Soorten motorhomes

 • Soorten motorhomes

  Een motorhome bestaat uit een onderstel van een bestelwagen en een woongedeelte dat er op gebouwd is. Met het opbouwtype benoemen we de manier waarop het woongedeelte op het onderstel gebouwd is.  Elk opbouwtype heeft zijn voor en nadelen hebben ruimte, rijgemak en prijs. Er een alkoof, een half-integraal, een integraal en een van of buscamper. Het is dan ook belangrijk om eens na te denken over welk type bij jou past en wat je juist nodig hebt. Zo heeft ieder type camper een eigen prijsklasse en moet je nadenken over je gezinssituatie. Ook de soort reizen die je wil maken zijn belangrijk.

  ALKOOF

  Een alkoof beschikt over een slaapkamer boven in de cabine. Je herkent deze slaapkamer langs buiten aan de bult die gebouwd is boven de bestuurderscabine. Er is ruimte voor 2 volwassenen om comfortabel in te slapen. Door deze plaats te benutten kan de lengte van de motorhome ingekort worden zonder dat er leefruimte verloren gaat. Een alkoof-camper is ideaal voor 4 tot wel 7 slaapplaatsen. Het nadeel van de alkoof is de bult boven de bestuurderscabine meer wind vangt. Dit zorgt voor een hoger verbruik van ongeveer 2 liter per 100 kilometer extra.

  HALF-INTEGRAAL OF SEMI-INTEGRAAL

  Bij een semi-integraal motorhome is de ruimte boven de cabine beperkt tot opslagruimte. Hierdoor is de luchtweerstand kleiner en is de motorhome lager dan een alkoof. Je kan eventueel een hefbed plaatsen boven de zithoek en-/of de zithoek ombouwen naar een slaapplaats. Zo heb je toch nog de mogelijkheid om tot 6 slaapplaatsen te creëren. Standaard zijn deze motorhomes voorzien van 2 tot 4 slaapplaatsen.

  INTEGRAAL

  De integraal-motorhome vormt één geheel (er is geen ruimte boven de cabine). Door deze opbouw is de luchtweerstand enorm klein waardoor ook het brandstofverbruik het laagste is. Er komt extra leefruimte vrij doordat de bestuurderscabine geïntegreerd wordt in de zithoek. De integraal is meestal voorzien van een hefbed. Deze mobilhomes worden luxueuzer ingericht, waardoor ze ook iets duurder zijn dan de andere modellen.

  VAN

  Bij de van of buscamper wordt het origineel koetswerk van een bestelwagen behouden. Binnenin wordt deze volledig ingericht om in te kamperen. Je kan hier alle faciliteiten van een grote motorhome terugvinden, enkel wat compacter. Hierdoor is de van gemakkelijk om te parkeren en ideaal voor dagelijks gebruik. De buscamper is meestal geschikt voor 2 tot 4 personen.

Gerelateerde artikels