Luxemburg

 • Luxemburg

  Eén van de kleinste landen binnen de Europese Unie.

  Het wordt veel vergeten terwijl het een gevarieerde en interessante vakantiebestemming is. Alles ligt lekker dicht bij elkaar zodat je alle mooie natuurstukjes en bezienswaardigheden makkelijk kan ontdekken. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand. De prachtige renaissance kastelen en indrukwekkende rotsformaties vormen het ideale decor voor een gezellig uitstapje.

  Tour

  Luxemburg

  We hebben geprobeerd om het veelzijdige Luxemburg in vier tours op te delen waar alle interessante plaatsen, kastelen, musea en attracties aan bod komen. Van leisteen in de Ardeense bossen naar Klein Zwitserland (Müllerthal) met zandgrond en kolossale steenformaties via de wijngaarden aan de Moezel naar de rode aarde met de ijzerertsmijnen. Niet onbelangrijk: Luxemburg is het eerste land waar je gratis met de tram, trein en bus kan reizen! Handig als je met de motorhome reist, dan kan je deze zoveel mogelijk laten staan.

  Ösling en Ourtal tour

  Wiltz – Munshausen – Clerveaux – Stolzenburg – Vianden – Brandenburg – Diekirch (+/- 105 km)

  Munshausen: De stad staat bekend om zijn oude kerk evenals zijn grote markt (Hubertus markt) aangelegd in 1700. Een andere bezienswaardigheid is het vrijetijdsmuseum Robbescheier.

  Clerveaux: Een wereldberoemde middeleeuwse stad met een imposante kasteelburcht waar de bekende fototentoonstelling ‘Family of Men’ van Edward Steichen zich bevindt. Ook een tentoonstelling van het Ardennen-offensief kan je hier bezoeken.

  Stolzenburg: Hier kan je 50 m onder de grond lopen en ontdekken hoe moeilijk het vroeger was om koperertsmijnen te ontginnen.

  Vianden: De parel van de Ardennen! Het kasteel-paleis is één van de grootste en schoonste verblijven in Europa uit de Romaanse en Gotische periode. De zetellift, Indian Forest en het museum Victor Hugo zijn zeker ook een bezoekje waard.

  Brandenburg: De burchtruïne is een historisch monument dat gebouwd werd in het jaar 10 en dat behouden gebleven is tot de eerste verdieping.

  Diekirch: Het ideale oord om bij goed weer op een terras te genieten met een lekker biertje. Ook de restaurants zijn hier de moeite. Elke dinsdag is er een markt van 8 tot 12 uur.

  Tour klein Luxemburgs Zwitserland

  Larochette – Mullerthal – Beaufort – Berdorf – Echternach – Diekirch (+/- 100 km)

  Larochette: Dit authentieke stadje ligt in een klein dal omringd door bossen. De blikvangers zijn de twee oude burchten, het Middeleeuwse plein en de gezellige oude steegjes. Maak één van de vele wandelingen zoals de “Manzenbach” die Larochette met Meysembourg (kasteel) verbindt en “Nommerlayen” met de overblijfselen van een Romeins kampement (Aalburg).

  Mullerthal: Het kleine Luxemburgse Zwitserland is met zijn impressionante rotsen en de waterval (Schiessentümpel) een echt trekpleister en bovendien een wandelparadijs. Het is een mix van mooie wandelwegen en zandsteenholtes (bv. tussen Predigstuhl en Berdorf).

  Beaufort: De ruïne en de achterliggende Renaissance burcht van Beaufort moet je zeker gezien hebben. Het kasteel was tot 2012 bewoond door de laatste erfgenaam van de familie Linckels. Er wordt bessen- en frambozenlikeur geproduceerd. Tijdens de zomermaanden kan je hier gerenommeerde artiesten aan het werk zien.

  Echternach: De oudste stad van Luxemburg heeft veel Romeinse, Merovingische, romaanse en gotische bouwwerken. De heilige Willibrord richtte in 698 een romaanse Benediktijnenabdij op. Rond het meer bevinden zich wandelwegen (Wolsschlucht & Mullerthal Trail), kano’s, waterfietsen, het avonturenpark, een indoor klimmuur, het natuurhuis en jaarlijkse evenementen zoals E-lake festival.

  Moezel en wijngaard route

  Fuussekaul – Grevenmacher – Stadtbredimus – Remich – Schengen – Bettembourg (+/- 175 km)

  De Moezelstreek is bekend om zijn wijngaarden die doorkruist worden door de rivier ‘Mosel’. Doe nieuwe ervaringen op, vaar mee met een motorboot of probeer te waterskiën. Ontdek de wereld van de vissen in het aquarium in Wasserbillig of bezoek in Grevenmacher de vlindertuin. Neem daarna deel aan een rondleiding door de wijnkelders van Bernard Massard. Het stadje Remich is perfect om een lange wandeling te maken langs de promenade van de Moezel. Verschillende gezellige restaurantjes en ijssalons kruisen hier jouw pad. Daarna kan je de dag afsluiten met een bootvaart van een uur. Het Parc Merveilleux in Bettembourg is dan weer een waar paradijs voor kinderen. Een mooi aangelegd sprookjesbos, een kleine dierentuin met een grote boerderij en verschillende speeltuinen zijn de grote trekpleisters van het park.

  Rondvaart op het stuwmeer

  Fuussekaul – Bourscheid – Lipperscheid – Esch-Sauer – Kaundorf – Liefrange – Bavigne – Boulaide – Insenborn – Eschdorf (+/- 62 km)

  Bourscheid: De burcht van Bourscheid is een ruïne van een middeleeuws kasteel dat tussen de jaren 1000 en 1300 gebouwd werd. Tijdens uitbreidingswerkzaamheden in de 14e en 15e eeuw werd het voorzien van een vestingmuur met 6 gotische torens. De overheid heeft deze, in de 19e eeuw, aangekocht en voor het publiek toegankelijk gemaakt. Het Stolzemburger huis is een waardevol gotisch herenhuis uit 1348. Hier is een klein museum ingericht dat de geschiedenis van het kasteel en van de heren van Bourscheid vertelt.

  Esch-Süre: In het middeleeuws stadje Esch-Süre ligt op de leisteenrots een indrukwekkende bruchtruïne, die vanuit de dorpskern te voet te bereiken is. Bezoek ook de 200 jaar oude, voormalige doekenfabriek. Woon de tentoonstelling bij over machines. Je kan het proces volgen van ruwe wol tot het vervaardigen van afgewerkte producten. Vanuit Esch-Süre worden ook verschillende leer-wandelpaden aangeboden.

  Boven-Süre: Midden in het natuurpark van Boven-Süre ligt de in 1961 aangelegde stuwdam, die met een oppervlakte van 380 ha zorgt voor het drinkwater en de elektriciteit. Het goed benutte vrijetijdsgebied biedt veel watersportmogelijkheden zoals zwemmen, peddelen, duiken, surfen en vissen. Een uitstap met de solarboot is ook de moeite waard. In juli en augustus zijn er diverse concerten, shows en workshops onder de naam Waterrat-Festival.

  Camperplaats Groothertogdom Luxemburg

  Camping Fuussekaul

  In het midden van natuurpark Boven-sûre in de Limburgse Ardennen vind je 35 mooi aangeleden camperplaatsen vlakbij de N15 bij camping Fuussekaul. Je kan hier dagelijks je gasfles laten vullen (behalve op zondag) en betaalt € 12 per nacht (incl. water, stroom, gebruik van verzorgingsstation en gratis Wifi hotspot in de gebouwen). Je kan hier bovendien genieten van een zwembad, sauna, restaurant, benzinestation, fitness, winkel, … Kortom, alle faciliteiten zijn voorzien. Ook ben je in de buurt van een stuwmeer en zijn er talrijke wandelwegen en mountainbikeroutes vlakbij voor de natuurliefhebbers. Ook het oorlogsmuseum, kasteel en verschillende burchten zijn makkelijk te bereiken. Voor meer info klik hier.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels