Zuid-Frankrijk

 • Zuid-Frankrijk

  Geschiedenis in een modern kader met een stukje groen!

  Historisch erfgoed, musea, een warm decor met zuiderse sferen, prachtige natuur, UNESCO monumenten, … Deze trip heeft het allemaal.  Macht en religie hebben hun sporen nagelaten in deze bruisende steden en de verschillende overblijfselen hiervan nemen je mee door de geschiedenis. Ook het culinaire aanbod is hier om van te smullen. Proef zeker een zeevruchten plateau en lokale delicatessen zoals Pélardon (schimmelkaas) en picholine (olijven). Natuurlijk met een lokaal streekwijntje erbij. Camarque staat bovendien niet alleen bekend om zijn prachtige natuur maar ook zout en rijst. Ga naar de markt en laat jezelf gaan.

  Route

  Carcasonne

  De hooggelegen stad Carcasonne ademt geschiedenis uit. Al sinds de 6de eeuw voor christus werd deze rotsachtige uitloper van de bergen dan ook al bewoond. De stad ligt aan de rechteroever van rivier Aude en is met zijn 3 km stadsmuren en  52 torens, de grootste vestigingsstad van Europa. Het is niet voor niets een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Dat het in de 19e eeuw prachtig gerestaureerd is door architect Eugène Viollet-le-Duc  draagt er wellicht tot bij dat het één van de meest drukbezochte bestemmingen van Frankrijk is. De stad is opgedeeld in twee delen: La Cité (de vestigingsstad) en La Bastide Saint Louis (de benedenstad). Allebei meer dan de moeite om te bezoeken.

   

  Narbonne

  Deze mooie, kleurrijke stad dompelt je onder in de mediterrane sfeer. De gezellige straten en monumentale gebouwen aan de oevers van Canal du midi zijn ideaal voor een dagje uit. De pittoreske markthal met meer dan 70 handelaren is perfect om de dag te beginnen. Wanneer je via het kanaal richting de kathedraal Saint-Just-et-Saint-Pasteur loopt, kom je langs Pont des Marchands. Loop het kanaal over naar het Aartsbisschoppelijk paleis met daarnaast het gemeentehuis en twee museums (geschiedenis & archeologisch). Op het plein voor het paleis vind je een oude Romeinse weg terug. Je bent makkelijk enkele uren zoet!

  Montpellier

  Deze groene, bruisende stad met meer dan 100 parken, heeft voor iedereen wat te bieden. De universiteitsstad heeft een gezellige oude binnenstad waar je kan verdwalen in de kleine straatjes. Ecusson is een historische wijk waar elke straat zijn eigen thema heeft. Ideaal voor voetgangers en heerlijk om rustig door te slenteren. In de wijk St. Roch lijkt het dan weer of de tijd stil gestaan heeft. Het contrast met het ultramoderne Antigone district en zijn promenade aan de oevers van de Lez,  kan dan weer niet groter zijn. Ook het Fabre museum is volgens kenners één van de mooiste kunstmusea van Frankrijk. Vergeet niet de Triomfboog, Place Notre Dame/Saint-Anne en de Kathedraal Saint Pierre te bezoeken. De meest bekende tuin is ongetwijfeld de Jardin des Plantes. Voeg deze zeker toe aan je lijstje.

  Nîmes

  De kunst -en geschiedenisstad Nîmes kan uitpakken met verschillende troeven. De zuiderse sfeer die er hangt, het cultureel erfgoed waaronder het Romeinse amfitheater, soms lijkt het alsof Nîmes je terug mee in de tijd neemt.  De stad combineert Romeinse geschiedenis naadloos met moderne bouwwerken. Ook het Maison Carré is een indrukwekkend oud staaltje vakmanschap. Dit Romeins forum was vroeger het centrale punt van de samenleving en imponeert nog steeds. Ook het Carré d’Art (21e eeuws) met zijn bibliotheek en hedendaags kunstmuseum is een must. Nog een aanrader is Jardin De La Fontaine. Hier bouwden de Romeinen hun nederzettingen rond de Nemansusbron. Je kan hier nog altijd resten vinden van Romeins thermen. Bovendien is een uitstapje naar het bekende Pont Du Gard, het Romeinse Aquaduct zeker de moeite waard. Het nationaal Frans monument staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is één van de beroemdste Romeinse bouwwerken.

  Camargue

  Camargue is een uitgestrekte vlakte van plassen, lagunes, moerassen en zand. Dankzij de Rhône groeit de kust elk jaar met een tiental meters. Camargue is een zoutwinningsgebied, als de plassen opdrogen blijven er dan ook witte vlekken achter. De natuur is er ronduit indrukwekkend, het is dan ook verboden om in het park bloemen te plukken. Om het spektakel af te maken kom je geregeld ook (half) wilde kuddes witte Arabische paarden tegen die in fel contrast staan met de roze flamingo’s die de moerassen bewonen. Maak zeker een safari door het natuurpark en sluit af met een bezoekje aan een manade.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels