Denemarken

 • Denemarken

  De pure natuur van Denemarken met de fiets ontdekken!

  Deze tocht van Rudbøl naar Skagen gaat door de meest imponerende stukjes pure natuur van Denemarken. Met de wind mee of tegen en een zilte geur in je neus rij je door een zeer afwisselend landschap. Een landschap, gevormd door duinen, brede zandstranden en water. Behalve gezonde lucht en zijn er daarnaast veel regionale historische musea langs deze route. De strijd tegen het water is het thema van veel museums. De route is in beide richtingen af te leggen maar de wind komt doorgaans vanuit het zuidwesten en van zuid naar noord kun je meestal met de wind mee fietsen.

  Route

  Heerlijk fietsen: Rubøl in het zuiden tot Skagen in het noorden

  De route van de westkust van Jutland is voor tweederde van geasfalteerde wegen. Het resterende deel bestaat uit grindpaden. Er zijn 16 panorama-fietsroutes die je de mooie Deense natuur laten ontdekken. Deze routes variëren van 18 tot 50 km en zijn geschikt als dagtocht. De routes hebben allemaal hun eigen thema variërend van natuur tot aan cultuurhistorische bezienswaardigheden.Het is raadzaam om niet op al te dunne bandjes te fietsen. De fietstocht is geschikt voor de hele familie. Een groot deel gaat over paden zonder autoverkeer. De nationale tocht is afwisselend, vol contrasten en charmant zoals geen ander. In het zuiden vind je het rijke vlakke landschap en in het noorden de duinen. De route is aangegeven in de provinciale kaarten van Sønderjylland, Ribe, Ringkøbing, Viborg en Nordjylland als route 1.

   

  Van Rudbøl tot Esbjerg gaat de tocht door een duinlandschap. Een mooi gebied met een rijk dierenleven. Vadehavscenteret en Mandøhuset hebben goede exposities over het leven aan de zeekant. Er kunnen zelfs tochtjes gemaakt worden onder leiding van een natuurgids naar het waddengebied of een mosselbank. Er is in dit gebied ook barnsteen te vinden. Na een flinke storm spoelt dit ‘zeegoud’ vaak het strand op. Oksbøl, maar ook Sønderlev en Skagen hebben mooie barnsteenmusea. Langs de westkust van Jutland, van Blåvandshuk tot Skagen, wordt het landschap gedomineerd door heide, duinen en witte zandstranden. Je hebt nauwelijks in de gaten dat je door één van de meest populaire vakantiegebieden van Denemarken fietst. Geen torenhoge appartementen gevuld met vakantiegangers, maar wel vakantiehuizen, campings en bescheiden hotels die voor een groot deel verscholen liggen. In het noorden van Jutland hebben de kracht van zee en zand invloed op de omgeving. In het nieuwe ‘Skagen Odde Naturcenter’, ontworpen door de bekende architecten Jørn en Kim Utzon, is een boeiende tentoonstelling te zien van alles wat met het water, zand, wind en licht van het noorden van Jutland te maken heeft.

  Råbjerg Mile is betoverend mooi. Dit prachtige landschap met metershoge zandduinen ontstond de 16de eeuw aan de westkust ter hoogte van Råbjerg Stene tijdens de grote zandmigratie. De duin bestaat uit een 1 km lange en 1 km brede heuvel met ongeveer 4 miljoen m3 zand. Het hoogste punt bevindt zich 40 meter boven zeeniveau. De duin schuift jaarlijks met een snelheid van meer dan 15m/jaar op naar Kattegat in Noordoostelijke richting. Raabjerg Mile is te bereiken met de auto vanuit Kandestedvej en met de fiets vanuit Vestkyststien. Raabjerg Stene is te voet bereikbaar vanaf Raabjerg Kirke (kerk). Meer info.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels