekende bedrijven. Je komt aan verkeerslichten die enkel op waarschuwing staan, links zie je een torengebouw van de firma Thys. Rijd tot bij de afslag naar rechts die leidt tussen de gemeentelijke begraafplaats en Sus Campiniae. Het nijverheidsgebied wordt aangegeven als ENA wat betekent: economisch netwerk Albertkanaal. Je komt nu aan het Albertkanaal, waar je een lichte duik naar beneden neemt. Steek de spoorweg over en sla linksaf de kanaaldijk op.

    VAN HET ALBERTKANAAL NAAR DE SLUIZEN VAN OLEN EN HET SHOPPING CENTER 

    Volg de knooppunten 62 en 61. Deze brengen je bij de sluizen in Olen. In 2014 werd aan de sluizen een waterkrachtcentrale in gebruik genomen. Hier kan je een korte stop maken om de infoborden te lezen. Bij knooppunt 61 rijd je via de rechter kanaaldijk richting knooppunt 64. Je zal onderweg een aantal vissers kunnen begroeten en bij knooppunt 64 rijd je een zachte helling links op en volg je knooppunt 63. Bij de verkeerslichten kan je het Shopping Park van Olen op. Naast de talrijk aanwezige winkels en de grote drukte kan je er ook genieten van een goedkope lunch bij Brasserie O of Lunch Garden. Nadat je de ‘Geelseweg’ oversteekt sla je rechtsaf bij knooppunt 63 om even verder weer rechts af te slaan naar knooppunt 69. Je rijdt nu door het landelijke Meren (gehucht van Olen).

    VAN HET SHOPPING CENTER NAAR THOMAS MORE

    De weg naar knooppunt 69 gaat over in een prachtig aangelegd stuk fietsostrade. De hogeschool Thomas More ligt rechts van jou. Volg nu knooppunt 1 en steek de ‘Larumseweg’ over. Neem dan knooppunt 79. De weg slingert via de ‘Ganzenstraat’ en ‘Heuvel’ tot op de T-kruising met ‘Gooreind’. Sla rechtsaf om vrijwel onmiddellijk ‘Gooreind’ te verlaten naar links. Duik de tunnel in, sla rechtsaf om terug op ‘Gooreind’ te komen. Via de ‘Zandhoefstraat’ kom je, rechts, langs de gemeentelijke begraafplaats. Ga even links de Groenstraat in en volg nu knooppunt 80 door rechts het ‘Brabantsblok’ te nemen. Via ‘Holven’ rijd je einde weg links en kruis je de spoorweglijn Mol-Geel-Herentals.

    VAN THOMAS MORE NAAR GEEL CENTRUM

    Het station ligt aan je linkerkant. Volg heel even de ‘Stationsstraat’ om vervolgens rechtsaf te slaan en via een rustig binnenpad, met rechts de technische school Sint-Jozef, beland je zo in de Technische Schoolstraat met aan je rechterkant het Koninklijk Atheneum. Sla rechtsaf en neem de eerstvolgende binnenweg de ‘Patronaatstraat’ die je leidt langs het stadspark (links) van Geel. Je kruist de ‘Lebonstraat’ en rijdt tot op de ‘Werft’ waar je links inrijdt en je belandt zo bij knooppunt 80, de Sint-Amandskerk en de verkeersvrije markt van Geel.

    VAN GEEL CENTRUM NAAR HET OPZ EN HET PUNT

    Je rijdt nu naar het laatste knooppunt, 78. Via de ‘Kameinestraat’ die overgaat in de ‘Waaiburg’ verlaat je deze en rijd je links de ‘Asterstraat’ in. Eind ‘Asterstraat’ sla je linksaf, kruis je de ‘Pas’ en rijd je via de Dr. Sanodreef de ‘Stelenseweg’ op. Rechts van jou ligt het alombekende OPZ (Openbaar psychiatrisch zorg- en kenniscentrum) van Geel.

    De ‘Stelenseweg’ gaat over in de Koning Albertstraat. Bij de verkeerslichten ga je dwars over de ring en sla je verderop rechts de ‘Kapellenblok’ in. Vervolgens neem je de eerste weg links het ‘Stokt’. Je passeert enkele mooie villa’s en weien terwijl je knooppunt 78 bereikt.

    Je verlaat nu de knooppunten en laat je leiden door de beschrijving: je rijdt schuin links de ‘Doornboomstraat’ in. Je bevindt je nu in het gehucht ‘Punt’ van Geel. Bij het eerstvolgende kruispunt neem je de ‘Doornboomstraat’ rechts. Langs je rechterkant passeer je een aspergekwekerij. Blijf de ‘Doorboomstraat’ volgen en je bereikt de verkeerslichten bij de heel drukke ‘Antwerpseweg’. Hier steek je over en ga je dadelijk links bij de lichten de N13  (weg naar Herentals) oversteken. Je rijdt de brug van het Albertkanaal over.

    VAN HET ALBERTKANAAL NAAR DICAR

    Na de brug volg je de fietsrotonde (aangelegd rond een waterpartij) die onder de fly-over doorloopt, en kies je de tunnel met uitgang Westerlo. Je kruist de E313 en belandt op de N19. Aan je linkerkant zie je Dicar. Bij de eerstvolgende lichten steek je over naar links, de ‘Vossendaal’ in en fiets langs de achterzijde terug Dicar binnen.

    STOPPLAATS: VERKEERSVRIJE MARKT GEEL

    Tijd om even de honger of de dorst te lessen. Er is een grote keuze aan cafés en restaurants. Wil je even aan windowshopping doen? Geen probleem, de ‘Nieuwstraat’ en de ‘Pas’ zijn vlakbij en zijn meteen ook de belangrijkste winkelstraten van Geel.

    Bezienswaardigheden

    FLY-OVER

    Na tientallen jaren denken en plannen werd de fly-over gerealiseerd in 2014. Op 5 december 2011 ging het project  officieel van start op het op- en afrittencomplex van de E313. Geel-West werd een enorme bouwwerf met de aanleg van 2 grote rotondes, een fly-over, 2 nieuwe bruggen over de E313 en een tuibruig over het Albertkanaal. De rotondes en de fly-over zorgen ervoor dat het doorgaande, het lokale én het fietsverkeer van elkaar gescheiden worden, zodat het verkeer vlotter én veiliger kan verlopen op het complex.

    INDUSTRIEWEG

    Je passeert hier verschillende bekende bedrijven zoals make-up producent Esteé Lauder (opgericht in 1965) met 950 werknemers. In 2015 werden 150 miljoen stuks geproduceerd met een zeer hoge kwaliteitscontrole. Je rijdt ook voorbij het chemisch bedrijf Kaneka. Kaneka produceert onder andere acrylaatpolymeren dat een additief is om de slagvastheid en verwerking van PVC en kunststoffen te verbeteren. Er is in 2017 nog 34 miljoen geïnvesteerd in de site. In 2019 nog eens 15 miljoen voor een extra productiefaciliteit voor revolutionair verpakkingsmateriaal. Het torengebouw van de firma Thys verhuurt 40 kantoren en stelt ook vergaderruimtes ter beschikking. De structuur van het gebouw vertoont duidelijk 4 vleugels, vandaar de naam van het gebouw ‘4 wings’. Je komt ook voorbij Sus Campiniae. Dit bedrijf zorgde voor heel wat oproer. De vergunning die de provincie uitreikte aan deze varkensslachterij werd aangeklaagd wegens reukhinder. Ondertussen is de storm geluwd en is er door aanpassingen zo goed als geen overlast meer. Het is het grootste en modernste slachthuis voor varkens in België. Wel twee miljoen varkens per jaar laten er het leven. Het is geopend in 2017 en telt nu 100 werknemers.

    OPZ

    Het ontstaan van het OPZ brengt ons 700 jaar terug in de tijd. Mensen die psychisch ziek waren kwamen om genezing vragen bij Sint-Dimpna, de patroonheilige van de stad Geel en de geesteszieken. Ze vonden onderdak bij de inwoners van Geel. Het Geelse kostgangersysteem wordt vaak gezien als de voorloper van een moderne trend in de geestelijke gezondheidszorg, waarbij wordt ingezet op het thuis verzorgen van psychiatrische patiënten. Er waren voor -en tegenstanders, sommige pleiten net om patiënten te isoleren van hun omgeving terwijl ze hier vrij mochten rondlopen. Vanaf de 19e eeuw werd er met een medische bril naar de geestelijke gezondheidszorg gekeken en werd de opvang beter georganiseerd waardoor de Geelse situatie minder uniek werd. De infimerie te Geel werd gebouwd waardoor patiënten de illusie kregen van vrijheid maar er kon toezicht gehouden worden op de gezinnen en hun patiënten. Tussen de 2 wereldoorlogen verbleven er ongeveer 3000 patiënten bij Geelse gezinnen. Vandaag de dag verblijven er nog ongeveer 200 patiënten bij pleeggezinnen. Begin de jaren 1980 werd de Sanokliniek opgericht. Deze psychiatrische kliniek telde in 2019 ongeveer 1222 opnames.

    MEER TIPS EN REISVERHALEN?

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels