Oostenrijk

 • Oostenrijk

  Oostenrijk staat bekend voor vele dingen, zoals de wereldberoemde componist Mozart,  het verhaal van de familie Von Trapp of de overheerlijke streekgerechten zoals apfelstrudel en schnitzel. Natuurlijk staat Oostenrijk ook te boek als uitstekende wintersportlocatie. Maar het land heeft zoveel meer te bieden. De natuur, het berglandschap, de vele paleizen en pittoreske bergdorpjes. Het is niet zo ver rijden en geeft je toch een instant vakantiegevoel. We maken een rondreis door Tirol en Karinthië. Eerst heerlijk fietsen en wandelen in de bergwereld van Tirol om dan de kristalheldere meren van het zonnige Karinthië te verkennen.

  Route

  Westendorf

  We starten onze campervakantie in Westendorf. Het dorpje is centraal en zonnig gelegen in Brixental, Tirol.  In de winter is het zeer populair omdat het vlakbij ‘Boarders Playground’ ligt. Eén van de beste funparks  in de regio volgens snowboarders. Maar ook in de zomer is er genoeg te doen. Het is dan ook een uitstekende uitvalsbasis om kasteelstad Kufstein, de Achensee, de bergen en valleien van de Wilder Kaiser, mondain Kitzbühel en natuurjuweel Windautal te bezoeken. Het prachtig natuurgebied (tot 2400 m hoog) biedt oneindig veel reactiemogelijkheden voor de wandelaars en mountainbikers. Ga zeker ook langs de “schau zuichi” markt in het autovrije centrum oud handwerk bewonderen en heerlijke streekhapjes proeven.

  Salzburg

  Voor veel Belgen is Salzburg meestal een tussenstop, terwijl het zoveel meer is! Gelukkig is de stad heerlijk compact zodat je op één dag tijd al een heleboel kan zien. Opgelet, want misschien wil je blijven. Het historisch centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een aanrader is om rustig te kuieren door de Steingasse en de voetgangersbrug Mozartsteg naar het historisch centrum. Het lijkt wel of je een reis terug doorheen de tijd maakt. Onderweg naar de Altstadt zie je de Hohensalzburg opdoemen. De burcht is helemaal ommuurd en maakt meteen indruk.  Je kan een klim naar boven maken van 20 minuten of je neemt het treintje. Als je denkt aan Salszburg denk je aan Mozart. De twee zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Je vindt zijn standbeeld terug aan de Mozart Platz en je kan hem zelfs eten met de Mozartkugel. In Salzburg is er dan ook kunst en cultuur in overvloed.  Het Domquartier bijvoorbeeld is 15.000 m2 en huisvest wel meer dan 2000 kunststukken. Ook het Museum of Modern Art en de futuristische Hangar 7 zijn staan hoog aangeschreven. Bovendien is Salzburg een bruisende studentenstad. Optredens, festivals, gezellige pubs, … Salszburg heeft het allemaal.

  Gurk

  Tijd voor verandering van omgeving. Onderweg naar Gurk kan je een pitstop maken in Werfen. Je kan hier The Sound of Music trail volgen. Een wandelpad door het decor van de film. Onderweg kom je wel enkele steile stukken tegen maar zodra je de open plekken bereikt, zijn de uitzichten verbluffend. Net als in de film. Het eindpunt is prachtig. Als je de top bereikt, ga dan over de wei om te genieten van het uitzicht. Het is bovendien ook de ideale plek voor een gezellige picknick. Heb je nog wat tijd over? Het hohenwerfen kasteel is impressionant. Hier moet je zeker langs gaan. Ook de grootste ijsgrot ter wereld kan je vinden in Werfen. In de berg kan je vanop de snelweg zelfs het gat zien. Dit gat is de ingang van de Eisriesenwelthöhle op een hoogte van 1641 meter! Gurk zelf is een klein en pittoresk dorpje. De imposante 13e-eeuwse dom van Gurk met zijn fresco’s geldt als een van de belangrijkste kunstschatten van Karinthië. Het is één van de best bewaarde romaanse kathedralen van Oostenrijk. De nabijgelegen Nockbergen en de Gurktaler Alpen zijn zeker een bezoekje waard. De bergen zijn hier minder hoog en makkelijker te beklimmen.

  Jenig

  Karinthië staat bekend om de vele meren. Er zijn dan ook verschillende meerroutes.  Zoals langs de Wörther See of de Ossiacher See. Je rijdt dicht tegen de Oostenrijks-Sloveens-Italiaanse grens door het drielandengebied. Maak zeker een plons in de Pressegger See. Beter bekend als de badkuip door zijn warme temperatuur. De Pressegger See vind je iets ten oosten van Hermagor, in het Gailtal in Karinthië. Door de lokalen wordt het meer ook wel de ‘badkuip’ van het Gailtal genoemd door de hoge temperatuur van 28°C. Het meer ligt op een hoogte van 560 m en is 55 hectare groot. Het diepste punt is 13 meter, maar gemiddeld is het meer zo’n 3 meter diep. Ideaal voor vakantiegangers!  Er zijn verschillende stranden waar je kan ontspannen en dichtbij is het Kärtner Erlebnispark. Dit avonturenpark is één grote speeltuin voor de kids. Familiepret verzekerd.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels