Frankrijk

 • Frankrijk

  Parijs, de stad van de romantiek die tot de verbeelding spreekt!

  Je kan niet weerstaan aan de charme van Parijs. De stad wordt niet voor niets de stad van de liefde genoemd, bij mij was het dan ook ‘love at first sight’ Je kan heerlijk verdwalen in de geplaveide straatjes van de lichtstad, op de aanstekelijke deuntjes van charmante straatmuzikanten. Als je aan Parijs denkt, denk je ook in één adem aan geschiedenis. Overal waar je kijkt, lijkt het alsof de monumenten als paddenstoelen uit de grond schieten. De heerlijke mix van gezellige pleintjes en historische gebouwen zorgen voor een indrukwekkende en, in veel gevallen, ook romantische setting. Bovendien is Parijs ook nog eens een heus shoppingparadijs. Gezellig rondkuieren, museums en verschillende marktjes bezoeken of de shoppingcentra afschuimen. In Parijs kan het allemaal. En het beste van al is dat deze culturele wereldstad zich praktisch in onze achtertuin bevindt. Deze bruisende metropool moet dus sowieso op je lijstje staan.

  Route

  Geel – Maisons-Laffitte | 457 km

  Jaren geleden bezochten we Parijs al met als uitvalsbasis een hotel. Sinds enkele jaren verkiezen we de motorhome. Een onvergelijkbare luxe. Na een dagje ronddwalen in de stad d’amour, is er niets beter dan lekker relaxen bij je camper in open lucht aan de oevers van de Seine. Om zo te genieten van de lichtjes van de stad en de nacht in te gaan met Parijs vlakbij. Wat een weelde tegenover de beslotenheid en het afgezonderde avondleven binnen de muren van een hotel! We kiezen voor ACSI – camping ‘Camping International Maisons Laffitte’. We stellen de coördinaten in van onze camping (N 48°56’23’’en E 2°8’45’’) en gaan, toch weer met enige spanning, op weg.

  We laten de grootsteden links liggen en rijden via Tienen, Fleurus, Mons, via Valenciennes de A2 en verder over de A1 langs Senlis. We zien links van ons de luchthaven Charles de Gaulle en rijden onder de startbanen door. We passeren het Stade de France en kruisen twee keer de Seine. We komen voorbij het prachtige kasteel Maisons-Laffitte. We volgen de campingbordjes die ons precies bij Camping International brengen. Opletten geblazen: de laatste wegen voor onze eindbestemming zijn vrij smal en geparkeerde auto’s durven wel eens voor een moeilijke doorgang zorgen. Onze camping is gelegen in het Île -de -France, ten Noordwesten van Parijs en op 18 km van het centrum van Parijs gelegen. Deze camping heeft zo zijn voordelen. Ze spreken er Nederlands en het ligt op wandelafstand van de metro (12 minuten), tussen 2 armen van de Seine. Je hebt er Wifi, een restaurant en we staan er bovendien met onze camping card van ACSI. Paris, here we come!

  DAG 1

  De volgende morgen trekken we vroeg op pad. Het RER (Réseau Express Régional) station in Maisons-Laffitte oogt mooi en is makkelijk te vinden. Camping uit, rechtdoor tot aan de Avenue de Saint-Germain. Nu rechtsaf tot aan een complex kruispunt van straten. Aan de overzijde ligt ons station. Na ons te hebben geïnformeerd, blijkt een ticket Paris Visite voor ons de gemakkelijkste en beste keuze. We betalen 57,75 euro voor 5 dagen onbeperkt metro en RER gebruik binnen 5 zones. Wij bevinden ons in zone 4. Ook een Navigo Semaine is een optie.

  We nemen een gratis metroplattegrond mee uit het station en steken dan via een brug de sporen over tot we de aanduiding Marne-la-Vallée en Boissy-Saint Léger zien. We gaan de trappen af en wachten op onze eerste RER- ervaring. Het is altijd even wennen als je de metro neemt in één of andere metropool. Maar de haltes staan netjes aangegeven tegen de zijwand en we hebben er vertrouwen in. Tot in La Défense is het genieten van de omgeving. Bij elke halte wordt ons treinstel steeds voller en voller. In La Défense stappen we uit en worden we als in een stroom meegedreven tussen de massa. Reikhalzend kijken we uit naar het bordje Grande Arche, dat zal ons eerste halte en verkenningspunt worden. Stevig stappend en gebruik makend van de roltrappen komen we bovengronds vlakbij de prachtige La Grande Arche. Het was de Deense architect Von Spechelsen die deze moderne Arc de Triomphe ontwierp. Het is zo hoog dat de Notre Dame onder de Arche (110 m) zou kunnen staan. Het dak is wel 1 ha groot. Er zijn dan ook verschillende kantoren ondergebracht in dit kunstwerk. La Défense is het commercieel centrum van Parijs en dé belangrijkste zakenwijk.

  We wandelen verder over La Défense en genieten van de prachtige architectuur die de moderne ‘wolkenkrabbers’ uitstralen. De kantoorgebouwen zijn gelegen aan beide zijden van een uitgestrekt betonnen platform. Hier en daar sieren prachtige sculpturen deze kunstvlakte, zoals de duim van de Fransman Cesar, de spin van Calder, en de kleurrijke figuren van Miro. Bij Esplanade de la Défense verdwijnen we weer ondergronds. Lijn 1 ri. Château de Vincennes. Het scherm geeft aan hoeveel geduld we nog moeten opbrengen tot de volgende stop. Bij Charles de Gaulle Etoile stappen we uit. Wanneer we aankomen bij de legendarische Champs Elysées trekt de Arc de Triomphe zonder twijfel onze aandacht.

  Napoleon liet de Arc bouwen om zijn overwinningen, of beter gezegd triomfen, te verheerlijken. Het bouwwerk is het middelpunt van Place de l’Etoile waar de 12 lanen die Parijs doorkruisen samenkomen. We stillen onze honger in één van de vele horeca zaken langs de Champs Elysées. Typerend voor Parijs zijn de vele, overdekte terrasjes  waarop de Parijzenaren genieten van een lekker glas wijn. Zelfs bij slecht weer, lopen de terrasjes vol onder het genot van een warmteblazer. Nadat we gesmuld hebben van een knapperige croissant en smeuïge pain au chocolat wandelen we via de Place de la Concorde, waar Lodewijk XVI en Marie Antoinette werden onthoofd, langs de Tuilleries tot bij het Louvre. De Tuilleries zijn prachtig en geknipt om even uit te blazen. Naast de fonteinen en kleine vijvers staan er overal (lig)stoeltjes waar je gezellig even kan uitrusten. Hier en daar liggen wat jongeren in het gras, sporters lopen door de tuinen, anderen drinken iets of kuieren rustig verder terwijl het reuzenrad hypnotiserend ronddraait.

  Het Louvre heeft niet alleen een indrukwekkende verzameling kunst maar is als bouwwerk ‘an sich’ alleen al ronduit indrukwekkend. En dan heb ik het niet alleen over de piramide en de buitenkant maar ook over de prachtige hallen binnen. Je kan gemakkelijk een week in het Louvre verdwalen. De schitterende, uiteenlopende collecties waaronder beeldhouwwerken, schilderijen van grootmeesters en oude Egyptische kunst. Je kan er werkelijk geen genoeg van krijgen. Zelfs de vertrekken van Napoleon staan op het programma. Overdadig versierde kamers die de grootste weelde en luxe uitstralen, afgewerkt met bladgoud.

  DAG 2

  De volgende dag nemen we de metro met het flair van een echte Parisien, alsof we nooit iets anders gedaan hebben. Maar we moeten toch goed opletten om elkaar niet uit het oog te verliezen. Het uiteindelijke doel is lijn 7 en halte ‘Châtelet Les Halles’, waar we op pad gaan om de Sainte Chapelle te bezoeken. Er staat een rij en we moeten even aanschuiven maar we hebben het ervoor over. De kapel op île de la Cite was destijds de hofkapel van het koninklijk paleis van Lodewijk IX, en ook het enige dat nog rest van het oude paleis. Er was dan ook een speciale bovenkapel die diende als privévertrek voor de koning en zijn gevolg. De kapel heeft zeer grote glas-in-loodramen die samen goed zijn voor 670 m2. De gebrandschilderde ramen in deze gotische parel zijn ontroerend mooi.

  Het binnenvallende licht zorgt voor een mozaïek van kleuren. De kapel werd speciaal voor enkele relikwieën gebouwd waaronder de doornenkroon en een stukje van het ware kruis van Jezus. Tegenwoordig wordt de kapel omringd door het Palais de Justice. Na een uitgebreide rondleiding, staat de Notre Dame op het programma. Op het kerkplein Place du Parvis-Notre-Dame, laten we ons fotograferen bij de ster Point Zéro. Vanaf dat punt wordt de afstand naar alle Franse steden berekend. Onder het plein bevindt zich een historische crypte met verschillende standbeelden, waaronder één van Karel De Grote. We bewonderen de Notre Dame vanop een afstand. In de gevel van de kathedraal zoeken we naar het gebeeldhouwde duiveltje dat plast op de hoed van de kardinaal. Voor de kerk staat een rij gegadigden aan te schuiven, op zich gaat het goed vooruit en kan je vrij snel naar binnen. De Notre-Dame is 130 meter lang en staat bekend om zijn indrukwekkende ramen, luchtbogen (aangebracht als steunen voor de dunne Gotische muren), zijn waterspuwers en koningsfiguren. Je kan de twee niet-afgemaakte torens boven de westgevel beklimmen om te genieten van een mooi uitzicht over de hele stad.

  Bij de Notre-Dame vind je naast het water veel gezellige eetkraampjes en een bruisende drukte. Iets verder aan de oevers van de Seine kan je verschillende kleine ‘marktjes’ terugvinden waar je een aandenken van Parijs op de kop kan tikken. In de tuinen van de Notre-Dame horen we op de achtergrond een straatmuzikant ‘La vie en rose’ neuriën. Parijs, het lijkt soms echt uit de film te komen. De ‘liefdebruggetjes’ waarbij verliefde stelletjes hun sloten, getekend met hun initatialen, aanhangen vind je hier ook terug. We wandelen nu verder langs het stadhuis en het Centre Pompidou. Het toonaangevend centrum voor moderne kunst bestaat uit een wirwar van pijpen en buizen, waarbij de kleur de functie van de buizen aangeeft.

  De architecten keren het gebouw als het ware binnenstebuiten. We zoeken daarna een eethuisje waar we op het terras genieten van een lichte lunch. We trekken verder via de prachtige Opéra Garnier die een aparte oprit heeft voor de koets van Napoleon III omdat die bang was voor mogelijke aanslagen. Daarna gaat het langs de Place Vendôme waar Napoleon een triomfzuil liet plaatsen. Terwijl we voorbij de dure juwelierszaken wandelen werpen we een blik op het dure Ritz hotel waar Lady Di haar laatste diner gebruikte. We zitten hier duidelijk in het chique deel van de stad, en in de Rue du Faubourg St.Honoré krijgen onze ogen dan ook niet genoeg van de luxueuze uitstalramen. Alhoewel de Avenue Montaigne zeker niet moet onderdoen in aantal en prijzen. Spijtig genoeg, niet voor onze portefeuille. Ondertussen zijn onze beentjes moe en wordt het tijd om ons terug te trekken naar onze camper.

  DAG 3

  Vandaag willen we het rustiger aan doen en van de stad genieten. Het Montmartre is onze eerste bestemming. We sporen via de ons inmiddels bekende lijn 1 en 2 tot bij de halte Blanche. De Moulin Rouge ligt er nog wat slaperig bij in deze voor hem te vroege morgen. Er heerst hier een meer volkse sfeer. Meer vreemdelingen en vele stalletjes met prullaria kruisen onze weg naar de kabeltrein die ons naar de heuvel in Montmartre brengt. Als je wil kan je ook naar boven stappen (222 treden). Maar we houden het rustig en kiezen voor de makkelijkste optie. Eenmaal boven aangekomen, zijn de trappen van de Sacré-coeur bezaaid met mensen die genieten van het zonnetje, een boek lezen of luisteren naar de straatmuzikanten. Van hieruit heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Je kan Parijs bewonderen vanuit vogelperspectief.

  De Sacré-coeur is opgebouwd uit witte kalksteen in Byzantijnse en Roomse stijl. Het bouwwerk valt ook op door zijn prominente ligging en heldere witte kleur (waar de vervuiling van Parijs geen effect op heeft). De basiliek is gebouwd ter herdenking van de slachtoffers in de Frans-Duitse Oorlog en was een ingewikkeld project. Montmartre staat bekend als het kunstenaarscentrum van Parijs. Schilders, kunstenaars en artiesten komen hier allemaal samen. We nemen een kijkje in de Place du Tertre, waar verschillende kunstenaars ijverig aan het werk zijn. Sommige schilderen een landschap en anderen kwasten een mooie dame op het doek. We lopen de vele trappen op en af en beslissen om toch ook zelf een portret te laten tekenen. Prijzig, maar een mooi aandenken aan Parijs. We blazen even uit op een terrasje en overlopen de planning voor de namiddag. We kiezen voor een boottochtje op de Seine. Een prachtige manier om de stad te verkennen. Om je te verplaatsen in Parijs kan je i.p.v. de metro ook altijd de hop-on, hop-off boot gebruiken. Een taxi op het water die je afzet bij de centrale punten in Parijs. Het is iets duurder dan de metro, maar het is wel een aangenamere manier van reizen. ’s Avonds genieten we van een heerlijke diner onder de Parijse lichthemel.

  DAG 4

  Parijs en de Eiffeltoren zien, dat is een eeneiige tweeling. Vanaf je Parijs binnenrijdt, kijk je reikhalzend uit naar de Eiffeltoren. Tijdens ons bezoek is hij dan ook de hele tijd op de prominent aanwezig op de achtergrond. Nu wordt het tijd om hem van een beetje dichterbij te bekijken. We nemen de metro tot aan Trocadéro. Niet alleen om zo te kunnen afdalen naar de bezienswaardigheden van de dag maar ook omwille van het mooie zicht op de Jardin du Trocadéro, de Seine en de Eiffeltoren. Het Trocadéro herbergt verschillende musea en werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1937. We wandelen richting Eiffeltoren terwijl de drukte toeneemt en we kopen een ticket om deze opvallende reus (wereldtentoonstelling 1889) te beklimmen.

  Geduldig wachten onze beurt af. Eenmaal boven gekomen is het uitzicht de moeite waard. Er is zelfs de mogelijkheid om een glaasje cava te bestellen. Het toppunt van romantiek (letterlijk). Het duurt ook niet lang of vlak naast ons gaat een jongeman door de knie terwijl we allemaal luid mee applaudisseren. Een kleine tip, als je ’s avonds tegen 22u00 de Eiffeltoren bezoekt kan je meestal meteen naar boven gaan, zo vermijd je lange wachttijden en kan je lichtstad in zijn natuurlijke habitat bekijken.

  Een uurtje later wandelen we langs het Hôtel des Invalides, opgericht door Lodewijk XIV (zonnekoning) als opvangcentrum voor oorlogsveteranen. In de kelder onder de koepel ligt het praalgraf van Napoleon. Het graf staat in een soort van ondiepe put waar de mensen nog steeds voor hem moeten buigen. Of in de onderste kring naar hem opkijken. We slaan linksaf langs het museum van Rodin met zijn openlucht beeldenpark en stappen stevig door tot aan het Quartier Latin. De gezellige sfeer met tal van winkeltjes, boetieks en lokkende restaurantjes bevalt ons wel. De wijk bevindt zich rondom de Sorbonne en is het kloppend hart van de studenten en het is een pak voordeliger voor je portemonnee. We zetten onze tocht verder doorheen de studentenwijk en houden halt bij het Panthéon waar we op zoek gaan naar de graven van Voltaire, Braille, Marie Curie, Victor Hugo en vele andere ons bekend in de oren klinkende namen. Het einde van deze daguitstap ligt bij de moskee. Een cadeau van Frankrijk aan de Noord-Afrikanen voor hun hulp tijdens W.O.I. We krijgen er een rondleiding terwijl mannen en vrouwen binnen bidden. Daarna gaan we naar het bijhorende theehuis, net achter hoek, heerlijke zoetigheden proeven. De bushalte is vlakbij en brengt ons naar de metro (lijn 7 en 1). Vermoeid maar nagenietend van onze vele ontdekking, strijken we neer bij onze camper met een heerlijk glas wijn en de strelende rust van ons Seine-eiland.

  DAG 5

  Vandaag, met de ons inmiddels vertrouwde RER A, naar de Gare de Lyon. We gaan boven in het station een kijkje nemen in het restaurant ‘Le Train Bleu’, naam die het ontleende aan de prachtige frescoplafond waarin de blauwe kleur overwegend aanwezig is, afgewerkt met goud. Hierna gaan we op zoek naar de Promenade Plantée. Een verhoogde wandelpromenade aangelegd op de vroegere spoorlijn. We wandelen tussen het groen en de zitbankjes, geplaatst in romantische hoekjes, ter hoogte van het tweede verdiep van de aanpalende huizen. Een unieke ervaring. Dichtbij de Opera de la Bastille, een andere creatie van bouwmeester Mitterand, gaan we via een aantal trappen weer naar beneden. De opera werd geopend in 1989, en heeft plaats in de zaal voor 2700 bezoekers.

  Even verder staan we bij het symbolische beginpunt van de Franse Revolutie ‘Le Quatorze Juillet’, Frankrijks nationale feestdag, waarop het fort van de Bastille bestormd werd. De contouren van de verdwenen Bastille staan met een aparte kleur in het plaveisel aangegeven. We genieten van ‘un café américain’ op de Place de la Bastille en denken er op tijd aan dat de drank goedkoper wordt betaald aan de toog dan op het terras. We wandelen verder naar wij Marais, letterlijk vertaald in Frans als moeras. En we stappen meteen naar de Place des Vosges. Een mooi plein omsloten door symmetrische gebouwen, naar het idee van Hendrik IV. Je weet wel, de man die zich wel wilde bekeren tot het katholicisme als dat zijn koningschap kon verzekeren: ‘Paris me vaut bien une messe’ was zijn paspoort tot het koningschap. Langs de vele kunstwinkeltjes verdwijnen we weer van het plein om langs de Rue Pavée en de Rue des Rosiers het joodse kwartier in te duiken. In de Rue de Thorigny komen we langs het imposante Hôtel Salé waar meer dan 3500 werken van Picasso hangen. Met lijn 8 gaan we tot Boulevard Haussmann en steken onze neus binnen in de Franse warenhuisketens. Galeries Lafayette met zijn prachtige glas-in-lood koepel van architect Cahnautin, maakt indruk maar ook Galerie Le Printemps heeft een mooie koepel. We windowshoppen nog even en geniet van de merkartikels die anders in veel te dure winkels aangeprijsd staan. We wandelen tot bij het mooie Metrostation Auber om van daaruit in één ruk met de RER terug naar onze standplaats te sporen.

  Voor we naar huis gaan voegen we het Paleis van Versailles nog aan onze palmares toe. Twintig kilometer buiten de stad kan je het imposante paleis met zijn ongeëvenaarde tuinen terugvinden. De zonnekoning wantrouwde het volk, ruilde de koninklijke residenties in het Louvre in voor Versailles en trok zich hier terug van het turbulente leven in Parijs.  Je kan kiezen of je een apart ticketje bestelt en enkel de tuinen bezoekt of je gaat all-in en bekijkt de château en de vertrekken van Marie-Antoinette en de rest van het koninklijk gevolg. Aangezien er een lange wachtrij staat voor het Paleis Van Versailles, stappen we ineens door naar de tuinen. Alleen hier kan je al een dag verdwalen, op de duintjes van klassieke muziek die door de luidsprekers galmen, gehypnotiseerd door de fonteinenshows die hier geregeld plaatsvinden.

  Op het kanaal ‘Grand canal’ kan je rondvaren met een bootje en hier en daar kan je een snack of een drankje kopen. Ongelooflijk hoe dit gigantische park van 100 hectare zo minutieus is aangelegd. De tuin heeft een geometrisch patroon van paden, bloemen, struiken, bomen en bassins. Het getuigt werkelijk van de extravagantie ten tijde van de zonnekoning. Toch had niet veel privacy aangezien er zo’n 10000 mensen werkten op het domein. Daarom werden er kleinere paleizen gebouwd in de tuin waar de koning kon ontsnappen aan het hof en tijd kon doorbrengen met zijn maîtresse. Ook voor Marie-Antoinette werden vertrekken aangelegd zodat zij ‘boerinnetje’ kon spelen op het land. Binnenin is het overdadige luxe wat de klok slaagt. De spiegelzaal, de kapel van Versailles en de koninklijke opera zijn enkele hoogtepunten. Maar al bij al laten de tuinen de grootste indruk op ons na. Ongelooflijk hoeveel rijkdom hierin is geïnvesteerd om de glorie van Frankrijk aan de hele wereld te laten zien. Ondertussen is het tijd om huiswaarts te keren.

  Parijs was een rijke ervaring, zeker in combinatie met de rust van onze camperplaats. Maar aangezien Parijs een bolwerk is van culturele schatten moeten we nog eens terug om ons verlanglijstje af te werken. Dat de camper weer ons reisgezelschap zal zijn, staat als een paal boven water.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels