Alternatieven voor een vast bed
Kies je bewust voor een indeling zonder een vast bed achteraan, dan kan je kiezen voor het populaire paviljoenbed. Of je gaat de ouderwetse toer op en bouwt de zithoek om. Wil je hipper zijn? Dan kan je – indien de optie er is – een pop-updaktent op je dak plaatsen.
PAVILJOENBED
Bewuste keuze
Het paviljoenbed betekende een ware revolutie in de sector. Het eenvoudige en geniale concept kelderde meteen de verkoop van alkoofcampers. De laatste jaren is die weer wat gestabiliseerd, nu camperaars ook meer bewust kiezen voor een halfintegraal zonder paviljoenbed. Vroeger moest je het paviljoenbed erbij nemen, vandaag is het een optie geworden. Het achteraf laten weghalen is prijzig, want dan moeten kastjes en verlichting aan wanden en dak gemonteerd worden.
Geen hefbed
Een paviljoenbed vind je enkel in halfintegralen en is niet te vergelijken met een hefbed bij integralen. Daar scharniert het bed naar beneden, boven de twee cabinezetels. In een halfintegraal hangt het bed als een vals plafond boven de zithoek. Bij gebruik zakt het bed naar beneden. Je krijgt zo een slaapplaats voor één of twee personen, compleet met lattenbodem, matras, veiligheidsnetjes, verlichting, opbergvakken en USB-laadpunten.
Elektrisch of manueel
Elektrisch bediend is het makkelijkst. Je zet het zakken van het bed op gelijk welke stand stop. Als je de zithoek nog wil gebruiken, laat je het bed tot net boven je hoofd zakken. Als je het bed een keer niet nodig hebt, laat je het een beetje zakken en biedt het meteen extra opbergplaats.
Kies je voor een paviljoenbed, let hier dan op:
- Heb ik geen claustrofobisch gevoel als ik in het bed lig?
- Is er voldoende stahoogte onder het bed als het tegen het plafond hangt?
- Blijft de woonceldeur vrij als het bed naar beneden is?
- Scharniert het manueel te bedienen bed makkelijk?
- Hoeveel draagvermogen heeft het bed?
- Neemt het bed niet te veel licht weg in het interieur?
OMGEBOUWDE ZITHOEK
Dit oeroude systeem wordt vandaag nog in elke camper toegepast. De leefruimte bouw je, afhankelijk van de soort en de grootte van de zithoek, om tot een slaapplaats voor één of twee personen door de tafel met zijn telescopische poot of vouwsysteem plat te zetten en de rugkussens op het vrije vlak te leggen. Test dit altijd even uit in de praktijk. Vaak zijn de ergonomische kussens niet volledig vlak en voelt het bed hobbelig aan. Dat is te verhelpen met een extra matras.
Kies je voor een om te bouwen zithoek, let hier dan op:
- Kan ik mijn zithoek wel ombouwen tot een bed?
- Is dat standaard of een optie?
- Is de ombouw geschikt voor één of twee personen?
- Hoe verloopt het ombouwen in de praktijk?
- Ligt de puzzel comfortabel?
POP-UP DAKTENT
De klassieke buscamper heeft altijd een vast bed achteraan. Bij de monovolume campers moet je vrijwel altijd de zetels en/of zitbanken ombouwen tot een slaaptent. In beide modellen kan je ook een pop-updaktent kiezen. Zelfs in bepaalde gewone campers: dan is in het dak – meestal waar het dakvenster zat – een opening voor een mobiele ladder naar de daktent (voor twee personen). Kies je voor deze optie in een halfintegraal, dan is een paviljoenbed niet meer mogelijk.
Conclusie
Twijfel je aan een camper zonder vast bed? Probeer het eens uit met een huurcamper.
En denk eraan:
- Ga je voor een vast bed? Kies dan een stapel bed, dwarsbed, twinbed of vrijstaand bed.
- Ga je voor een paviljoenbed, probeer het zeker met twee uit. Kan je je helemaal uitstrekken? Heb je voldoende hoofdruimte? Kan je nog rechtop zitten? Is het breed genoeg?
- Kies je geen bed achteraan, heb je dan nog voldoende opbergruimte voor je kampeer spullen? En wat met je fietsen?
- Denk aan de voertuiglengte. Wil je een compact voertuig waarmee je makkelijk manoeuvreert en parkeert?
- Reis je met twee of neem je vaak logees mee? Modellen zonder vast bed zijn vooral wagens voor koppels. Bij extra passagiers bouw je – indien mogelijk – de zithoek om.