Nederland

 • Nederland

  Amsterdam, de bruisende grachtenstad!

  Het vroegere vissersdorpje is uitgegroeid tot een handelsstad van formaat. Tot op de dag van vandaag trekt Amsterdam toeristen van over de hele wereld aan. Het is zelfs één van de meeste bezochte steden in heel Europa. En gelukkig voor ons is het slechts op een steenworp afstand verwijderd. Lekker gaan eten, musea gaan bezoeken, kunstenaars ontdekken, de geschiedenis opsnuiven, winkelen naar hartenlust, in Amsterdam kan het allemaal. Dringend tijd om met onze motorhome even de Hollandse grens over te steken.

  Route

  Een stad met vele gezichten

  Als je Amsterdam ontdekt kan je niet omheen de kronkelende grachten en de typische koopwoningen. Gelukkig kan je op een makkelijke manier de stad verkennen met het Canal Cruise Ticket. Voor een grachtenrondvaart bestel je het ticket gewoon online en kan je een 1-uur rondvaart naar keuze maken. De ideale starter!

  Wat moet er zeker nog op je to-do lijstje staan in Amsterdam? 

  Anne Frank huis: Eén van de bekendste huizen in Amsterdam. Het huis waar Anne Frank ondergedoken zat tijdens W.O. II. Hier schreef zij haar wereldberoemde dagboek. De Anne Frank Stichting werd kort naar de oorlog opgezet en hierdoor is het huis gered kunnen worden.

  Het Vondelpark: Het prachtige, groene stadspark is vernoemd naar dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel. Je vindt zijn standbeeld terug in het park. Er worden hier veel openluchtvoorstellingen gegeven. Het park trekt jaarlijks meer dan 10 miljoen bezoekers.

  De P.C. Hooftstraat: Dit is de duurste winkelstraat van Nederland. De straat is vernoemd naar de 17de-eeuwse dichter Pieter Cornelisz Hoof. Je vindt hier de meest exclusieve ontwerpers terug zoals Gucci, Louis Vuitton, … Het is hier vechten voor een pand. Zelfs topdesigner Versace staat op de wachtlijst.

  Stedelijk Museum: Het ideale museum voor liefhebbers van de moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het is tevens ook het  grootste. Het historische gebouw dateert uit 1895. De uitgebreide collectie is qua stijl vergelijkbaar met het Museum of Modern Art in New York.

  Het (Koninklijk) Paleis op de Dam: Het is één van de drie paleizen van de koninklijke familie.  Het 350-jarige paleis was vroeger het stadhuis van Amsterdam tot koning Lodewijk Napoleon er een paleis van maakte. Denk aan marmeren vloeren, prachtige sculpturen en schitterende schilderijen.

   

  Leidseplein: Hier valt altijd iets te beleven. In het midden van Amsterdam vind je dit uitgaansgebied met terrassen en restaurantjes. In de winter wordt het plein omgetoverd tot een prachtig, winters tafereel inclusief schaatsbaan.

  Het Rijksmuseum: Dit is het belangrijkste en grootste museum van Nederland. Meer dan 200 zalen zijn gevuld met 1 miljoen voorwerpen van 17de eeuwse Nederlandse meesters. Ook Aziatische kunst en Italiaanse meesters maken deel uit van de collectie. Hier kan je het pronkstuk ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt bewonderen.

  De Amsterdamse Wallen: De straatjes in het oudste deel van Amsterdam zijn wereldberoemd. Het stuk tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk staat bekend als het ‘Red Light District’. Hier kan je veel prostituees achter de ramen terugvinden met het bekende rode lampje erbij.

  Het Rembrandthuis: Hier heeft Rembrandt effectief gewoond. Het huis kostte vroeger € 6.000 dat hij in termijnen mocht betalen. Hetzelfde jaar kreeg hij de opdracht om ‘De Nachtwacht’ te schilderen. Uiteindelijk is hij na zijn faillissement moeten verhuizen naar een klein huurhuis.

  De Amsterdam Dungeon: Neem een duik in de donkere geschiedenis van Amsterdam. Ga 500 jaar terug in de tijd en ontdek de duistere geheimen van de beul Peter Tielmann en Rembrandt. Let op, niet geschikt voor gevoelige zieltjes.

   

  De buurten 

  Amsterdam biedt voor ieders wat wils. Voor een relaxed, educatief of cultureel weekend ben je hier aan het juiste adres. Avant-garde theater, futuristische kunstwerken, hippe foodmarkets, indrukwekkende architectuur of gezellig terrassen, elke buurt van Amsterdam heeft zijn eigen charme.  We schetsen kort enkele voorbeelden.

  Amsterdam-Noord: Neem de veerboot en vaar naar de zonnige kant van het IJ. Brenger zeker eens bezoekje aan de terrassen van de noordoever. Met een prachtig uitzicht op de IJ kan je hier helemaal tot rust komen. De opkomende buurt is nu uitgegroeid tot een bruisend en gezinsvriendelijk stadsdeel vol contrasten.

  Oostelijk havengebied: Hier moet je zijn voor moderne architectuur en prachtige uitzichten. Het voormalig havengebied dat vroeger de thuis was van grote rederijen, werd door vrijzinnige kunstenaars, krakers en nomaden omgetoverd tot een fantasiewereld. Vanaf 1985 zijn de eilanden (KNSM, Java, Borneo en Sporenburg) uitgegroeid tot een architecturaal gebied met internationale allure.

  Multicultureel Amsterdam-Oost: Hier kom je voor het vele groen,  de culturele bezienswaardigheden maar ook vooral om te shoppen en eten en drinken. Het is een smeltroes van Turkse bakkers, leuke winkeltjes en trendy clubs. Vooral het Oosterpark, het Tropenmuseum en de Dappermarkt zijn hier must sees.

  Oud-Zuid: Dit gebied huisvest enkele culturele parels zoals het Rijksmuseum, het koninklijk concertmuseum en het Olympisch stadion. Het is één van de mooiste en rijkste buurten met brede lanen en schitterende musea.

  Oud-West: Vlakbij het centrum en geliefd bij de buurtbewoners. Deze hippe buurt wemelt van de conceptstores en heeft als zuidgrens het mooie Vondelpark. De hallen zijn hier enorm populair. De vroegere tramstandplaats herbergt nu restaurants, een hotel, een bioscoop en de Foodhallen.

   

  Overnachten met de camper in Amsterdam

  Amsterdam City Camp

  Deze camperplaats is vlakbij het centrum van Amsterdam (enkel en alleen voor campers). Het terrein biedt een mooi uitzicht over het IJ. Er is een gratis (fiets)pont die je van de NDSM werf (naast de camperplaats) in 10 minuutjes naar het centraal station brengt. Er is gratis Wi-Fi en er zijn afvoer- en waterpunten voorzien. Het terrein is omheind en wordt bewaakt. Klik hier voor meer info.

  TIP: Het bekende NDSM is een verlaten scheepswerf dat is omgetoverd tot een culturele hotspot en creatieve vrijhaven. Het wemelt hier van de kunstenaarsinitiatieven, jonge ondernemingen en hippe bedrijfjes. Aangezien de camping hier vlak naast gesitueerd is, zeker de moeite om een bezoekje te brengen.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels