Gasinstallatie van jouw motorhome

 • Gasinstallatie van jouw motorhome

  Tijdens het rijden dienen de gaskranen op de gasflessen te worden dichtgedraaid. Indien je met jouw motorhome in een ongeval betrokken zou geraken en een gasleiding wordt afgerukt is het risico op ontploffingsgevaar reëel! In de meeste Europese landen is het bovendien verboden om met opengedraaide gaskranen te rijden tenzij er een crashsensor en slangbreukbeveiliging op de gasfleskoppeling gemonteerd is.

  Belangrijke aandachtspunten

  • Bij het vaststellen van een gaslucht of gaslek van de gasinstallatie mag je geen elektrische apparatuur of andere ontstekingsbronnen inschakelen. Sluit de gasfleskranen, laat de gasinstallatie onmiddellijk door een erkend technicus herstellen. Open de gasfleskranen ondertussen niet.
  • Het is enkel toegelaten om gasflessen te gebruiken waaruit gas in gasfase wordt onttrokken. Gasflessen waaruit gas in vloeibare fase wordt onttrokken (bv. zoals voor heftrucks) leidt tot beschadiging van de gasinstallatie.
  • Voor voldoende bescherming tegen olievervuiling en verontreiniging is het noodzakelijk om vóór de inlaat van de gas- drukregelaar een gasfilter te installeren.
  • Voor het aansluiten van de gasflessen op een gasdrukregelaar met crashsensor of het gasfilter, zijn hogedrukslangen met slangbreukbeveiliging (SBB) absoluut noodzakelijk.
  • Om de correcte werking van de installatie onder normale gebruiksomstandigheden te garanderen, wordt aanbevolen om de gasinstallatie binnen de 10 jaar na de productiedatum te vervangen. Nationale voorschriften dienen in acht te worden genomen. De gebruiker is daarvoor verantwoordelijk.

  Welke gassoort gebruiken?

  Een motorhome is uitgerust met een gasinstallatie die werkt op propaangas. In optie kan ook een LPG-installatie geplaatst worden. Sommige motorhome-merken werken met dieselverwarming en/of boiler. Dit wordt je bij de aflevering van de motorhome uitgelegd. Het kookstel, de oven (optioneel), de verwarming, de boiler en de koelkast kunnen op gas werken. Opmerking: de koelkast kan eveneens op 12 volt of 230 volt werken.

  Wisselen van gasfles

  • Gasrest: niet roken, geen open vuur!
  • Draai de gaskraan van de lege gasfles. Opgelet: rechtsom draaien!
  • Draai de hogedrukslang van de gasfles los.
  • Wissel de gasfles.
  • Controleer de rubberen dichtingsring en vervang indien nodig.
  • Schroef de hogedrukslang van de gasfles opnieuw vast. Opgelet: linksom draaien!
  • Draai de gaskraan van de volle gasfles open.

  Opmerking: draai de hogedrukslang niet te vast op de gasfles. Dit kan de rubberdichting beschadigen.

  Gaskranen binnenin de motorhome

  In één van de kasten onder het aanrecht bevinden zich gaskranen. De gaskranen kunnen rood, grijs of zwart van kleur zijn. Deze gaskranen staan onder normale omstandigheden steeds open. Zij dienen om bij een defect van één van de huishoudtoestellen de gastoevoer naar het defecte toestel individueel te kunnen afsluiten. Zo niet wordt bij een probleem de gasfles zelf dicht gedraaid en is er voor geen enkel ander toestel nog gas beschikbaar.

  1. Verwarming
  2. Koelkast
  3. Kookvuur
  4. Boiler
  5. (5. Oven – optioneel)

  Gasverbruik in de motorhome

  Verbruik met een 11 kg fles:

  • In de zomer ongeveer één fles per
  • In de winter 2 à 3 dagen per fles (vooral de verwarming is een grote verbruiker).

  Gebruik van de gasinstallatie tijdens het rijden

  • Voor het gebruik van een vloeibaar gastoestel tijdens het rijden moeten de gegevens van de betreffende fabrikant van het apparaat in acht worden genomen.
  • Om de verwarming tijdens het rijden te mogen gebruiken, schrijven de verordening (EG) nr. 661/2009 en de bindende UN/ECE-regeling R 122 een veiligheidsafsluiter voor. De gasdrukregelaar Duo Control CS voldoet aan deze eis. Door de montage van een veiligheidsafsluiter, zoals de gasdrukregelaar Duo Control CS, met een daarvoor geschikte gasinstallatie, is het gebruik van een typegekeurde vloeibaar gasverwarming tijdens het rijden volgens de bovengenoemde verordening in heel Europa toegestaan. Nationale voorschriften en regelingen moeten in acht worden genomen.
  • Voor voertuigen met bouwjaar vóór 01/2007 zijn er geen beperkingen voor het gebruik van de gasinstallatie tijdens het rijden, behalve in Frankrijk. Hier is het gebruik van de gasinstallatie tijdens het rijden uitsluitend toegestaan in voertuigen met typegoedkeuring met eerste toelating vanaf 01-01-2007. Bij oudere voertuigen is het gebruik van de gasinstallatie tijdens het rijden, ook in combinatie met een veiligheidsafsluiter, niet toegestaan.
  • Gasflessen die niet zijn aangesloten op de gasinstallatie moeten steeds worden gesloten en voorzien van beschermdoppen. Aangesloten gasflessen gelden als bedrijfsmiddelen en niet als gevaarlijke stoffen (ADR-vrijstelling volgens de paragrafen 1.1.3.1 en 1.1.3.2. e).

  Slangbreukbeveiliging

  • Indien de motorhome van een ontspanner met Crash Sensor voorzien is, zijn er ook één of twee gasslangen met bijkomende slangbreuk beveiliging gemonteerd.
  • Je herkent deze aan de gekleurde drukknop die op het uiteinde van de gasslang ter hoogte van de aansluiting met de gasfles is voorzien. Telkens wanneer je de gasfles voor gebruik opendraait (1), dien je vervolgens de groene drukknop (2) ook even in te drukken. Pas dan zal het gas naar de gebruikstoestellen kunnen doorstromen.
  • Opgelet: als je aluminium gasflessen gebruikt dan zit in de aansluiting van de fles ook al een veiligheid ingebouwd. Om te verhinderen dat de twee veiligheden elkaar gaan misleiden moet de drukknop op de gasslang eerst ingedrukt gehouden worden terwijl je de gasfles opendraait.

Gerelateerde artikels