Engeland

 • Engeland

  Met de bolhoed in de hand!

  Het Verenigd Koninkrijk is een land dat tot de verbeelding blijft spreken. Van de iconische universiteit Oxford, het populairste koningshuis van de wereld; ‘De Windsors’ tot de imposante Big Ben. Zo dichtbij, net over de poel, maar toch een hele andere wereld vol met typische, Engelse symbolen zoals de Londense taxi en rode bus die aan de linkerkant rijden. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Waarom hebben we zo lang gewacht?

  Route

  Calais

  Je kan kiezen om de oversteek vanuit Duinkerke of Calais te maken. Hier gaan regelmatig veerboten naar Dover. Vanuit Calais ben je in 90 minuten het kanaal over. Je kan Engeland op verschillende manieren bezoeken. Ofwel kies je voor Zuid-Engeland met zijn prachtige kustlijn en natuurparken of je kiest om de culturele tour op te gaan en de meest bruisende steden op je bucketlist te zetten. Wij kiezen voor het laatste! We gaan, gewapend met rinkelend Engels accent, aan cityhopping te doen. London is calling!

  Londen

  Het is wellicht één van de meest populaire steden van de wereld en je ontdekt al snel waarom! Londen heeft het allemaal. De hoofdstad herbergt een schat aan monumenten en cultureel erfgoed. Je kan er winkelen, eten en drinken op wereldniveau. In Londen heb je een prachtige skyline door de indrukwekkende mix van gebouwen die afwisselen tussen nieuw en traditioneel. Maak dan ook zeker een ritje op de London Eye en kijk uit over iconen zoals Big Ben en Westminster Abbey. Een perfecte activiteit om Londen van bovenaf te bekijken en een mooi beeld te krijgen van de stad. In Londen zijn er 170 museums die bovendien gratis zijn! De Tate Modern, de British Library  en de National History Museum zijn maar enkele voorbeelden. Meestal zijn enkel de panden alleen al indrukwekkend.  Londen staat ook bekend als het shopping walhalla. Denk maar aan Harrods, Selfridges en Oxford street. Er zijn niet alleen heel veel kleine straat -en vlooienmarktjes maar ook foodmarkets. In het alternatieve Camden Lock kan je genieten van streetfood van over heel de wereld. Mag het iets meer kosten? Londen is altijd mee met de laatste trends op gebied van culinair eten en heeft de meest hippe restaurants inclusief Michelin sterren. Ook de inrichting is vaak de moeite! Vergeet zeker niet om in West End een musical mee te pikken. Hier vind je de meeste theaters terug. Maar ook in Piccadilly Circus en Leceister Square kan je bekende shows bijwonen. Vergeet zeker niet om op voorhand al een ticket te bemachtigen. Kortom, in Londen weet je altijd wat doen.

  Bristol

  Bristol, klein maar groots. Je kan perfect alles te voet ontdekken en er is genoeg om je amuseren. Er is heerst hier een bloeiende muziek -en kunstscène. De beroemde street artist Banksy is afkomstig uit Bristol. Je vindt hier dan ook een paar originelen terug. Clifton ligt in de heuvels en is de perfecte buurt om een mooie wandeling te maken. Je passeert hier huizen in Victoriaanse en Georgian stijl. Aangezien de stad op heuvels gebouwd is, zijn er niveauverschillen. De hangbrug boven Avon Gorge brengt je dan ook naar Clifton village. Bristol is een havenstadje met een aparte sfeer en de thuishaven van het beroemde stoomschip de SS Great Britain. Je kan zelfs in de mast klimmen. Een andere optie is het Bristol Aquarium bezoeken of kijken wat er rond de Watershed te doen is. Bristol staat bekend voor het bouwen van sterke schepen. Een rondleiding door de haven en stad waarin je alles te weten komt over piraat Blackbeard is hier een populaire activiteit.  In het centrum vind je verschillende galerijen en museums terug zoals het Arnolfini en het wetenschapsmuseum. Liever even naar het platteland trekken? Tussen Bristol en Bath vind je een fietsroute waar vroeger de spoorlijn lag. Als je niet wilt terug fietsen, neem je gewoon de trein terug. Je kan van hieruit ook Stonehenge bezoeken.

  Birmingham

  Birmingham is de tweede grootste stad van Engeland en de jongste van Europa. Je kan er dineren in één van de 300 restaurants en het staat in Engeland in de top 3 om te gaan shoppen. The Bullring is een ultramodern supermarktcomplex van de keten Selfridges met meer dan 160 winkels en 40 restaurants. De stalen gevel is één van de opvallendste ter wereld. Moest je hier toch nog niet vinden wat je zoekt, dan kan je nog altijd bij The Mailbox terecht. De stad heeft 2 voetbalploegen in de Premier League, hier een wedstrijd bijwonen is dan ook een unieke ervaring. Bij Birmingham denk je aan een industriële stad maar het tegendeel is waar door de hippe hotels, bars en restaurants die een lounge gevoel geven. Ook op cultureel vlak is er van alles te zien. Zoals de schitterende concertzaal The Symphony Hall, Birmingham Museum & Art Gallery, de Library of Birmingham (de grootste bibliotheek van Europa) en de Thinktank, één van de modernste musea van Europa. Fun fact, Birmingham heeft meer kanalen dan Venetië. 60 km in vergelijking met 41. De Gas Street Basin vormt het centrum van het waternetwerk waar je in de pakhuizen cafés en restaurants terug vindt. Je kan hier een boottochtje maken over het kanaal. Bovendien is Birmingham is één van de grootste groene steden met meer dan 8000 hectare aan parken en open ruimtes. Kortom, het stadje verrast!

  Liverpool

  Liverpool staat synoniem met voetbal en The Beatles. Het havenstadje is de geboorteplaats van één van de beroemdste bands ooit. Een Beatles Story museum en stadstour kan dan natuurlijk niet ontbreken. Een publiekstrekker in het museum is de enorme Yellow Submarine en de meezingende bezoekers. De Magical Mystery Tour is een busreis van twee uur doorheen het Liverpool van de Fab Four. Maar je kan ook perfect een fietstour maken langs de highlights van de stad. De bijzondere kathedralen, China Town, Albert Dock, Penny Lane, Strawberry fields en de oude huizen van The Beatles. Ook al ben je geen grote fan, dit is een prima manier om de stad te ontdekken. In het Albert Dock legde vroeger de schepen aan. Maak hier zeker een boottochtje zodat je alles te weten komt over gesmokkelde waar, onderzeeërs en muziek. Het Merseyside Maritime Museum geeft je een idee over schepen in het verleden waar spijtig genoeg ook slavernij bij hoorde. Vandaar het International Slavery Museum. Ook het Tate museum (kleine zusje van) is de moeite. De Liverpool Cathedral biedt een prachtig uitzicht over de stad aan terwijl de Metropolitan Cathedral op een betonnen tipi lijkt. Bezoek zeker het stadion van Liverpool en de fanshop. Voetbal leeft hier echt. Aangezien Liverpool aan zee ligt, is een uitstapje naar Formby Point ideaal om te wandelen door de duinen.

  Manchester

  Ook wel bekend als de grootste stad van Noord-Engeland, ‘The northern powerhouse’. Toonaangevend op gebied van mode, muziek en cultuur. Het is niet alleen de LGBT hoofdstad maar ook de modestad van het noorden. In de Premier League spelen ook van Manchester twee teams mee. In de Northern Quarter vind je verschillende hippe boetiekjes en bars. Nog niet voldaan hierna? Dan is de winkelcentra van Manchester Arndale en Trafford Centre ideaal voor de doorwinterde shopper. In Manchester Craft & Design Centre vind je 30 ontwerpers die hun creaties direct vanuit hun atelier verkopen. Maar je kan hier ook heerlijk eten. Voor je dagelijkse portie kunst kan je terecht bij de Whitworth Gallery. Het is onderdeel van de grootste universiteitscampus en heeft 20.000 stukken. Bovendien is het nog altijd gratis toegankelijk. In Manchester is de eerste openbare bibliotheek van Engeland opgericht. Het is dan ook een UNESCO City of Literature. Manchester Central Library is niet alleen voor zijn boeken maar ook voor de architectuur de moeite. Het doet denken aan het Pantheon in Rome terwijl de John Rylands Library beelden van Harry Potter oproept. Een ticket voor een thuiswedstrijd van City of United is felbegeerd. Indien je er geen kan bemachtigen, kan je nog altijd het Manchester Football museum, het grootste ter wereld, bezoeken.

  Cambridge

  Natuurlijk denk je meteen aan de wereldberoemde universiteit van Cambridge. Cambridge is een kleine maar fijne stad. Bovendien een studentenstad in hart en nieren. De rivaliteit die altijd heerste tussen Cambridge en Oxford is legendarisch terwijl Cambridge zijn bestaan dankt aan Oxford. In 1209 verlieten studenten Oxford wegens intolerantie en stichten hun eigen universiteit. Beroemdheden zoals Isaac Newton, Stephen Hawking en Charles Darwin zaten op deze school. Enkele gebouwen zijn meer dan 800 jaar oud en omzoomd door prachtige tuinen. De meest bezochte collega’s zijn King’s College, Trinity College en St. John’s College. Het lijkt wel alsof je een andere wereld betreedt. Je kan de oude Engelse tradities bijna proeven. King’s College Chapel is één van de mooiste gebouwen en de grootste kapel van Cambridge. Woon hier zeker een avonddienst bij met een koor.

  Camperplaats

  Abbey Wood Caravan Club Site  

  De beveiligde site met alle voorzieningen ligt op 500 meter van het treinstation en op 15 km van het centrum.  Centraal gelegen maar toch in het groen. Het is bovendien ook geschikt voor families.  De ideale uitvalbasis voor een citytrip naar Londen of zelfs naar Greenwich. Let op, de camping is gesitueerd in de London Lage Emissie Zone.

  Adres: Abbey Wood Caravan Club Site, Federation Road, SE2 0LS London, Greater London
  GPS: N 51.48702, E 0.11937/N 51°29’13”, E 0°07’10”

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels