Slovenië

 • Slovenië

  Kust, bergen en vlakke paden liggen bij elkaar.

  Veelzijdigheid in een klein land. Slovenië is het enige Europese land waar je op zeer korte afstand van elkaar Alpen, Middellandse Zeegebied en grote open vlakten vindt. Het is ook het enige land waar de West-, Oost- en Zuid-Europese culturen elkaar ontmoeten. Groene ongerepte bossen, bergen en velden, kraakhelder en zuiver water. In Slovenië ervaar je wat echte natuur is. Slovenië is het op twee na meest beboste land van Europa en een derde van Slovenië is beschermd Natura2000-gebied. Slovenië is een top fiets- en wandelland. De afwisselende natuur in het land is zeer geschikt om per fiets of te voet te ontdekken. Op vele plaatsen vind je goed bewegwijzerde routes, wandel- en fietskaarten, fietsverhuur en indien nodig fietsmakers.

  Route

  Fietsen

  Is Slovenië geschikt om te fietsen? Uiteraard. Maar niet iedere regio is geschikt voor iedereen. Voor de bergachtige streken moet je wel getraind zijn. Het oosten van het land, Prekmurje, is het meest vlakke stuk van Slovenië en is geschikt voor iedereen. In de bergen heb je ook wel valleien waar je kan fietsen, zoals de vallei bij het meer van Bohinj en de vallei tussen Jesenice en Tarvisio in Italië waar een populair fietspad loopt. Naast Ljubljana is het prima fietsen in het vlakke Barje natuurgebied en rondom Kranje vind je ook een groot vlak gebied. Van mei tot september is het weer het best om te fietsen. Wel kan het in juli en begin augustus erg warm zijn in de valleien. In de bergachtige gebieden vind je in dat geval verkoeling. In het westen van het land heerst een mild klimaat en kan je het hele jaar door fietsen. Al kan het in de winter wel koud zijn. Slovenië wordt langzaam maar zeker een echt fietsland. Elk jaar komen er weer nieuwe fietspaden bij waardoor de fietsinfrastructuur in vergelijking met de rest van Europa goed tot zeer goed te noemen is. Er is helmplicht voor kinderen tot 14 jaar. Ook als het kind als passagier op de fiets zit. Voor volwassenen is een fietshelm niet verplicht.

  De mooiste fietsroutes tot diep in het Triglav Nationaal Park 

  Het meer van Bohinj biedt talloze fietsmogelijkheden. De tochten vanuit devallei leiden je naar de vele bergpaden en mooiste routes om en rond het meer van Bohinj tot diep in het Triglav Nationaal Park. Met een totaal van 370 kilometers aan fietsroutes biedt dit gebied ook uitstekende mogelijkheden voor wielrenners en mountainbikers. Overal zijn uitstekende paden te vinden. De Klodic fietsroute bijvoorbeeld, loopt langs de linker rivierbank van de Sava Bohinjka naar het dorpje Bohinjska Bistrica en vandaar langs de voet van de berg Rudnica naar het meer van Bohinj. In het plaatsje Stara Fuzina buigt het pad af richting het dorpje Srednja Vas. Het 11 kilometer lange pad is geschikt voor elke fietser, jong en oud, recreatief of sportief. Wij raden je aan om langs de route vooral de vele watervallen eens te bezoeken. Zo vindt je bij de oorsprong van de Bistrica rivier een erg spectaculaire waterval. Ook de watervallen Mostnica, Grmecica en Peracica zijn de moeite waard. Een waterval die je zeker moet zien en die makkelijk per fiets te bereiken is, is de beroemde Savica waterval. Iets minder beroemd onder toeristen, maar ook erg mooi, is de Ribnica waterval.

  Wandelen

  Met maar liefst 10.000 bewegwijzerde wandelroutes dwars door de natuur is Slovenië wandelland bij uitstek. Zelfs vanuit het centrum van de hoofdstad wandel je binnen een kwartier het bos in. Zowel de meest ervaren bergwandelaars als de zondagswandelaar kan zich naar hartenlust uitleven. Wandelen is de nationale sport in Slovenië. Ontdek zelf waarom dat zo is. Doorkruis de bossen en weiden, berg-op, heuvel-af, rondom meren, langs rivieren, van stad naar dorp, van berghut, naar berghut. Niets brengt je dichter bij de ongerepte natuur van Slovenië dan een wandeling er dwars doorheen. Beklim een berg als je een stevige uitdaging wil, loop een panoramische tocht als je ontspannen wilt genieten.

  Wandelen in het koninkrijk van Triglav of ontdek het beste van de Julische Alpen en de Méditerranée

  Wandel door de Vallei van de 7 Meren van Triglav. Dit was een van de eerste gebieden in Europa die bescherming kregen door de status van nationaal park, inmiddels bijna honderd jaar geleden. Er zijn verschillende mogelijkheden om de wandeltocht uit te breiden. Of ontdek in één wandelvakantie zowel de machtige bergen van de Julische Alpen als de schoonheid van het wijngebied Brda. Prachtige uitzichten, charmante dorpjes en heerlijk eten en drinken wachten op jou. Tijdens deze wandelvakantie verblijf je best  in de Soca vallei, Brda en Bled/Bohinj. Van hieruit maak je steeds verschillende wandelingen.  – mijnslovenie.com 

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels