Nieuwpoort

 • Nieuwpoort

  Heerlijk uitwaaien aan zee. Ontspannen onder het zonnetje, lange wandelingen maken of lekker lui tot rust komen vlakbij het water. We dromen er allemaal van om snel terug te kunnen terrassen en onder de mensen te komen. Gelukkig verliest de natuur zijn charmes nooit.

  Route

  Met de camper naar zee

  De jonge, dynamische kuststreek Nieuwpoort is dan ook een aanrader. Het gezellige, karaktervolle dorpsplein is uniek in vergelijking met andere badsteden. Qua ligging  is het de perfecte verbinding tussen zee en binnenland (Gent, Antwerpen, Brugge). Nieuwpoort heeft bovendien de grootste jachthaven van Noord-Europa en is de ideale uitvalsbasis voor surfers, kayakkers, duikers, zeilers, … Het lange strand heeft gemiddeld een breedte van 50 m. De rivier de IJzer mondt via de Ganzepoot uit in de Noordzee. De ijzermonding is dan ook een beschermd natuurgebied. Bescheiden, maar zeker de moeite!

  De Vismijn

  Je kan niet in Nieuwpoort passeren zonder verse vis of heerlijke schelpdieren uit de vismijn te proeven. Iedere ochtend brengen vissers hun verse catch of the day naar de Stedelijke vismijn. Je kan er letterlijk en figuurlijk de sfeer opsnuiven. Er worden zelfs rondleidingen gegeven achter de schermen van het visveilingssyteem. Van het lossen aan de kade, het koken van de garnalen tot het verkopen aan vishandelaars. Het verkoopsysteem wordt besproken en bij een fictieve veiling kan je zelf vishandelaar spelen. Nadien volgt een wandeling door de haven tussen de boten. De N86 geeft je de gelegenheid om oog in oog te staan met een echte vissersboot. Als afsluiter krijg je een heerlijke Rodenbach en een portie verse Noordzeegarnalen.

  Natuurreservaat de Ijzermonding

  De Ijzer is de enige rivier die rechtstreeks uitmondt in de zee. Zout en zoet komt samen en zorgt voor een indrukwekkende biotoop van 130 hectare groot. Door het brakke water vormt er zich een slikken -en schorrengebied met een specifieke fauna en flora. Dit creëert een gezonde voedingsbodem en trekt vele vogels aan. Het is ook een geliefde rustplaats van zeehonden. Respecteer de regels en houd voldoende afstand. Het gebied is niet vrij toegankelijk (broedseizoen) en wordt onder begeleiding bezocht. Je kan via Halvemaanstraat of de gratis veerdienst (steiger aan de promenade) naar het natuurreservaat.

  Water als wapen in de eerste wereldoorlog

  Een wandeling van de ingang van het bezoekerscentrum Westfront naar de Noordwatering, het sluizencomplex, de Ganzepoot , de werking van de sluizen, de herdenkingsmonumenten tot de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Om zich tijdens de Eerste Wereldoorlog te beschermen tegen de vijand werd het IJzergebied op 29 oktober 1914 volledig onder water gezet. Het was niet zo simpel om een volledig overzicht te hebben van alle kanalen, sluizen (met 8 deuren), eb, vloed, … Zelfs in 1914 niet. Het sluizencomplex De Ganzepoot en de herdenkingsmonumenten zijn aandenkens aan de gebeurtenissen van 100 jaar geleden.

  Kompas camping

  Sinds 2018 heeft Nieuwpoort (in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen) 56 nieuwe verharde camperplaatsen van 70m2 en twee servicestations. Elke plaats heeft een eigen grasveld waar je gezellig kan genieten van de rust én de nodige social distancing. Stel de luifel op en haal de stoeltjes boven. Op camping heb je een nieuw hoofdgebouw, 5 sanitaire blokken, een buitenzwembad, een gezellig brasserie, winkel en fietsverhuur. Voor meer info: klik hier.

Gerelateerde artikels