Energievoorziening

 • Energievoorziening

  Energie in het woongedeelte van de mobilhome is noodzakelijk voor de verlichting, verwarming, koelkast en veel meer. Hieronder vind je een overzicht terug van de mogelijke energievoorzieningen.

  Batterij

  Elke motorhome is voorzien van één startbatterij voor de motor en één batterij voor het woongedeelte. De batterij voor het woongedeelte is nodig voor de verlichting, waterpomp, ventilator van de verwarming, het controlepaneel en eventuele accessoires zoals een televisie. De woonbatterij levert een spanning van 12 volt en heeft doorgaans een capaciteit van 80Ah tot 120Ah. Op het controlepaneel kan je volgen tot waar de batterij is opgeladen. Tijdens het rijden laadt de batterij op door de motor. Bij normaal verbruik levert de batterij stroom voor ongeveer twee dagen zonder aansluiting op een netstroom of een draaiende motor. Dit kan je verlengen door een tweede batterij te installeren. Of je kan een zonnepaneel installeren zodat de batterij overdag kan bijladen.

  Netstroom

  Op veel motorhome-parkings of campings kan je de motorhome aansluiten op een netstroom van 220 volt. Je mobilhome beschikt over een aansluiting voor 220 volt, die je via de verlengkabel op een Eurostekker kan plaatsen. In het Dicar-pakket zit een 20 meter lange verlengkabel met een gratis adaptor inbegrepen. Op deze manier wordt de batterij niet meer belast en kan je de 220 volt stekkers ook in de mobilhome gebruiken i.p.v. de 12 volt waar je normaal over beschikt. Je kan ook de koelkast hierop aansluiten zodat die niet altijd op gas hoeft te werken.

  Tips bij het gebruik van gas in polyester-flessen en LPG flessen

  Gebruik steeds een LPG filter van Truma en vervang het filterelement 1 tot 2 maal per jaar (afzonderlijk verkrijgbaar). Als de temperatuur lager is dan 10°C en het gasniveau in de fles gedaald is tot ongeveer 1/3 is de gasdruk in de fles niet meer stabiel. Als gevolg hiervan kan de koelkast en verwarming uitvallen of in veiligheidsmodus gaan.

  Bijkomende mogelijkheden

  Bovenstaande energievoorzieningen zijn standaard bij de meeste motorhomes. Maar daarnaast zijn er nog extra mogelijkheden zoals een zonnepaneel, tweede woonbatterij, omvormer van 12 volt naar 220 volt of een LPG-tank. Voor meer info bekijk onze accessoires.

Gerelateerde artikels