Slovenië

 • Slovenië

  Een toffe trip met de motorhome naar het zuiden met vooral veel natuur, rust en minder drukte? Dan is Slovenië het land waar je moet zijn. Toch ontdekken steeds meer mensen de kleine buur van Italië en Kroatië met zijn uitgestrekte meren, rotsen met watervallen, pittoreske dorpjes, idyllische kustlijn, … Slovenië is een land vol verborgen schatten. Het is dan ook aan een serieuze opmars bezig. We hebben enkele bezienswaardigheden voor jou op een rijtje gezet. Zet de motorhome maar alvast klaar!

  Slovenië is een land vol verborgen schatten. Het is dan ook aan een serieuze opmars bezig. We hebben enkele bezienswaardigheden voor jou op een rijtje gezet. Zet de motorhome maar alvast klaar!

  Route

  Ljubljana – Maribor

  Snuif de Alpenlucht op, ver weg van het massatoerisme, in de hoofstad van Slovenië. Het stadje is niet groter dan pakweg Leuven of Maastricht. Ideaal om romantisch te gaan terrassen. Ljubljana heeft als bekendste bezienswaardigheid Ljubljanski Grad. Een middeleeuws kasteel op een groene heuvel die uittorent over de stad. Vanaf de kasteelheuvel heb je een prachtig uitzicht over de rood-witte huisjes, de Sint-Nikolaaskathedraal en de Franciscuskerk. Vergeet zeker ook niet de Tromostovje, een drievoudige brug, te bezoeken. Deze brug over de Ljubljanica rivier verbindt het Prešerenplein met de oude binnenstad. Op vrijdag is het ‘Open kitchen’. Lokale chefs maken hier hun signature dishes. Een echte must! Als je de even de stad uit wil, kan je het ijsmeer Bled bezoeken. Hier kan je een bootje huren, vissen, … Activiteiten genoeg. Je oog valt waarschijnlijk op het Kasteel van Bled dat gevestigd is op de top van een 130 meter hoge rots bij het meer. Zeer indrukwekkend! Wil je nog graag een stadje bezoeken? Maribor, ook met zijn befaamd kasteel, is de grootste stad van Slovenië en bovendien ook een ideale uitvalsbasis om lekker te gaan skiën. Tussen Ljubjlana en Maribor ligt het Lasko. De stad ligt aan de rivier de Savinja en is vooral bekend omwille van de warmwaterbronnen die een genezende en verjongende werking zou hebben.

  Piran

  Naar Slovenië ga je niet meteen voor een strandvakantie. Het hele land heeft een kustlijn van amper 50 km. Terwijl het toch de moeite is! Piran is een havenstadje waar je in het doolhof van smalle straatjes heerlijk kan verdwalen. Je kan van hieruit vier landen zien: Kroatië, Oostenrijk, Italië en Slovenië zelf. Het ligt in een baai en heeft een sfeervol plein met een boulevard omsingeld door restaurants. Het eten aan de kust is hier anders dan in het binnenland. Je proeft de Italiaanse smaken en natuurlijk zitten we aan zee dus kan vers seafood niet ontbreken. De stadjes Koper en Izola zijn eveneens prachtig, maar Piran wordt toch gezien als de kers op de taart. Het is één van de best bewaarde steden aan de Adriaanse kust en behoorde vroeger aan Venetië toe. Deze invloed blijf je voelen. Vooral de spectaculair gelegen kathedraal en klokkentoren van St. Joris die boven de rode daken uittorent trekken meteen je aandacht. Wil je graag naar het strand? Wandel naar het Plaža Fiesa vlakbij Piran. Heb je zin in een daguitstap? Vanuit Izola kan je zelfs Venetië bezoeken. Wat ook niet kan ontbreken? Een bezoekje aan de Vipava vallei. De Vipavska dolina is één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Slovenië. De vallei bevindt zich op de kruising van het Middelandse zeeklimaat, het landklimaat & Alpenklimaat wat voor zeer bijzondere smaken zorgt.

  Natuur

  Qua natuur is er in Slovenië zoveel te beleven. Achter elke bocht ontdek je wel een nieuwe parel. De lijst is eindeloos. Wij proberen alvast een paar leuke plekjes op te sommen.

  • Meer van Bohinj: Het Meer van Bohinj, ligt middenin Triglav National Park (Savica waterval), het enige nationale park van Slovenië. Bohinj is een prachtig, onbedorven stukje natuur wat je echt gezien moet hebben als je Slovenië bezoekt.
  • De berg Triglav: Elke ‘echte’ Sloveen moet minstens 1 x de Triglav beklommen hebben. De hoogste berg van Slovenië. Let wel op, dit is een zeer pittige (maar prachtige) tocht.
  • De rivier Soca: De Soča is ongeveer 137 km lang en begint bij de Trenta-Vallei en eindigt bij de golf van Triëste. De rivier staat bekend om zijn mooie heldere kleur. Je kan hem bewonderen bij het Triglav National park bv.
  • De bergpas van Vrsic: De Vrsic-pas is de hoogste pas in Slovenië, ooit aangelegd door Russische oorlogsgevangenen, op zo’n 1600 meter hoogte. Er zijn verschillende wandelroutes die de moeite waard zijn.
  • De grotten van Postonja of de Skocjan Caves (minder druk als de Postanja): Het grottensysteem Caves (6,2 km) staat met zijn natuurlijke bruggen, watervallen, … op de UNESCO lijst en is één van de grootste onderaardse kloven ter wereld.
  • Predjama: Het middeleeuwse kasteel van Predjama ligt vlak bij de grotten van Postojna. Dit kasteel is gebouwd tegen en in een rotswand, wat hem zeer bijzonder maakt. Het lijkt alsof het kasteel aan de rotsen hangt.
  • Natuurreservaat Zelenci: Je wordt betoverd het smaragdgroene meer in het natuurreservaat. Volg een houten loopbrug om het meer en het moerassige gebied te verkennen, de thuisbasis van interessante dieren, planten en vogels.
  • De Vintgar-kloof: Al miljoenen jaren lang baant de rivier Radovna zich een weg door een gedeelte van de Julische Alpen, waardoor de Vintgar kloof gevormd werd. 1,6 kilometer tussen de steile rotswanden door, met stukken tot 250 meter diep.

   

Gerelateerde artikels