Schotland

 • Schotland

  Schotland, de naam alleen al laat je verbeelding overuren draaien. Adembenemende natuurprachten, uitgestrekte, ongeëvenaarde, groene landschappen en vergezichten, spannende mythes en legendes, … Schotland heeft het allemaal. Het land staat bol van de culturele tradities. Whiskey drinken in Edinburgh, doedelzak spelen in Glasgow, zoeken naar Nessie, … De bewoners zijn gastvrij en het eten is er fantastisch. What’s not to like?  Met een grootte van 80.077 km² kan je eindeloos verdwalen in Schotland.  De groene heuvels herbergen een mystieke, ontembare wereld vol pracht. Wij zijn klaar om de overtocht te maken en op verkenning te gaan!

  Route

   

  Harwich – Peak District National Park

  De Hoek van Holland Harwich veerdienst verbindt Nederland met Engeland. Harwich is het startpunt van onze reis. We rijden met de camper rechtstreeks door naar het National Park. Meteen word je overspoeld door de Schotse schoonheid. Rust en avontuur gaan hier hand in hand. Vooral het contrasterende kleurenpallet van adembenemende groene heuvels tot grijze rotsen en paarse heiden spreekt tot de verbeelding. Velden, valleien, rivieren, bronnen, watervallen, bergen en grotten, in Peak District heb je het allemaal. Niet alleen de beginnende wandelaar maar ook de gevorderde klimmer vindt hier bovendien zijn gading. Het park loopt door tot aan de grenzen van het stadje Sheffield. Beter bekend als de groenste stad van Engeland. Charmante dorpjes, landhuizen, traditionele events, ‘stately’ homes of eens proeven van de befaamde Bakewell pie, … Je zal je hier niet snel vervelen. Je kan hier gerust enkele dagen spenderen.  We overnachten op de parking van een supermarkt onderweg naar Edingburgh. Deze zijn perfect voor een snelle overnachting. Vraag het wel even na bij de winkel en koop best iets uit beleefdheid.

  Edinburgh

  De oudste straat van Edinburgh is Royal Mile. De meeste historische gebouwen en musea bevinden zich hier in de buurt. Het stadje situeert zich tussen twee bergen. Aan de ene kant het kasteel op de slapende vulkaan en aan de overkant het Paleis van de Holyroodhouse.  Daartussen is het centrum gevuld met pubs, kathedralen, winkeltjes, … Het paleis is zeker de moeite. Als de koningin er niet is, wordt het geopend voor het publiek. Ze zou er zogezegd maar één week tijdens de zomer verblijven dus je hebt normaal gezien een goede kans. De Queen’s Gallery bevat een expositie van kunstwerken uit de persoonlijke collectie van de koninklijke familie. Als je buiten aan komt kan je verder stappen naar de ruïne van Holyrood. Holyrood Abbey was ooit het meest indrukwekkende klooster van Groot-Brittannië. De benaming is afgeleid van ‘het heilige kruis’. In de 18e eeuw stortte het dak in waardoor je nu enkel de overblijfselen kan bewonderen. Toch heeft het nog steeds een imposante uitstraling. De koninklijke intriges die je hier op het domein kan volgen, komen helemaal tot leven door de portretschilderijen, de audiotour en de enthousiaste medewerkers die met veel plezier al je vragen willen beantwoorden. Een super gezellig plekje in de stad is zonder twijfel de Princess Street Gardens. Hier kan je even uitrusten op een bankje, lekker picknicken of een wandeling door het park maken. Maak zeker ook een wandeling bij Arthur’s Seat voor het mooiste uitzicht over de stad. Ook het bekende Edingburgh Museum, is een absolute aanrader.

  Cairngorms National Park

  In de noordwestelijke uithoek van het nationale park vind je Aviemore.  Het is dan ook onmogelijk om Cairngorms nationaal park over te slaan. Je treft hier schilderachtige dorpjes aan, kronkelende bospaden geflankeerd door eeuwenoude bomen, klaterende watervallen, woeste stromen, mountainbike routes, imposante bergen, sprankelende lochs, talrijke distilleerderijen, geliefde skiroutes, … Het is tweemaal zo groot als het Lake District waardoor je jezelf nietig voelt in een majestueuze omgeving. Vijf van de zes hoogste bergen in de UK bevinden zich hier alsook de meest oude en inheemse bomen. In de winter kan je hier skiën en je ontdekt er continu nieuwe wandelpaden. Mountainbike routes, crosscountry skiroutes, ponytochten, oriëntatielopen, husky-races, … Je kan hier zo ongeveer elke sport uitoefenen.  Bezoek de enige kudde vrije  rendieren in Glen More, zwem met dolfijnen, maak een ritje op de hoogste spoorweg in Brittannië of trek naar Loc Morlich en lig lekker aan het zandstrand. Trek er op uit met de quad, ga pony rijden of bezoek bedreigde diersoorten in het Highland Wildlife Park. Aan de beschrijving kan je al afleiden dat deze bestemming zeer populair is bij toeristen aangezien je hier zowel in de winter als de zomer kan genieten van talrijke activiteiten.

  Isle of Skye

  Skye is onbeschrijflijk mooi en daardoor dan ook zeer populair. Het landschap is prachtig, vooral als het groen verandert in een oranje gloed.  Het gebied The Quiraing is helemaal in het noorden. De weg van Uig naar Staffin  is maar een 16 km lang, maar je geniet van elke minuut. Het is één van de meest iconische plekken in Schotland. Het eiland betovert! Het landschap laat bij elke bezoeker een blijvende indruk na. De magie zindert er na. Skye bestaat uit een indrukwekkende kustlijn en enkele fantastische geologische kenmerken. Met wandelroutes waarbij je bijna over de natuurverschijnselen struikelt, zoals die van de rotsachtige heuvel ‘The Old Man of Storr’, waarbij je jezelf in Lord of the Rings waant, naar de aardverschuiving ‘Quiraing’  fascineren je van begin tot einde. ‘Quiraing’ komt zelfs in Stars Wars voor. Ook de bergrotsen ‘Cuillin’ of de klifpartij ‘Kilt Rock’, met zijn indrukwekkende waterval van 60 meter, zorgen voor avontuurlijke tochten. Om nog maar te zwijgen van de castles en ruïnes die de omgeving sieren. Een druk agenda verzekerd! Het is dan ook zalig om ‘s avonds tot rust te komen in het schattige vissersdorpje Portree met een lekker glas in de lokale pub en een goede maaltijd in één van de betere restaurants. Tip: Isle Of Lewis en Isle of Harris (ten westen van eiland Skye) zijn ook de moeite en minder toeristisch.

  Fort William/Glencoe

  De mooiste meren en heuvels die Schotland te bieden heeft! Fort William is ideaal als startpunt om de Ben Nevis te beklimmen  (de hoogste berg van het VK), en een bezoek te brengen aan de Ben Nevis-distilleerderij. Daarna kan je het beroemde Glenfinnan Viaduct en Monument bezichtigen. Als je een Harry Potter fan bent, weet je natuurlijk dat deze bekende spoorweg het decor is van de befaamde Hogwarts Express. Met een beetje geluk zie je zelfs een stoomtrein passeren of je kan zelf een ticketje kopen en meereizen in The Jacobite Steam Train. Glen Coe wordt vaak beschouwd als een van de meest spectaculaire en prachtige plekken in Schotland, daarom is het vaak gebruikt in films zoals James Bond  Als je nog ergens tijd hebt is het dorpje Doune sowieso een leuke stop. Het kasteel hier komt voor in Monty Python, Game of Thrones en Outlander. Andere leuke uitstapjes zijn Morar en Loch Leven.

  Glasgow via Loch Lomond & de Trossachs National Park

  Loch Lomond & het Trossachs National Park staat synoniem aan ongetemde landschappen, een fascinerende geschiedenis en heerlijke lokale gerechten. De kern van het park is Loch Lomond zelf. Je zal geen groter of mooier meer vinden. Je kan hier dan ook alle soorten watersport beoefenen.  Ook visliefhebbers zullen hier zeker weten wat doen. Neem een cruise over de wateren en bezoek één van de 30 eilanden rondom het loch.  Het stoomschip Sir Walter Scott Glasgow is niet alleen een uitstekend transportmiddel maar ook de ideale gids. Glasgow daarentegen is iets minder rustig. Het is een bruisende stad én ook de grootste stad van Schotland. Het staat bekend om zijn stijl, architectuur,  cultuur, street art en studentenleven.  Bezoek zeker even de universiteit, Ashton lane (trendy buurt) en wandel van George Square naar Glasgow Cathedral. Heb je nog tijd over? Dan is de bekende universiteitsstad Oxford zeker de moeite!

Gerelateerde artikels