Zweden

 • Zweden

  Een slimme stad!

  Göteborg, in het vooruitstrevende Zweden, mag zich vanaf 2020 European Capital of Smart Tourism noemen. Dit wil zeggen dat de stad innoveert op vlak van cultureel erfgoed, toegankelijkheid, duurzaamheid en digitalisering. Daarom mag ze een jaar lang de hashtag #EUTourismCapital gebruiken. De stad verbaast dan ook op verschillende vlakken.Als je met de motorhome naar Zweden wilt gaan dan is de ferry van het Deense Frederikshavn naar Göteborg de ideale overtocht. Voor veel vakantiegangers is Göteborg dan ook de eerste kennismaking met Zweden. En dat is meteen een warm welkom! Rijd deze stad niet voorbij want met alles wat de stad te bieden heeft, kan je hier makkelijk enkele dagen blijven.

  Route

  Compact en overzichtelijk

  Sightseeing in het centrum is gemakkelijk. Het openbaar vervoer in Göteborg rijdt volledig zonder fossiele brandstoffen. Je kan te voet, met de fiets, per Padda-boot of met de tram. De stad is overzichtelijk en je bent nooit lang onderweg. Het Haga district is één van de oudste, charmantste buurten volgepropt met cafeetjes en winkels. De voetgangerstraat Haga Nygata wordt omlijnd door goedbewaarde huisjes in de karakteristieke stijl “landshövdingehus” afgewerkt met steen en hout. Tijdens het winkelen nood aan een koffiestop? In Zweden wordt dit Fika genoemd. Eén van de meest bekende gebakjes in de stad is een Hagabullen, een kaneelbroodje ter grootte van een bord. De specialiteit van Café Husaren en heerlijk bij een kopje koffie. In de lente of herfst kan bovendien je de farmer’s market een bezoekje brengen. Tijdens de aanloop naar kerst, is er natuurlijk ook een gezellig marktje dat je kunt meepikken.

  Archipelago

  De stad wordt omringd met meer dan 50.000 bomen wordt er gezegd. De groene oases zijn ingebakerd in Göteborg. De grootste  is de botanische tuin van 175 ha en meer dan 20.000 plantensoorten. Maar ook net buiten de stad ligt de zee en de archipel met stranden, scheren, vissersdorpjes, … Meer dan 20 eilanden met een eindeloze berg hoeveelheid te ontdekken pareltjes. Vissen, zeilen, safari’s, kajakken, … zijn populaire activiteiten in de autovrije eilanden in het meest zuidelijke deel van de archipel. Je kan met de tram makkelijk sporen naar de ferry die tot in Salholmen gaat, waar verschillende boten vertrekken naar de eilanden.

  Must do’s

  • Pretpark Liseberg: het grootste Scandinavische themapark. 41 attracties voor jong en oud. Hier vind je voor ieders wat wils! Het park staat ook bekend voor zijn live muziek en heeft de ambitie om het grootste live muziek podium te worden.
  • Gothenburg Museum of Art: dit museum heeft 3 sterren in het groene boekje van Michelin. Hier huizen indrukwekkende Noorse collecties vanaf de 15e eeuw.
  • Waterwegen: ontdek de stad met een Paddan boot of wees avontuurlijker en verken de kanalen in een kajak of een paddle-board.
  • Fish church: de hal van de vismarkt is in 1874 voltooid en lijkt op een kerk. Een ontwerp van architect Viktor von Gegerfeldt. Zeker de moeite om heerlijke zeevruchten te kopen bij de Feskekôrka fish market. Vis en schelpdieren zijn een heuse specialiteit in de haven net zoals oesters en mosselen.
  • Regenwoud: in Universum vind je een regenwoud, een groot aquarium en een grote variatie van exotische dieren en platen. Allemaal onder één dak.
  • Garden Society: in het midden van het stadscenter vind je één van de best bewaarde negentiende eeuwse parken van Europa. Vlakbij vind je de Gothenburg Botanische tuin.

   

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels