Italië

 • Italië

  La vita è bella!

  Op ontdekkingstocht met de mobilhome door het groene hart van Italië en de bakermat van de Renaissance. Cultuur en geschiedenis komen hier samen op plaatsen die net uit een postkaartje hadden kunnen komen. La dolce vita wacht op ons terwijl de vele wijnranken, de Romaanse architectuur en de gele zonnebloemen op de glooiende hellingen onze reis kleuren.

  Route

  Reisroute

  Geel – Lummen – Aachen – Koblenz – Mainz – Franfurt an Mainz – Munchen – Kufstein – Brenner pas – Bolzano – Trente – Verona – Modena – Bologna – Firenze/Florence – Arezzo – Bertole afrit nemen – Tuoru sul Trasimeno – Montepulciano – Montalcino.

  Florence

  We passeren onderweg met de motorhome vele mooie, Italiaanse dorpjes maar we maken onze eerste echte stop in Florence. De romantische hoofdstad van Toscane kan simpelweg niet ontbreken. Onze mobilhome stallen we op camping Village Firenze. Voor slechts € 3 rijden we met een shuttlebus naar de stad. Eens we zijn aangekomen in het magische Florence verdwalen we in de straatjes terwijl de ene na de andere architecturale parel ons pad kruist. Ponte Vecchio, de beroemde kathedraal van Florence en Piazza Santa Spirito zijn maar enkele voorbeelden van de indrukwekkende, historische gebouwen die onze aandacht trekken. We bezoeken het plein Piazzale Michelangelo waar we een schitterende uitzicht hebben over de oude stad. Prachtig om te zien bij zonsondergang, alleen zijn we niet de enigen die hier zo over denken. De volgende dag stappen we met het zonnetje in onze rug naar de Boboli tuinen. Het gigantische park is perfect om even op adem te komen na de drukte van de stad. De sublieme beeldhouwwerken en fonteinen in het groen zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. Na al dat wandelen begint ons buikje toch te rammelen. Wel, Italië staat niet voor niets bekend om zijn eten. We trekken naar ‘Mercato Centrale van Firenze’, een markthal van twee verdiepingen. Geknipt voor een snelle hap of een uitgebreide maaltijd. Mmm, buon appetito!

  Arezzo

  Op de grens tussen Toscane en Umbrië vinden we het middeleeuwse Arezzo. We parkeren onszelf op Area Comunale. Een simpele camperstaplaats die op fietsafstand van het stadje gelegen is. We herkennen het pittoreske Arezzo vol met prachtige huizen en kleurrijke schilden meteen als het decor van de legendarische film ‘La vita è bella’. Het bekendste fragment van de film speelt zich af op het schitterende schuin aflopende Piazza Grande. Terwijl we het plein opwandelen zie ik in gedachten Benigni gevaarlijk naar beneden zoeven op zijn fiets terwijl hij zijn toekomstige van de sokken rijdt en vrolijk ‘Buongiorno principessa!’ roept. Overal in de stad vind je dan ook foto’s terug met de verschillende scènes op de plaats waar ze zijn opgenomen. Toch is Arezzo een minder bekende toeristische stop. Je komt hier dan ook vooral veel Italianen tegen en we proeven de authentieke sfeer gewoon.  Door wat opzoekwerk zijn we te weten gekomen dat er elke zondag van de eerste maand (en de zaterdag daarvoor) een grote antiekmarkt is. Die kunnen we natuurlijk niet missen. Het is dan ook een echt evenement waar meer dan vijfhonderd handelaars en 20.000 bezoekers op afkomen. Terwijl we snuisteren tussen alle kraampjes, zinderen de woorden ‘Ciao tutti’ in de lucht na en voelt het alsof we deel uitmaken van het Toscaanse leven. Tijdens het tweejaarlijks steekspelen in juni en september lijkt het helemaal alsof je zelf in een film meespeelt. Dan nemen de verschillende wijken het tegen elkaar op en zorgen voor een middeleeuws schouwspel met veel muziek en vaandels. Over een reisje in de tijd gesproken.

  Tuoru sul Trasimeno

  Het dorpje Tuore sul Trasimeno ligt aan de oevers van het gelijknamige Lago Trasimeno. Het meer is het vierde grootste zoetwatermeer van Italië en zorgt voor het drinkwater van een grote regio. De legende vertelt dat Hannibal hier het Romeinse leger versloeg. Deze strijd wordt nog elk jaar herdacht in de stad en zorgt voor grote festiviteiten. Trasimeno is  voor ons de perfecte uitvalbasis om enkele daguitstappen te maken naar Montone, Assisi, Perugia en Castiglione del Lago met zijn mooie kasteelruïne waar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei. We bezoeken ook een lokale wijnboer en maken een boottochtje naar Isola Maggiore (het grote eiland). Dit kleine dorpje heeft maar 40 inwoners. Deze keer kiezen we om te overnachten voor camping  Village Punta Navaccia vlak aan het meer met prima voorzieningen en erg gastvrij personeel.

  Montepulciano

  Op één van de hoogste heuvels van Toscane strekt het schilderachtige dorpje Montepulciano zich uit. Montepulciano, het rolt gewoon van je tong. De beroemde familie De Medici’s hadden een grote invloed op deze plaats. De historisch panden getuigen nog steeds van de kracht en de rijkdom van de verschillende vooraanstaande families in de 14e en 15e eeuw. Maar het stadje zelf staat wereldwijd bekend om zijn wijn Vino Nobile di Montepulciano. Deze wijn wordt exclusief hier gemaakt met de Sangiovese druif. Eén van de bekendste wijnhuizen is misschien wel De’Ricci. Vlakbij het centrum en de Piazza Grande vinden we de kelders van De’Ricce, beter bekend als ‘de wijnkathedraal’. Palazzo Ricci is gebouwd in 1534 door Kardinaal Ricci, de familie stond toen zelfs al bekend om zijn wijnen. De kelder maakte dan ook deel uit van het originele ontwerp. En inderdaad wanneer we door de gewelfde gangen stappen, doet het ons denken aan een kathedraal. Alleen vinden we hier eikenhouten vaten terug in plaats van kappelletjes. We krijgen er stilaan dorst van. Tijd voor een gratis wijnproef. De wijn is overheerlijk dus we slaan ineens een voorraad in. Let op als je nadien geen wijn koopt moet je wel een kleine vergoeding betalen voor de proef. Wanneer we verder door de straatjes slenteren trekt de Duomo onze aandacht. Het opvallende bouwwerk is de echte kathedraal van de stad. De buitenkant lijkt sober maar de binnenkant is opvallend gedecoreerd met schilderijen en fresco’s. Ook een must is een bezoek aan de kerk San Biago. Aan de voet van het stadje ligt de schitterende bedevaartkerk, gebouwd naar het voorbeeld van de Sint-Pieter kathedraal in Vaticaanstad. We volgen vanuit het stadje een wandelpad recht naar de kerk. Op het einde van een lange, maar mooie dag trekken we terug naar onze camper die gestald staat op ‘La Buca Vecchia’.

  Montalcino

  Montalcino, het dorpje van de wereldbekende Brunello wijn. In het adembenemende natuurpark Val d’Orcia bevindt zich het sprookjesachtige heuveldorp Montalcine met als pronkstuk een imposante burcht. Het dorp wordt omringd door vestigingsmuren terwijl kronkelende landwegen, olijfbomen en wijngaarden de omgeving sieren. Het is niet alleen de thuisstad van één van de meest gewaardeerde Italiaanse wijnen maar ook een heerlijke plek om te verdwalen in de wirwar van charmante straatjes. Tijdens het rondslenteren genieten we van het schitterende uitzicht op de onderliggende vallei. Ook de gezellige pleintjes trekken onze aandacht en we kunnen niet anders dan ons te goed doen aan één van de beste, Italiaanse rode wijnen. Na enkele glazen vino rosso Brunello stappen we verder naar de burcht Rocca die vaak gebruikt wordt als locatie voor concerten en events. Het bekende Jazz & Wine festival in juli vindt ook plaats op deze bijzondere plek. De perfecte combinatie! ’s Avonds dineren we in één van de lekkere, lokale restaurantjes. We bestellen ‘pici’ pasta en genieten van de pure Toscaanse keuken. Een andere aanrader maar wel een pak budgetonvriendelijker is Castello Banfi. De volgende dag staat er nog een spa dagje op het programma. We vertrekken dan ook heerlijk uitgerust met onze motorhome van boerderij Agriturismo Il Cocco richting huiswaarts. Wat een vakantie is het geweest. In onze gedachten zitten we nog steeds op de zonnige heuveltoppen bezaaid met gele en rode bloemen, omringd door statige eiken en cipressen met een glas rode wijn, losjes in de hand. Godere!

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels