Vlaamse wandelgebieden

  • Vlaamse wandelgebieden

    Dompel jezelf onder in de Vlaamse natuur! We trekken er met de motorhome op uit om een frisse neus te halen in de mooiste wandelgebieden die Vlaanderen te bieden heeft. Een ideale aanrader tijdens de feestdagen om met het gezin veilige en gezonde uitstapjes te maken.

    Most-Keiheuvel

    De Most-Keiheuvel is een populair recreatiegebied van 540 hectare in de provincie Antwerpen. Je kan hier niet alleen wandelen, maar ook fietsen en zelfs te paard op verkenning gaan. De Most-Keiheuvel is gelegen langs de Grote Nete in Balen. Vooral de Keiheuvel is een toeristisch trekpleister. Het landschap is een mix tussen nat valleigebied en de droge duinen van de Keiheuvel. Het mooiste stukje vind je terug achter het vliegveld.  Het gebied is toegankelijk voor iedereen door een eigen rolstoelpad dat recent werd verlengd. En is zelfs een speciale zone voorzien waar honden mogen loslopen. Bovendien is het een paradijs voor insecten -en vogelliefhebbers.  Denk aan wilde bijen en zeldzame vissoorten. In 2018 is de Keiheuvelwandeling uitgeroepen tot ‘Wandeling van het jaar’ door Toerisme Provincie Antwerpen.

    Osbroek

    Een wildernis van 25 ha vlakbij de stad Aalst. Samen met het stadspark kan je dit de groene long van de stad noemen. Osbroek bestaat uit een hoog en een laag gedeelte. Je wandelt van moerasbossen naar de wildernis. De Schotse Hooglanders en de Gallowayrunderen hebben er een eigen, woest landschap gecreëerd: de wastine. Ze zorgen voor open ruimtes en trekken het gras uit met hun tong. Je mag de dieren dus niet voederen. Er zijn uitgestippelde routes die je kan volgen maar je mag ook van de paden afdwalen. Zorg dan wel voor aangepaste schoenen als je geen natte voeten wilt. Je kan hier reeën, vlinders, vogels en vossen spotten.  Aan de overkant van de Dender heb je ook nog natuurgebied Gerstjens met een speelzone van 4 ha en een natuurlijke vijver van 1000m2.  Hier moet je de wandelpaden wel volgen. Er is ook een wandelpad gezien voor minder-mobielen.

    Vallei van de Zwart Beek

    De vallei is met zijn 1300 ha één van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. De vallei in  Beringen maakt deel uit van het grote beekdallandschap van de Zwarte Beek. De 32 km lange rivier stroomt van Hechtel-Ekstel tot Diest. Haar oevers zijn de basis voor de heidens, bossen, vijvers grassen, vennen, … De Zwarte Beek staat dan ook bekend voor zijn heel divers landschap dat varieert van een zompige beekvallei tot zanderige  duinen. Het is bovendien de uitgelezen plek om de watersnip en een heleboel andere vogels te spotten. Volgens natuurkenners een goed teken aangezien de aanwezigheid van een watersnip wil zeggen dat het goed gaat met de natuur.  Het onthaalcentrum is dan ook naar deze veeleisende vogel vernoemd. Je hoort het, er is voor ieder wat wils in deze natuurpracht. Het avontuurlijk ‘klankenpad’ bijvoorbeeld of voor minder mobielen en familietripjes met kinderwagens is er het ‘prikkelpad’ voorzien.  In dit groot gebied kan je kiezen voor lange of korte wandelingen. De kindjes kunnen ravotten in een speelzone of in de plonsvijver bij mooi weer. Bekijk zeker het mooie landschap van bovenuit en beklim de uitkijktoren.

    Lippenbroek

    Het Lippenbroek in Hamme is een klein maar innemend landschap. Vanop de scheldendijk heb je uitzicht op slibben, schorren en geulen. De dijk is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Als je een bezoekje plant, kijk dan zeker de getijden na. Bij vloed kan je het water door de sluis zien stromen en de slikken zien overstromen. Je kan hier een educatief uitje van maken en meer leren over het Sigmaplan en de getijdennatuur. Het Lippenbroek wordt gebruikt als testgebied voor het Sigmaplan. Vanaf 2006 onderzoeken wetenschappers de werking van een overstromingsgebied met getijdenwerking. Het Lippenbroek is een natuurlijk waterzuiveringssysteem.  Je vindt er planten, vogels en vissen.  Doordat het gebruikt wordt als natuurlijk laboratorium is het Lippensbroek zelf niet toegankelijk maar de wandeling over de dijk is zeker de moeite. Bovendien bevindt het gebied zich ten midden van een fiets -en wandelnetwerk.

    Meer tips en reisverhalen?

    Schrijf je in voor onze newsletter

Gerelateerde artikels