Duitsland

 • Duitsland

  Aan de oevers van de Rijn!

  Bonn is een veelzijdige, pittoreske en gezellige stad die heel wat te bieden heeft. Denk maar aan de nationale musea, groene parken, historische gebouwen, winkelstraten en natuurlijk Beethoven waar de stad een diepe verbondenheid mee deelt. Bonn was vroeger de hoofdstad van West-Duitsland wat haar enkele voordelen heeft opgeleverd. Van Romeinse voorwerpen tot kastelen en culturele evenementen.

  Route

  Het historische Bonn

  • Godesburg Bonn: Het eerste gebouw dat jouw aandacht trekt is hoogstwaarschijnlijk het kasteel van Godesburg Bonn. Het kasteel torent al 800 jaar uit boven het Bonnegebied. Al sinds de 13e eeuw kijkt het statige bouwwerk vanop zijn heuvel toe, waar het een populaire verblijfplaats was voor keizers tijdens de middeleeuwen. Het werd grotendeels verwoest in de jaren 1500 bij de Keulse oorlog. Nu kan je er voortreffelijk dineren terwijl je geniet van het mooiste uitzicht in de omgeving.
  • Munster van Bonn: De Munsterkerk is één van de oudste kerken van Duitsland. Hij staat bekend om zijn vijf spitse torens. Je kan deze torens doorheen heel de stad zien terugkomen. Van Paus Pius XII heeft de kerk de titel kleine basiliek ontvangen.
  • Altes Rathaus: Het indrukwekkend stadhuis ligt centraal aan de markt van Bonn. Het is ontworpen in rococostijl en werd nog tot 1978 effectief gebruikt door de gemeente. Tegenwoordig worden er vooral ceremonies gehouden.
  • Sint-Remigiuskerk: Deze kerk was een kloosterkerk die de naam van St-Remigius heeft overgekregen toen die kerk vernield werd door een felle brand. Er wordt gezegd dat Beethoven hier op het orgel heeft gespeeld maar dat was in de kerk die is afgebrand. Nu is het de parochiekerk en zetel van de Katholieke Hogeschool.

   

  Het groene Bonn

  • Poppelsdorfer Schloss: Het prachtig barok gebouw met onringende tuinen zijn eigendom van de universiteit van Bonn. Je vindt er in de botanische tuin meer dan 8000 plantensoorten. Maar er is ook een mineralogisch-petrologisch museum ondergebracht hier. Er vinden jaarlijks concerten plaats op zomeravonden. Uitermate geschikt voor liefhebbers van klassieke muziek.
  • Freizeitpark Rheinaue: Het park, met een netwerk van bijna 45 km voetpad, ligt in het geografische hart van Bonn. Eén van de belangrijkste attracties is de 15 ha grote Auensee met zes pontonbruggen, ideaal om te varen. Het park is intussen onder monumentenbescherming geplaatst.
  • Japanse tuin: Dit was een cadeau van de Japanse overheid. Klein, eenvoudig en aangenaam om te vertoeven. Vissen, een meer, een waterval en miniatuurbomen. De tuin bevindt zich in het Rheinaue park.

  Het culturele Bonn

  • Alexander Koenigmuseum: Het natuurhistorisch museum is ook een zoölogisch onderzoeksinstituut. Het is vernoemd naar de verzamelaar die zijn exemplaren aan de instelling schonk. Het is één van de belangrijkste museums in zijn tak. Het richt zich op ‘onderzoek en verklaring van de diversiteit van soorten van de aarde’. Het zijn interessante en educatieve tentoonstellingen.
  • Kunstmuseum: Het museum mag zich rekenen tot één van de grote en befaamde musea van hedendaagse kunst. Er zijn tijdelijke maar ook permanente tentoonstellingen te zien. De permanente collectie gaat over het Rijnlandse expressionisme, de naoorlogse Duitse kunst en een internationale verzameling van naoorlogse prints.
  • Bundeskunsthalle: Dit is één van de meest bezochte musea in heel Duitsland. Het ligt vlak naast het Kunstmuseum. Hier vind je tijdelijke tentoonstellingen over wetenschap, kunst van alle periodes, culturele objecten, historische onderwerpen, archeologie, ecologie. Het staat ook voor dialoog tussen cultuur en politiek en er is ruimte voor concerten, theater, lezingen, …
  • LandesMuseum Bonn: Dit museum gaat over archeologie, kunst en cultuurhistorie. Het laat de ontwikkeling zien van de regio Rijnland van begin tot het heden. Het is één van de oudste en meest toonaangevende archeologische onderzoeksinstituten.

   

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels