Polen

  • Polen

    Heerlijk verdwalen in bruisend Polen!

    Als vakantieland is Polen relatief onbekend maar zeker niet onbemind. De mix tussen oude en moderne steden zorgt voor een ideale balans tussen hip en historisch. Sommige fluisteren dat de Poolse steden tot de mooiste van Europa behoren. Architectuur, geschiedenis en gezelligheid vloeien harmonieus samen. Laat je meevoeren door de schilderachtige, geplaveide straatjes en verdwaal in de culturele schatten die Polen te bieden heeft. 

    Route

    Geel – Ohrdruf | 525 km

    Bij het ochtendgloren rijden we de autostrade op in Geel en trekken we richting Duitsland. Een klein zestal uurtjes later komen we aan in het Duitse dorpje Ohrdruf. Na een deugddoende nacht, zetten we onze tocht verder. In alle rust rijden we via de autoweg voorbij Dresden. Het landschap bestaat uit groene, weelderige dennenbossen die ons tot ver in Polen zullen achtervolgen. We rijden richting Berlijn. En slaan daarna af bij Ruhland om zo richting Cottbus te trekken. Aan de tweetalige borden te zien, blijkt dat we dat Poolse grens naderen. Spannend!

    Ohrdruf – Poznan | 628km

    In Polen aangekomen nemen we even halt op de immense parking, net over de grens. De snelweg is hier in behoorlijk slechte staat. Het is dan ook beter om een andere grensovergang te nemen, hebben we aan de lijven ondervonden. Maar dat zijn vijgen na Pasen. We zetten met hernieuwde moed onze reis verder. Gelukkig wordt de weg stilaan beter. Via Zilona Gora (Grünberg), waar we de camperplaats niet vinden, rijden we door naar Poznan. We passeren de mooie camping Malta die helaas overvol is wegens een triatlon. Dus tuffen we verder naar camperplaats Biscupice. De receptie ligt voorbij de camperplaats, rechts het veld in. We staan er ten midden van Duitsers en Nederlanders. Het lokale treinstation is op slechts 2,3 km afstand. Ideaal om Poznan te bezoeken.

    Poznan is een populaire toeristische bestemming en staat bekend om zijn kleurige huisjes die het uitzicht sieren. Het lijkt wel alsof een kind alle kleurtjes uit zijn potlooddoosje heeft gebruikt. Poznan is een heel levendige universiteitsstad,  waar ook wel naar gerefereerd wordt als ‘De wieg van Polen’. De Poolse paus Johannes Paulus II benadrukte ooit bij zijn bezoek aan de kathedraal dat Polen ‘hier’ begon. Volgens onderzoeken is het één van de mogelijke plaatsen waar de eerste Poolse koning het christelijke geloof aannam. Je kan hier wel 25 musea bezoeken en talrijke oorlogsmonumenten terugvinden. Maar het stadje heeft nog meer te bieden. Voor de talrijke  gezellige cafés en restaurants moet je rond de Oude Markt zijn. Het is dan ook hier dat we genieten van een overheerlijk diner met zicht op de regenboogkleurige stadshuisjes.

    Poznan – Torun | 135 km

    Na ons verblijf in Poznan trekken we verder richting Torun. In Lednogora stoppen we bij  een heuvel waar 3 houten windmolens uit de 19e eeuw staan te pronken. Iets verderop is een openlucht museum. Vanuit het museum vertrekken 3 toeristische routes. We gaan op pad en stoppen pas 8 km verder bij het unieke houten kerkje van Tubowo. Na deze fikse wandeling rijden we verder en parkeren we in het toeristische dorpje Gniezno. De vele restaurants, ijssalons en cafés zien er aanlokkelijk uit. Maar het is de imposante kathedraal die onze aandacht trekt en ons de trappen opdrijft. Hierna is tijd om even halt te houden en wat bij te komen op een gezellig terras. Wat ons opvalt terwijl we het stadje observeren is dat het er erg netjes en proper bijligt. Een fenomeen dat we doorheen heel Polen hebben gezien.

    Langs de akker -en tarwevelden bereiken we Torun. De camping ligt verscholen achter een hoge dijk, niet ver van het stadje zelf. We stappen over een lange brug die ons over rivier Wisla naar Torun brengt.  We komen de Oude stadsmarkt binnen via een stadspoort waar enkele marktkramers middeleeuws plastiek wapentuig aanbieden.Aan het geboortehuis van Copernicus konden we niet voorbijgaan. Alleen de gevel al is indrukwekkend. Op de Rynek Staromiejski blazen we uit op een schaduwrijk terrasje. Terwijl we genieten van een fris pilsje en een heerlijke maaltijd terwijl overal de lampjes beginnen op te lichten, observeren we de talrijke toeristen die voorbij slenteren.

    Torun – Gdansk | 180 km

    We vertrekken vroeg op pad en rond 11u30 arriveren we in Gdansk. De GPS brengt ons naar de bewaakte camperplaats. We komen aan bij een open ruimte afgesloten door appartementen en muren. In de stad zelf is het erg druk. In de buurt van de terrasjes is het over de koppen lopen. We slenteren door de Ulica Dluga, beter bekend als de Langstraat, en bewonderen de gerestaureerde renaissance huizen. De huizen zijn overvloedig gedecoreerd met ornamenten en symbolen. We passeren o.a. het Ferberhuis, de Leeuwenburg en het statige Schumannhuis. Ook merken we de thermometer van Fahrenheit op, vlakbij de woning waar de uitvinder in kwestie leefde. Als laatste bezoeken we het Oudestadsraadhuis waar enkele studenten geduldig bezig zijn met restauratiewerken uit te voeren.

    Daarna keren we terug langs de Motlawa rivier, die omringd wordt door de vele winkels waar men amber (barnsteen) verkoopt. Amber is één van de lokale specialiteiten. Een andere is het goudkleurige drankje Goldwasser. Goldwasser is een goudlikeur met kruiden. Danziger Goldwasser was voornamelijk bekend door het feit dat er deeltjes bladgoud door de drank gemengd werden. Het drankje kan nog steeds in Gdansk gekocht worden maar wordt sinds het einde van WO II niet meer ter plaatse gedistilleerd.

    Gdansk – Malbork | 235 km

    We verlaten onze standplaats en 68 km later belanden we bij een mooie camping in de schaduw van het grootste bakstenen kasteel van Europa, het kasteel van Malbork (Mariënburg). De camping is verzorgd en is voorzien van alle mogelijke faciliteiten. Het roestkleurige, Gotische kasteel is omring door een imposant slot. De Mariënburg was het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde. Later werd het slot verder uitgebouwd tot een Poolse vestiging. Daarna werd het gebruikt als opslagplaats voor militaire doeleinden. Het slot verkeerde een tijdlang in vervang maar het was pas toen de burcht politieke betekenis kreeg als symbool van de Duitse en Pruisische aanwezigheid tegenover Polen dat het hersteld werd. Het kasteel werd in de Tweede Wereld oorlog bijna verwoest door bombardementen maar is later gerestaureerd. We trekken 3 uur uit voor een bezoek aan het kasteel. De audiogids is in het Engels, en de route is duidelijk aangegeven. Het slot is een absolute aanrader!

    Malbork – Elblag – Ostroda | 100 km

    Via Elblag en een autoweg in aanbouw komen we in Ostroda. Dat Ostroda een watersportstadje is, zie je meteen door het grote meer en de vele zeilscheepjes. Even buiten Ostroda, langs het meer ligt camping Marina. De camping heeft ruime afgebakende plaatsen, er ligt geen vuiltje op de grond en het gras is kort gemaaid.  We hebben de hele camping voor onszelf. Een echte aanrader als standplaats, en we zijn helemaal klaar voor wat waterpret!

    Ostroda – Warschau | 125 km

    We trekken met de motorhome richting Warschau. Een golvend landschap flitst voorbij en het is aangenaam rijden. We passeren Dabrowno, het eerste stadje met een echte dorpskern en marktplaats op onze route. We trekken verder en het landschap wordt steeds groener. We worden terug omringd door bossen, grazende koeien en de wegen zijn afgezoomd met bomen. Stilletjes aan naderen we de voorsteden van Warschau. Bij Tomianki rijden we naar camping 222 in Kaputy. De camping is goed uitgerust en ligt aan de rand van een groot natuurgebied. Na een deugddoende nachtrust vertrekken we richting Warschau. We parkeren bij de bewaakte parkeerplaats ’Universum’ en gaan op verkenning in de stad.

    We wandelen door het Saksisch park (Ogrod Saski) en bewonderen vele oude bomen, de zonnewijzer en de barokke beelden tijdens onze wandeling naar het presidentieel paleis. Aan de kerk Sint-Anna worden we naar binnen gelokt door een orgelconcert. Iets verderop ligt het marktplein. Het oude plein is omgeven door kleurige huizen die tussen 1949 en 1963 herbouwd werden onder leiding van een Russische architect. Ondertussen is het tijd om onze dorst te lessen op een terrasje. Daarna wandelen we langs het immense Joodse museum verder tot bij de overdekte markt

    Vooral het koninklijk kasteel en de gotische, beklinkerde stegen en barokke paleizen van die oude stad zijn de moeite waard. Overal in Polen vind je de beeltenis van Johannes-Paulus terug. In welke vorm dan ook, gegoten in een standbeeld, in mozaïek of foto, tegen gevels of in gebouwen. Het is duidelijk dat de Polen erg trots zijn op de Poolse paus. Paus Johannes Paulus was dan ook de eerste paus in 450 jaar die niet-Italiaans is.  Hij was op politiek vlak ook zeer actief in Polen. Hij legde mee de basis voor de val van het communistische regime in Polen en de rest van Oost-Europa. Hij werkte daarvoor nauw samen met Amerikaanse president Ronald Reagan. Hij veroordeelde de apartheid in Zuid-Afrika, was zeer bekommerd over de relaties van de kerk met de Joden en hij probeerde tot op de laatste moment een oorlog in Irak te voorkomen. Hij internationaliseerde de kerk door zijn vele reizen en zaligverklaringen. Maar toch was hij ook een conservatieve en autoritaire kerkleider die echtscheidingen en voorbehoedsmiddelen veroordeelde en sloot vrouwen definitief uit van het priesterambt.

    Warschau – Czestochowa | 220 km

    We trekken er terug op uit richting Krakau/Wroclaw, we passeren het vliegveld en rijden dan richting Czestochowa. Links en rechts duiken diverse boomgaarden op. De autoweg is gratis maar de weg is niet ideaal. Door de diepe spoorvorming op de baan, moeten we voorzichtig rijden. Na de splitsing Wroclaw/Czestochowa wordt de weg nog slechter. Maar gelukkig levert de GPS opnieuw voortreffelijk werk, toch is de avond al gevallen als we achter de bedevaartkathedraal van de Zwarte Madonna opdraaien naar de camping. We kruipen snel onder de wol! De volgende dag wandelen we via een parkeerplaats naar de kathedraal. Het is duidelijk dat er een groot evenement heeft plaatsgevonden. We komen te weten dat de paus hier gisteren op bezoek was. De grote tribune en  de vele stoelen zijn hier nog enkele restanten van. Jammer dat we hier niet van op de hoogte waren. Maar het is duidelijk dat het massagebeuren veel bezoekers lokte. We nemen dan maar een kijkje in de kathedraal. Het heiligdom is een complex van kerken, kapellen en musea. De hoofdkerk is afgeladen met biddende kerkgangers. Ook hier kijkt een levensgrote Joannes-Paulus II ons aan en volgt ons met zijn ogen.

    Czestokowa – Krakau | 155 km

    We verlaten de camping en na 68 km op de teller, laten we het slechte wegdek eindelijk achter ons. We naderen stilaan de bewoonde wereld maar de camping dichtbij Krakau is moeilijk te vinden. Nadat we geïnstalleerd zijn nemen we meteen de bus naar het stadje Krakau. Het krioelt hier van de talrijk aanwezige jongeren die deelnemen aan de Wereldjongerendagen. Dit zorgt voor een gezellige, uitbundige sfeer. Krakau is een bruisende stad en tegenwoordig ook een heel populaire citytripbestemming. Er was een tijd waar mensen reisjes naar Centraal-Europa omdat het goedkoop was, nu reizen ze naar daar voor de culturele schatten die er verborgen zijn. Je kan de sfeervolle jazzkelders bezoeken, de talrijke musea bezoeken en de historische gebouwen bewonderen terwijl het trompetgeschal uit de wachttoren schalt. We wandelen over het marktplein en aan de rand van de Grote markt stoppen we bij de Mariakerk. In de wijk Wawel bevindt zich de burcht en de kathedraal. We stappen door het drukke Florianska tot bij de stadswallen en de Florianus poort. Vlakbij lunchen we in café Jama Michalika. De muren zijn behangen met kunst en wandschilderingen. Naar verluidt is dit het beroemdste café van Krakau, en zelfs heel Polen. Het is één van de oudste cafés met een geschiedenis die honderden jaren terug gaat. Het staat vooral bekend omdat het studenten van de Kunstacademie uitnodigt om te komen lunchen in ruil voor kleine kunstwerken.

    Op het programma staat ook de beroemde zoutmijn van Wieliczka op 19 km van Krakau. We parkeren op parking 3, waar nog meer campers een onderkomen vonden. De mijnen stammen uit de 13e eeuw en is één van ’s werelds oudste minsites die nog in werking is. De ondergrondse route is een labyrint van galerijen en unieke sculpturen uit zoutrots. We schuiven wel twee uur aan, maar het is de moeite waard! De volgende twee uur spenderen we op ontdekkingstocht in de mijn met als gezelschap onze Engelstalige gids. Na eindeloos veel trappen leidt de gids ons naar een diepte van 120 meter. Onderweg komen we prachtige beelden gehouwen in het gesteente tegen. Verbazingwekkend genoeg zien we n een kapel, een majestueuze kathedraal, een concertzaal, zelfs een restaurant en nog zoveel meer. Het is moeilijk te begrijpen hoe deze ondergrondse pracht zo vakkundig is verwezenlijkt. Op het einde van ons rondtoer brengt een lift ons terug naar de oppervlakte. Er zijn wel meer 1,3 miljoen bezoekers die jaarlijks de zoutmijn komen bewonderen. En terecht!

    Wielickzka – Ustup – Zakopane | 93 km

    Na een rustige nacht gaat onze verkenningstocht verder. De weg slingert over de heuvels door het landschap. Het Tatragebergte nadert en het bergachtige landschap is adembenemend. De blauwgroene meren met helder water kronkelen door de groene, rotsachtige heuvels. We komen aan op onze camping Ustup, perfect gelegen net achter het dorp. Als we het dorpje binnenrijden, versieren skilatten en winterkledij de vitrines. Het gezellig skioord heeft een idyllische uitstraling. De volgende ochtend wandelen we tot bij de hoofdbaan waar een pendelbusje ons op 20 min. naar Zakopane brengt. Honderden kraampjes gevuld met pantoffels, houtsnijwerk, lokale specialiteiten, kleren, beertjes, leren jassen, … Noem maar op! Geen enkel shopping center doet het beter. Ondertussen word je bedolven onder advertenties die je willen overhalen om te gaan raften op de Dunajca of om indrukwekkende bergwandelingen te maken.

    Ustup – Auschwitz – Birkenau | 125 km

    Na ons verblijf vertrekken we richting Auschwitz. Terug onderweg genieten we van een lieflijk landschap, een behoorlijk wegdek en kleine dorpjes die onze weg kruisen. We rijden langs Sucha Beskidzka naar Wadowicze te bereiken. Daar aangekomen zien we een lange rij gelovigen en nieuwsgierigen aanschuiven om de vroegere woning van de paus te bezoeken. Op het plein voor de woning liggen tientallen stenen waarop  de verschillende plaatsen die de paus bezocht met jaartal staan aangegeven. Het wordt ons nogmaals duidelijk hoe hard de paus nog leeft onder het Poolse volk. Na dit korte intermezzo bereiken we via Zato Auswitch. We overnachten er op een grote bewaakte parking. Het voormalige Jodenkamp ligt op wandelafstand maar door de immense rij bezoekers beslissen we om naar het 3 km verderop gelegen kamp Birkenau te rijden. Hier is het aanzienlijk rustiger. We bezoeken de barakken en gaskamers. Iedereen is diep onder de indruk van de gruwelen die zich hier afspeelden.

    Birkenau – Polanica Zdroj | 256 km

    We rijden verder en in Opole vinden we een mooie parkeerplaats naast de rivier. We wandelen door het gezellige stadje dat bekend staat voor zijn muziek. Jaarlijks wordt hier het Nationaal festival van het Poolse lied gehouden. We rijden door via Nysa en het pittoreske stadje Niemodlin naar Klodzko. Bossen, tarwe -en maïsvelden wisselen elkaar af. Aangekomen in Polanica Zdroj, staan we geparkeerd op een veldje omringd door bossen. Wij verkennen de volgende dag het stadje. Polanica komt over als een mondain kuuroord met hotels, veel restaurantjes en een mooi park.

    Polanica Zdroj – Legnickie Pole | 150 km

    Op 12 km van Zdroj ligt het bedevaartsoord Wambierzyce. Het dorp is overladen met kapellen en kruiswegen. Het leven van Christus en zijn dood worden erg realistisch uitgebeeld. Op de terugweg (zelfde weg terug wegens een te lage brug verderop) bezoeken we Klodzko. Het dorpje is zeker en vast de moeite. Onderweg kruisen we een brug die ons onmiddellijk doet denken aan de Karlsbrug in Praag. We zien een fort dat op de plaats van een 10-eeuwse burcht staat. De oudste gedeelten zijn restanten van de middeleeuwse kloosterkelders en van een renaissance hotel. We nemen een kijkje op het marktplein en zien de de schandpaal en een indrukwekkend stadhuis. De hellende straten die we over moeten, nemen we er graag bij.

    De laatste stad die we willen bezoeken is Wroclaw. (Al moet je die l meer als een w uitspreken). Het is druk wanneer we aankomen in de stad. Parkeren kan je bij het station, maar wij verkiezen de plaats tegenover de Sky Tower, die van ver te zien is. Niet moeilijk natuurlijk als je weet dat de tower het hoogste gebouw is van heel Polen met zijn hoogte van 212 meter. We parkeren er gratis en we stappen te voet tot in het gezellige centrum. Wij bezoeken de tentoonstelling in het stadhuis. De hoofdkerk bewaart de herinnering aan de vele slachtoffers gesneuveld in verschillende opstanden en oorlogen. Ook hier ontbreekt Joannes Paulus II niet. Tijdens onze wandeling trekken de talrijke, prachtige sculpturen in de stad onze aandacht. Hier word je meteen vrolijk van. De regenboogachtig gekleurd huisjes versieren heel de stad. De leuke terrasjes, pleinen, restaurants, cafés en ijssalons zorgen ervoor dat je uren kunt verdwalen. De stad doet ons een beetje denken aan Gdansk. Moe maar voldaan trekken we naar camping Legnickie Pole. Wanneer we de hoofdweg verlaten om de weg naar de camping te nemen, is het hotsen en botsen. De wegen in de dorpen en steden zijn meestal in minder goede staat. Vermoeid, kruipen we in de wol!

    Legnickie Pole – Bad hersfeld | 550 km

    Na een korte stop bij de grens nemen we afscheid van het Pools grondgebied. Wij rijden naar een mooie camperplaats in Bad Hersfeld (Duitsland) nabij de sportvelden. Zelfs na herhaaldelijk kloppen doet er niemand open, dus krijgen we onze overnachting gratis.

    Bad hersfeld –  Jülich | 320 km

    We houden nog snel even halt in Marburg en brengen er een bezoekje aan de Protestantse kerk. Een reliëf vertelt ons het verhaal over de grootmoeder van Jezus, Anna. De grootmoeder van Jezus trouwde maar liefst 3 keer. Hierdoor kreeg haar dochter Maria nog 2 halfzussen en Jezus 2 ‘tantes’. We overnachten een laatste keer op een camperplaats in Jülich. We rekken nog even tijd uit om een het stadje te bezoeken. Hierna zit ons avontuur erop, en keren we ontspannen terug huiswaarts. De gedachten aan de felgekleurde huisjes, geplaveide straatjes, mooie natuur en rijke historie dragen we met ons mee.

    MEER TIPS EN REISVERHALEN?

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels