Frankrijk

 • Frankrijk

  Bourgondisch genieten in Bourgogne! 

  Geschiedenis, culinair plezier en indrukwekkende natuur. Bourgogne heeft het allemaal. Doorkruis de streek en ga op ontdekking. Je treft een ongelooflijk gevarieerd landschap aan met tal van kastelen en monumenten, grootse en welvarende historische steden, karakteristieke dorpen, gastronomische verwennerijen en de alom aanwezige wijncultuur. Welke andere regio dan Bourgogne leent zich zo goed voor een reis met een kampeerauto?

  Route

  Verkenningsroute van Michelin

  Vertrek in Dijon | 6 dagen | 235 km

  Deze gerenommeerde stad van het voormalige hertogdom Bourgogne is onlosmakelijk verbonden met haar wijngebied. Samen met de kwaliteitskeuken dragen de Grands Crus van de Côte bij tot het feit dat dit gebied een van de belangrijkste is van de Franse gastronomie. In de dorpen langs de route tussen Dijon en Beaune kan je kennis maken met vele regionale specialiteiten. In het westen eindigt de rit in een gebied met wat minder vruchtbare bodem, tussen Le Creusot en Autun, in de Sâone-et Loire.

  Dag 1 en 2

  Om volop te profiteren van deze twee dagen in Dijon is het raadzaam jouw verblijf goed voor te bereiden omdat er veel te zien en te doen is! Maak ‘s ochtends tijd voor een bezoek aan het Palais des ducs et des États de Bourgogne, het paleis van de hertogen van Bourgondië. De graftomben van de hertogen van Bourgogne zijn niet te missen meesterwerken in het Museum van Schone Kunsten (Wachterzaal). Wandel daarna in de winkelstraten van het centrum. Je kan er wijnen en andere alcoholische dranken, mosterd en kruidkoek kopen, … Als je de middag niet wijdt aan shoppen, is de wijk van het Justitiepaleis en het Musée Magnin een goed alternatief. Voor ‘s avonds boek je een tafel in een van de vele restaurants. De lokale gastronomie proeven, vormt een heerlijke afsluiter van de dag. Naar gelang de tijd kan je de volgende dag een bezoekje brengen aan de Kathedraal Saint-Bénigne en het kartuizerklooster van Champmol. Voor klein en groot is het stadsmuseum en het museum over het Bourgondische leven leerzaam en leuk.

  Dag 3

  Rijd via de N 74 zuidwaarts naar Beaune. Je doorkruist de prestigieuze wijngaarden van de côte de Nuits en de côte de Beaune. Je kan er de wijndomeinen van de wereldberoemde dorpen bezoeken. Laat jezelf verrassen door de heerlijke smaken want de crus hier zijn niet te versmaden: Morey-Saint-Denis, Vougeot (sla een bezoek aan Le Clos-Vougeot niet over), Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée met zijn ongenaakbare Romanée-Conti, en Nuits-Saint-Georges. Een advies: denk eraan om je aankomst op voorhand te melden als je wijnen wilt proeven. Breng de avond door in Beaune, waar je het fameuze Hospices bewondert. Vergeet de mosterdmakerij Fallot of het wijnmuseum zeker niet!

  Dag 4

  Vervolg je reis naar het zuiden via de D 973 die leidt langs Pommard, Volnay, Meursault en Auxey-Duresses. De route voert dan naar de Arrière-Côte. Maak hier kennis met mooie kastelen, zoals La Rochepot. Het kasteel van Rochepot symboliseert de Bourgogne door zijn elegantie en zijn geglazuurde tegels. Dit kasteel is een perfect voorbeeld van renaissancistische architectuur, waaronder ophaalbruggen, machicolen, barbicanen, wenteltrappen, loopbruggen, gordijngevels, achthoekige torentjes, waterputten op de 72 m diepe binnenplaats, vensters met verticale raamstijlen en monumentale open haarden. Binnen vind je zeer gevarieerde interieurs: meubels en wapens (kruisbogen) uit de 15e eeuw, keuken en gebruiksvoorwerpen uit de 17e eeuw, kamers in felle kleuren, gotiek mobilisme en renaissance, en binnenkort (in 2016) is de bibliotheek open voor het publiek. Van Nolay rijdt je over de D 1 naar Le Creusot. Het museum van de Mens en de Industrie brengt de geschiedenis in beeld van de Schneider-dynastie en de metaalbewerking aan het einde van de 19e eeuw.  Attractiepark Les Combes, is met zijn veel activiteiten dan weer ideaal voor de kinderen.

  Dag 5

  Via de N 80 komt je aan in Autun met haar kathedraal Saint-Lazare. Vervolg de route in westelijke richting via de N 81 en de D 61 naar de Mont Beuvray. De plek met het oppidum van Bibracte herbergt een interessant museum over de Keltische beschaving. Keer terug naar de D 61 en neem dan de N 81 naar Arnay-le-Duc. Dit oude stadje, waar de huizen met puntdaken de vallei van de Arroux domineren, is een aangename halteplaats. Het stadje was een welvarende stad in de Middeleeuwen en werd opgericht in de Gallo-Romeinse tijden. Liefhebbers van oude gebouwen kunnen hun hart hier ophalen. De Tour de La Motte Forte is een echte aanrader. Klim naar de top en geniet van uitzicht over de rode pannendaken. Sluit je bezoek af met een rondleiding in het Maison Régionale des Arts de la Table.

  Dag 6

  Zet koers naar Châteauneuf via de N 81. Je kunt de burcht bezoeken, evenals het kasteel van Commarin, enkele kilometers noordwaarts. Châteauneuf-en-Auxois is een van de laatste getuigen van de Bourgondische militaire architectuur uit de 14e eeuw. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werden torens en vestingmuren opgetrokken om het dorp en de vlakten van de Auxois te verdedigen. Je maakt een reis door verschillende eeuwen. Tijdens jouw bezoek stuit je op een afwisseling van plekken met oorlogsarchitectuur en plekken van het aristocratische leven.

  In de 14e tot 17e eeuw hebben rijke Bourgondische handelaren mooie huizen laten bouwen in Châteauneuf-en-Auxois. Ze zijn goed bewaard gebleven. De vroeger zo welvarende stad laat je gissen naar haar geschiedenis. Kijk goed rond! Achter elke hoek van de smalle straten trekken gevels en traptorentjes jouw aandacht. Ook staan er workshops, avondwandelingen, hofmuziek en de middeleeuwse markt staan op de agenda. Zoals altijd worden ook speciale activiteiten voor jongeren georganiseerd. Om echte ridders te worden, leren ze het zwaard hanteren.

  In de zomer ontvangt Châteauneuf-en-Auxois hedendaagse kunstenaars. De theaterprogramma’s worden gevolgd door tentoonstellingen van het FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporain). Sinds 2010 staat de gebarentaal in het middelpunt. Tot slot wordt gewerkt aan een interpretatiecentrum van het hertogelijke Bourgondië. Keer na een geslaagde vakantie terug naar Dijon via de D 16 en de 905 of de A 38.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels