Macedonië

 • Macedonië

  Vergeten schat

  Macedonië, de zon lijkt er altijd te stralen. Wellicht de reden dat ze op de nationale vlag staat. Het bergachtige Macedonië is geen typische camperbestemming maar een verborgen parel in de Balkan! Je kan hier wandelen door de groene bossen en indrukwekkende rotsformaties met de meest heldere meren op de achtergrond. Voor de cultuurliefhebber zijn er meer dan vierduizend archeologische sites, 950 kerken en kloosters en 150.000 vierkante meter aan muurschilderingen. Je vindt hier wel 1600 dorpjes terug in alle mogelijke vormen. Bovendien is het land door zijn 38 bergen, 3 nationale parken, 43 meren en grotten een waar paradijs voor de sportieveling. We zeggen er wel bij dat Macedonië qua camperplaatsen een land in ontwikkeling is. Maar de bevolking is ongelooflijk gastvrij en verwelkomt toeristen met open armen.

  Route

  Skopje

  Skopje is de hoofdstad van Noord-Macedonië, aan de rivier Vardar. Het gebied, dat aan Kosovo grenst, heeft ongeveer 595.000 inwoners. De Oude Bazaar in Skopje is dan ook de grootste bazaar in de Balkan, behalve Instanbul. Als je de oriëntaalse sfeer wilt proeven is dit de uitgelezen plek! De restaurants, theehuizen en Turkse monumenten vormen een bruisende buurt. De Stenen brug die de Oude Bazaar verbindt met het nieuwe gedeelte van de stad is 214 meter lang en één van de meest bekende historische bouwwerken. Als je door de stad loopt zie je een aantal monumenten die opgedragen zijn aan Moeder Theresa, waaronder een interpretatie van haar ouderlijk huis. Zij zou hier 18 jaar gewoond hebben voor ze naar Ierland vertrok. Een andere blikvanger is Fort Kale. Een fort gebouwd op het hoogste punt van de hele stad.  Nog iets waar je niet naast kan zien is het Millennium Kruis. Ter ere van 2000-jarige bestaan van het Christendom op de top van de berg Vodno gebouwd. Voor de rest heb je verschillende interessante museums die je kan bezoeken, zoals de National Art Gallery. Ook de moskee Mustafa Pasha is must. Het is één van de mooiste Osmaanse gebouwen. De kerk Sveti Spas is dan weer een geval apart. Doordat Moslims het land regeerden, mochten kerken niet hoger gebouwd worden dan moskees waardoor de kerk half onder de grond gebouwd werd. Op 15 km van de stad vind je de Matka Canyon. 5000 ha natuurgebied, gelegen aan aan de Treska rivier. Er zijn daar 10 grotten (van 20 en 176 meter) en 2 verticale grotten (tot 35 meter diep) en 1000 plantensoorten (waarvan 20% zeldzaam is). Ideaal voor de wandelaars en klimmers! Doe je het liever rustiger aan? Maak dan een boottocht over Matkameer.

  Bitola

  Bitola ligt aan de voet van één van de 3 nationale parken: het Nationaal Park Pelister, Het is een bergachtig gebied waar je goed kan fietsen en wandelen. Het Baba Bergmassief heeft pieken van wel 2600 meter. Ideaal om te skiën, klimmen en mountainbiken. In het park leven ook verschillende diersoorten zoals wolven, lynxen en beren. Het park heeft zelfs zijn eigen dennensoort. Uniek in de wereld! In Bitola merk je duidelijk de Turkse invloeden. Er zijn veel moskeeën en marktjes met Turks koopwaar. Gezellig rondslenteren door de sfeervolle straatjes, gevuld met restaurants, theehuizen en historische gebouwen is dan ook een must. De Grote Bazaar in het midden van het centrum telt maar liefst 86 winkels. De Bazaar stamt uit de tijd van de Ottomanen en is onveranderd gebleven. Bitola is de oudste stad van heel Macedonië. De ruïnes van Heraclea Lyncestis moet je zeker bezoeken. De overblijfselen van deze Romeinse stad met bijhorend amfitheater zorgen ervoor dat je een reis door de tijd maakt. Behalve Romeinse invloeden zijn ook de Griekse en Slavische sferen voelbaar.  Bitola is het Slavische woord voor klooster. De slaven namen vroeger massaal de orthodoxe Oosterse religie over. Daarom zijn er zoveel orthodoxe kerken met als pronkstuk de kerk van Dimitrija.

  Ohrid

  Van de 1000 kerken in het hele land zijn er 365 te vinden in Ohrid. Eéntje voor elke dag van het jaar. De stad is één van de oudste Europese nederzettingen en staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het wordt ook wel het Jeruzalem van Europa en de Balkan genoemd. Het stadje ligt hoog op de oever van het meer. De historische binnenstad is met zijn kleurrijke architectuur, historische huizen en oude monumenten een plezier om te ontdekken. De kleine kerkjes, kloosters en fresco’s zijn overal te vinden. De badplaats Ohrid is het toeristische centrum van Macedonië. Op het hoogste punt van de berg waar Ohrid tegen is gebouwd vind je overblijfselen van Samuel’s fort, gebouwd den tijden van het eerste Bulgaarse Koninkrijk. Van hieruit heb je een fantastisch zicht op de stad. Ook het prachtige klooster van St. Naum en het openluchtmuseum Bay of Bones, het gezonken paaldorp, is de moeite. Het Meer Prespa, vlakbij het Meer van Ohrid staat bekend om zijn pittoreske zandstrandjes. Het is hier heerlijk wandelen en fietsen en is er amper toerisme. Tussen het Meer van Ohrid en het Meer Prespa ligt Nationaal Park Galicica. Vanaf de Magaroberg kan je allerlei mooie wandelingen maken door het park. Sommige delen worden goed beschermd en mag je alleen met een parkbeheerder bezoeken.

  Watervallen van Vevchani

  Het dorpje ligt op ongeveer 14 km van de populaire badplaats Struga. Er zijn in het dorp talloze kerken, kapellen en kloosters te vinden. Het Sveti Spas klooster bevindt zich in de bergen en is het bekendste. Ieder jaar komen er tijdens carnaval duizenden toeristen om de duivels, demonen en mythische figuren te bewonderen. Het dorp ligt aan de voet van het Jablanica gebergte met het meer ‘Lokva’. De wattervallen van Vevchani liggen tussen de groene heuvels in een rustige omgeving. Ze zijn de beroemdste bezienswaardigheid. Het water van de bronnen is erg helder en zelfs zuiver genoeg om te drinken. Maak een gezellige wandeling langs de watervallen op de wandelpaden met bruggen. Je vindt hier ook een oude tarwemolen terug die werkt op de kracht van het water. Na een lange dag kan je in Vevchani uitblazen en genieten van een heerlijk diner in één van de gezellige restaurantjes.

  Camping LakeSide

  Een kleine camping waar je ontvangen wordt met koffie en raki. Mooi verzorgd met een overdekt gedeelte om te gaan zitten. Er is een visrestaurant vlakbij de camping. Met het strand om 300 meter en het centrum van Struga op 4 km.  Het overnachtingstarief voor 2 personen incl. belasting komt op € 10.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels