Laadvermogen

 • Laadvermogen

  Het laadvermogen is verschillend voor elke motorhome die je koopt. Elke motorhome heeft een Maximaal Toegelaten Massa (MTM) die afhankelijk is van het merk en type. Het is belangrijk om hier op voorhand rekening mee te houden.

  Maximale Toegelaten Massa

  Je hebt motorhomes met een MTM zwaarder dan 3500 kg. Of kleine motorhomes waarbij de Maximaal Toegelaten Massa vastgesteld is op 3200 kg. Voor motorhomes met een MTM tot 3500 kg mag je rijden met een B-rijbewijs. Ligt de MTM hoger dan 3500 kg is een C-rijbewijs vereist.De hoeveelheid bagage die je mag meenemen met een motorhome noemt het nuttig laadvermogen. Het nuttig laadvermogen is de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) min de rijklare massa.

  MTM – rijklare massa = het nuttig laadvermogen

  De rijklare massa verschilt voor elke motorhome. Dit heeft te maken met de extra opties en accessoires van jouw mobilhome. Het gewicht hiervan wordt aan de massa van uw motorhome toegevoegd. Hoe meer opties, hoe hoger de rijklare massa. Hierdoor kan je minder bagage meenemen. Maar bij de rijklare massa is al wel een bestuurder (75 kg), een 90% gevulde watertank en een 90% gevulde benzinetank gerekend.

  Bijna elke motorhome is voorzien van een garage waar je al jouw bagage in kan opbergen. Wil je toch meer bagage meenemen kan je altijd een aanhangwagen achter je motorhome hangen. Het trekgewicht kan je terugvinden op het gelijkvormigheidsattest. Je hebt hierbij wel een verschil in een afgeremde of niet-afgeremde trailer. Een afgeremde aanhangwagen kan zwaarder geladen worden.

Gerelateerde artikels