Bierroute Ardennen

 • Bierroute Ardennen

  Nu we van de eerste zonnestralen konden genieten, kijkt iedereen vol verwachting uit naar mooie vakantiedagen en hopelijk snel enkele versoepelingen. Wat is er beter dan met de motorhome er op uit trekken en genieten van een fris pintje in tof gezelschap? Wij zijn en blijven immers Belgen. De bierroute bestaat uit 20 etappen.

  Route

  Met de motorhome gaan bierproeven: wees veilig en geniet!

  Het is een ontdekkingstocht door de Belgische Ardennen (soms net buiten de grens, indien gewenst), die volledig in het teken staat van de lekkerste bieren.  Zoals een trappist van Rochefort of Chimay, een frisse La Chouffe of een gouden Malmedy Tripel.  Personaliseer je eigen uitstap met je favoriete biertjes en bekijk hier alle mogelijkheden.

   

  Chimay

  Chimay is al meer dan 170 jaar een vaste waarde. Op een dag trekken zeventien monniken weg uit Vlaanderen om een abdij te stichten. Ze komen uit Westvleteren (wereldbekend om zijn trappist). Het was dus te verwachten dat twaalf jaar later er een nieuw goddelijk drankje wordt geboren, het Chimay-bier. Ondertussen ook razend populair. Het merk staat voor smaakvol, zinvol en echt. Chimay rood is het oudste bier en is ongeveer een 150 jaar geleden ontwikkeld door de monniken. De gist die gebruikt wordt is nog steeds dezelfde als pater Théodore 70 jaar geleden gebruikt. Het wordt dan ook omschreven als het DNA van het lekkere biertje. Ook het water komt uit de putten dichtbij de abdij van Scourmont waar het bier gebrouwen wordt. Bier bevat ongeveer tussen de 70 en 85% water en is dus essentieel voor een goede smaak. De brouwerij kan je niet bezoeken maar gelukkig kan je wandelen in de tuinen en in de  ‘Auberge de Poteaupré’ worden de bieren en kazen van Chimay geserveerd. Waaronder de ‘Spéciale Poteaupré ‘, die exclusief voor de Auberge wordt gebrouwen. Nadien is een bezoekje aan het prinsenkasteel zeker de moeite waard!

  Rochefort

  De abdij Saint-Rémy brouwt al sinds 1595 bier, maar krijgt hulp van hun broeders bij Chimay om het product wat extra finesse te geven. De Rochefort-trappist heeft het hoogste alcoholgehalte van de elf trappistenbieren die er in de wereld zijn: Chimay, Achel, Westmalle, La Trappe, Orval, Westvleteren, Engelhartszell, Spencer, Zundert en Mont des Cats. Ook Rochefort gebruikt enkel het water van de bron van de abdij (de Tridaine-bron) en de speciale gist die in de abdij zelf wordt gemaakt. Natuurlijk is het recept top secret. De abdij zelf kan niet bezocht worden, maar er is wel een wandelroute langs de Tridaine-bron,  vanwaar het water afkomstig is. Ook Rochefort is één van de beste trappisten ter wereld en moet dus zeker op je lijstje staan. De ruïnes van het gravenkasteel en het Gallo-Romeins Archeopark van Malagne zijn enkele aanraders in de buurt! Het toeristisch treintje is een leuke manier om de stad te verkennen en brengt je langs alle interessante bezienswaardigheden.

  Orval

  De brouwerij van Orval wordt opgestart om de kosten van de grote heropbouw van Orval te financieren. In het begin werkten er enkel leken waaronder ook de eerste meester-brouwer Pappenheimer, de  grondlegger van het befaamde bier. Orval is een bier van hoge gisting en lange lagering. Op die manier krijgt het zijn complex-fruitige karakter en die subtiele harmonie tussen volrond en bitter. Het water is afkomstig van het zogezegde ‘gouden dal’. De Brouwerij van Orval opent haar deuren op vrijdag 17 en zaterdag 18 september 2021, van 08h30 tot 16h00. Opgelet: het bezoek duurt ongeveer 1 uur en is niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Inschrijving is mogelijk via de website vanaf dinsdag 4 mei 2021. Er is ook een biermuseum en een brouwerijwinkel die je ter plaatse kan bezoeken.

Gerelateerde artikels