Watervoorziening

 • Watervoorziening

  Net zoals thuis beschik je in een motorhome over stromend water.

  Elke camper heeft dan ook een verswater- en een afvalwatertank. De verswatertank wordt meestal binnen geplaatst, onder de zithoek. Zo bevriest het water minder snel. De tank kan gemakkelijk bijgevuld worden via een luik aan de buitenkant van de motorhome. De afvalwatertank bevindt zich onderin de motorhome, ideaal om te ledigen op de daarvoor voorziene plaatsen. Het is aangeraden geen water te drinken uit uw verswatertank omdat water dat stilstaat bederft. Ook is het kraantjeswater niet drinkbaar in alle landen.

  De inhoud van het zuiverwaterreservoir (afhankelijk van het merk motorhome) meestal tussen 100 liter en 136 liter. Bij Premium modellen kan dit meer zijn. Dit reservoir wordt aan de buitenzijde van de motorhome gevuld. Het waterreservoir heeft een draaideksel aan de bovenkant. Dit is makkelijk om het reservoir te inspecteren of te reinigen. In onze shop zijn specifieke producten te verkrijgen om het zuiverwaterreservoir proper te maken.

  Het afvalwater heeft meestal een capaciteit van ca 100 liter. Ledig het reservoir regelmatig. Wacht niet om het reservoir te ledigen tot wanneer het lichtje op het controlepaneel oplicht, je zeult dan immers 100 kg aan nutteloos gewicht mee.

  Bij de meeste motorhomes, op een enkele uitzondering na, zijn er geen geurafsluiters op de aflopen van de was-, spoelbakken en douche voorzien. Om mogelijke geurhinder te voorkomen is het belangrijk om de stoppen altijd op de afvoeren te plaatsen en om het afvalwaterreservoir regelmatig schoon te maken.

  Er zijn vulstoppen met snelkoppeling voor een tuinslang. Wees voorzichtig wanneer je zo een stop gebruikt. Wanneer je een tuinslang via de snelkoppeling aansluit zal je wellicht de waterkraan helemaal opendraaien om het reservoir zo snel mogelijk te vullen. De doorsnede van een tuinslang is echter heel wat groter dan de doorsnede van de ontluchting-/overloopdarm van het waterreservoir. Het risico bestaat dat (wanneer het waterreservoir vol is) het teveel aan water niet tijdig via de overloop kan ontsnappen en bij hierdoor het water in de leidingen van de motorhome geforceerd wordt.

  Bij sommige modellen staat de watervuldop in de buurt van de vuldop voor de brandstof. Verwissel deze niet! Gebeurt dit toch, zet dan de waterpomp NIET aan. Anders komt er diesel in de pomp en in alle leidingen terecht. Wanneer de dieselbrandstof enkel in het reservoir zit, kan deze gespoeld worden met specifieke producten verkrijgbaar in onze shop. Het waterreservoir vervangen behoort ook tot de mogelijkheden. Wanneer je water in de dieseltank zou hebben getankt, start de motor dan NIET. Eenmaal er water in het brandstofsysteem van de motor geraakt, is deze onherroepelijk beschadigd!

  Als je de motorhome een tijd niet gaat gebruiken, moet je zowel de verswater- als de afvalwatertank leegmaken. Zo vermijd je bacteriën in de tanken en bescherm je ze in de winter tegen de vrieskou. Om de watertanks te ledigen en vullen bekijk je best onderstaande filmpjes en volg je de gegeven procedure. Zo blijven jouw tanks in optimale conditie. Reinig de watertanks en de waterleidingen minstens 1 keer per jaar. Hiervoor gebruik je een soda oplossing. Spoel nog eens na met een oplossing van bleekmiddel. Voor 10 liter water gebruik je 10 centiliter bleekmiddel. Nadien laat je het vers water een laatste keer doorlopen zodat alle resten van de oplossing verdwenen zijn. Als binnen in de motorhome de temperatuur lager dan +3 °C is, zal de Frost control van Truma ervoor zorgen dat het water automatisch uit de boiler loopt. Door dit veiligheidssysteem kan je geen defecte boiler door bevroren water krijgen. Opgelet! Hiermee lopen de leidingen niet automatisch leeg, behalve wanneer alle kranen binnenin de motorhome open staan zodat de lucht er doorheen kan. Ter info: pas bij meer dan  7 °C kan de Frost control opnieuw worden dicht gezet.

  De toiletcassette van de motorhome

  De watertank ledigen en vullen

  Afvalwater lozen

Gerelateerde artikels