Turkije

 • Turkije

  Historisch erfgoed!

  Bij Turkije denk je meteen aan een all-inclusive vakantie in één van de vele toeristische badplaatsen. Er wordt heel vaak vergeten dat Turkije een divers land is dat geweldig is om te ontdekken met de camper. Verschillende klimaatzones, cultuur en traditie zorgen voor een fantastische en afwisselende reis. Het bijzondere aan Turkije is dan ook het binnenland vol oude steden, historische schatten en natuurwonderen. Bovendien mag je in Turkije vrij kamperen. Redenen genoeg om de motorhome in te laden!

  Route

  Instanbul

  Istanbul is een bruisende metropool. In het centrum van de stad komt het drukke verkeer chaotisch over en meermaals claxonneren is hier geen uitzondering. Het is dan ook aangeraden om je camper verder te parkeren en met het openbaar vervoer te gaan. Wanneer je aankomt in Instanbul voel je meteen dat de Islam er nog volop leeft. Een biertje moet op een bepaalde afstand van de moskee en vijf keer per dag worden de moslims opgeroepen tot het rituele gebed. Als toerist denk je dat dit een geluidsopname is maar dit wordt elke keer live gedaan. De skyline van de stad wordt dan ook gesierd door de blauwe moskee of wel de Sultan Ahmet genoemd. Het islamitische antwoord op de Hagia Sofia. Het was de bedoeling om de christelijk-orthodoxe kerk te overtreffen. De centrale koepel van 33 meter wordt omsingeld door zes minaretten, hetzelfde aantal als de Grote Moskee in Mekka. Ongehoord! Daarom schonk de sultan een zevende. Om te ontsnappen aan de drukte kan je een boottochtje maken over de Bospurus. Ben je daarna terug klaar voor wat actie? Breng een bezoekje aan de grote bazaar met zijn duizend winkeltjes, cafés en restaurants. Proef zeker een authentieke kebab! De geuren van specerijen zullen je hier overvallen. Afdringen (in Lira) is hier de boodschap! Wil je wat cultuur opsnuiven? Het museum van Turkse en islamitische kunst vind je terug in het 16e eeuwse paleis van Ibrahim Pasha, de schoonbroer van de sultan. Ook het Hippodrome en de Yerebatan Sarayi mag niet ontbreken op je lijst. De Hippodrome was het centrum van het sportieve en politieke leven. In 532 heeft keizer Justinianus hier 30.000 opstandelingen vermoord.  Aan het Hippodrome is er een ingang naar het ondergronds drinkwaterreservoir met plaats voor 80.000 kubieke meter water. De bedoeling was om tijdens oorlogen altijd over genoeg drinkwater te beschikken. Het is ingericht met 336 Dorische en Ionische zuilen. Kortom, in Instanbul verveel je jezelf niet. Onderweg naar Cappadocië kan je een tussenstop maken in Ankara.

  Cappadocië

  In het hart van Turkije vind je het sprookjesachtig rotslandschap van Cappadocië terug. Het is werkelijk een natuurwonder van 2000 km2 waar je als wandelaar in een heuse speeltuin terechtkomt. Het Nationaal Park is dan ook opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst. Er zijn ondergrondse stadjes, kerken uitgehouwen in grotten en verborgen valleien. De grotwoningen of fairy chimneys zijn duizenden jaren geleden ontstaan. Gezien de grootte van het gebied kan je hier 3 à 4 dagen mee vullen. De verrassende omgeving wisselt tussen vulkanen, een maanachtiglandschap en groene uitgestrekte weides. Behalve grotwoningen zijn er ook ondergrondse steden waarvan er 6 ontdekt en opgegraven zijn. Eén daarvan, Derinkuya, gaat maar liefst 15 lagen diep. Ook zijn er een heleboel ondergrondse kerken en kloosters met indrukwekkende fresco’s. Het dorpje Göreme is pittoresk en de voornaamste verblijfplaats met de mooiste grotwoningen. Maar de populairste manier om het gebied te verkennen is met een prachtige ballonvaart. Het is een unieke ervaring! Je betaalt ongeveer tussen de 50 en 125 euro per persoon (afhankelijk van aantal personen en duur).

  Side

  Side was vroeger een belangrijke, Romeinse havenstad. Tegenwoordig is het één van de populaire badplaatsen en grootste toeristencentra van Turkije. Vooral vanwege de mooie zandstranden. Hier vind je dan ook verschillende all-in hotels terug. Toch zit je letterlijk tussen de Romeinse resten aangezien de toegangsweg naar Side door het ruïnecomplex leidt. De overblijfselen bevinden zich in een groen landschap tussen de duinen. Ze zijn volledig vrij toegankelijk behalve het theater dat ooit plaats bood aan 20.000 mensen. Het theater met de lange zuilengalerij is het oudste van de streek. Het is een waar open lucht museum. Een wandelpad langs de vissershaven brengt je langs de Agora, Athene en Apollo tempels (waarvan vijf zuilen weer recht gezet zijn). Het is een prachtige plek om de zonsondergang te bewonderen. Ook de Necropolis is een pareltje. De Romeinse baden zijn omgetoverd tot musea. Voor de rest staat Side bekend voor zijn gezellige winkelstraatjes en mooie omgeving.

  Pammukkale

  Pammukkale ofwel het Kasteel van Katoen is een indrukwekkende bezienswaardigheid. Het natuurfenomeen is te vinden in de vallei van de Curuksu rivier. De warmwaterbronnen zijn een verzameling van rotsformaties en terrassen. Al vele honderden jaren stroomt een warme straal kalkhoudend water naar beneden. Het water kiest zijn eigen weg langs de terrassen waardoor het ondertussen een witte versteende waterval lijkt, doordat het water koolzuur en kalk bevat. De kalkterrassen zijn een vulkanisch verschijnsel. Het water komt terug naar de oppervlakte als het warmer is dan 35°C. Als het afkoelt, verdwijnt het koolzuur en blijft een wit bezinksel over dat een kalkterras vormt. De bevolking is er van overtuigd dat het bronwater een goede en helende werking heeft. De Romeinen zagen Pamukkale dan ook als een kuuroord. Je ziet nog steeds uit op de ruines van de Tempel van Apollo, de stadsmuur, een badhuis en theater. Tot op de dag van vandaag blijven de baden populair. In 1988 moest Unesco ingrijpen. Hotels wilden hier munt uit slaan en er werden grote hotels gebouwd op het plateau geplaatst. De hotels onttrokken belangrijke kalk uit het water en er werd vervuild water over de terrassen gegooid. De site kwam op de werelderfgoedlijst terecht en de hotels werden afgebroken.

  Efeze

  De historische schatkist van Turkije en één van de best bewaarde steden! 2000 jaar geleden was het een bruisende havenstad met maar liefst 250.000 inwoners. De invloeden van verschillenden volken en overheersers zie je doorheen de hele antieke stad. Zoals Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Cariers, Lelegiers, Perzen, … De Tempel van Artemis is tegenwoordig nog maar een stapel blokken die een zuil vormen. De rest is beschadigd door vernielingen en brand. De stukken die nog wel gebruikt konden worden, zijn voor andere gebouwen hergebruikt. De Aya Sophia heeft bv. acht zuilen hiervan. De tempel was vroeger 100 meter lang en 50 meter breed. Het was de grootste Griekse tempel die binnen uit één geheel uit marmer gemaakt gehouwen was met 127 van 18 meter hoog! De Celsus bibliotheek is ronduit indrukwekkend en is één van de best bewaarde bouwwerken. Ook het theater is een bezoekje waard.

   

  Camperplaats

  Kaya Camping Caravaning

  Een super locatie waarbij je op de eerste rij zit als de luchtballonnen opstijgen. De camping zelf is goed onderhouden en heeft propere voorzieningen. Het populaire plaatsje Göreme is vlakbij. Omschreven door camperaars als één van de beste campings van Turkije.

  Adres: Muze Cd, 50650 Göreme Yolu, İç Anadolu Bölgesi [Centraal-Anatolië] / Turkije
  GPS: N 38.63676, E 34.85413, N 38°38’12”, E 34°51’15”

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels