De toiletcassette

 • De toiletcassette

  Net zoals thuis heb je in een motorhome alle voorzieningen. Het toilet werkt echter een beetje anders dan thuis. Het is best dat je dit proper en goed onderhoudt. Doe de WC cassette binnen enkel open tijdens het gebruik van het toilet, zet deze anders altijd dicht. Is de WC cassette binnen toch blijven openstaan dan blokkeert de cassette en kan je deze niet verwijderen.

  Het gebruik van je toilet

  1. In de motorhome bevindt zich aan de Thetford-WC’s een grijze hendel die je horizontaal kan verschuiven om de cassette open of dicht te zetten.
  2. De Dometic-WC beschikt over een handvat dat je naar jezelf toe kan te trekken om de cassette voor het gebruik te openen. Om de cassette te sluiten duw je de hendel terug naar binnen.
  3. Boven de WC pot bevindt zich een controlepaneel met een blauwe spoelknop en ernaast een klein lichtje dat oplicht wanneer de cassette vol is. Zolang je op de spoelknop drukt blijft het water lopen.
  4. Bij de nieuwste C220 Thetford WC’s is het controlelichtje naast de spoelknop vervangen door een gekleurde indicator links achter de WC pot. De indicator zal van groen (leeg) naar rood (vol) aanduiden.
  5. Ook voor het verwijderen van de WC cassette moet de cassette binnenin dicht staan.
  6. Ledig en reinig de WC cassette op het daarvoor voorziene servicepunt of in een vast toilet.

  Het reinigen van de WC cassette

  Werkwijze Thetford C250:

  1. Controleer of de WC cassette binnen wel dicht staat
  2. Verwijder de WC cassette uit de de motorhome
  3. Plaats de cassette verticaal op de grond
  4. Richt vervolgens de gietbuis verticaal omhoog en verwijder de stop
  5. Giet de WC cassette leeg en druk wanneer de gietbuis naar beneden gericht is op de ontluchtingsknop om het ledigen te vergemakkelijken.
  6. Leg de cassette opnieuw vlak op de grond.
  7. Schuif vervolgens het buitenste deksel open en verdraai de daarnaast gelegen knop om het onderliggende deksel van de opening weg te draaien.
  8. Spoel de WC cassette grondig. Reinig eveneens de rubberen afdichtring en bespuit deze met siliconespray. Op-gelet: gebruik hiervoor zeker GEEN WD40. Dit product bevat zuren die de rubber op termijn aantasten.
  9. Zet de cassette opnieuw verticaal en gebruik de stop met ingebouwde maatbeker om het afbreekmiddel via de gietbuis in de WC cassette te gieten. Raadpleeg de aanwijzingen op de fles voor de gepaste hoeveelheid van het product.

  Uitzondering: Indien de motorhome is uitgerust met een ‘SOG’ (afzuiginstallatie) is er een darm op de stop van de WC cassette of apart op de cassette gemonteerd. Verwijder deze eerst en vervang met de bijhorende stop vooraleer u de cassette verwijdert. Als de darm aangesloten is op de stop van de cassette, kan de stop niet meer als maatbeker gebruikt worden en is er vaak een losse maatbeker meegeleverd.

  Tip: Ontkalk de WC cassette regelmatig met azijn. Zo heb je minder kans dat onfrisse geuren zich vasthechten in de kalk.

  Werkwijze Thetford/Dometic 3310:

  • Controleer of de WC cassette binnen wel degelijk dicht staat.
  • Verwijder de WC cassette uit de motorhome.
  • Plaats de WC cassette verticaal op de grond.
  • Richt vervolgens de gietbuis verticaal omhoog en verwijder de stop.
  • Giet de WC cassette leeg en druk wanneer de gietbuis naar beneden gericht is op de ontluchtingsknop om het ledigen te vergemakkelijken.
  • Leg de cassette opnieuw vlak op de grond.
  • Schuif vervolgens de buitenste deksel open. Om de onderliggende schuif open te maken, ontgrendel deze eerst door het zwarte profiel ingedrukt te houden terwijl je de schuif  open trekt.
  • Spoel de cassette grondig. Reinig eveneens de rubberen afdichtring en bespuit deze met silicone spray. Opgelet:gebruik hiervoor GEEN WD40 daar dit product geen silicone bevat en de rubber op termijn kan aantasten.
  • Zet de cassette opnieuw verticaal en gebruik de stop met ingebouwde maatbeker om het afbreekmiddel via de gietbuis in de WC cassette te gieten. Raadpleeg de aanwijzingen op de fles voor de gepaste hoeveelheid van het product.
  • Schud niet te hard met de wc cassette tijdens het ledigen. De magnetische meetvlotter binnen in de wc cassette zou kunnen los komen!

   

  Tip: Reinig na elk gebruik de WC cassette zo snel mogelijk om geurhinder te vermijden. Gebruik steeds de opgegeven hoeveelheid afbreekmiddel. Ontkalk de WC cassette regelmatig met azijn. Zo heb je minder kans dat onfrisse geuren zich vasthechten in de kalk.

Gerelateerde artikels