Slovenië

 • Slovenië

  De charme van het onbekende

  Roger en Chris hebben al langer een boon voor de Oost-Europese landen. Vooral omdat er nog zoveel te ontdekken valt. Slovenië charmeert met een boeiende natuur van alpendorpen tot grottencomplexen, nette steden, lekker eten, aantrekkelijke boottochtjes en een gastvrije bevolking die weet hoe ze het toeristen naar de zin kan maken.

  Route

  Reisleiders bij kampeerclub Pasar: Roger Broeckx en Chris Swaans

  Intersoc inspired by Pasar – kampeerrondreis

  Als door de wol geverfde reisbegeleiders kwam het koppel in 2006 voor het eerst terecht in dat kleine Europese land, geprangd tussen Italië en Kroatië aan de Adriatische zee. Nog altijd bewaren ze er de beste herinneringen aan. ‘We kwamen er met onze toenmalige groep kampeerders terecht op Camping Menina’, vertelt Roger. ‘De camping was nieuw, had erg jonge uitbaters en die zagen ons als een van hun eerste klanten graag komen. De eigenaar deed werkelijk alles om ons te plezieren. Zin in een barbecue? Geen probleem. In geen tijd had hij een gigantische stapel hout in de fik, aangestoken met enkele liters benzine. Een wandeling? De baas trok zelf zijn bergschoenen aan om ons voor te gaan. Een boottochtje? ’s Anderendaags was dat geregeld. En tussen de bedrijven door kregen de liefhebbers nog lessen taarten bakken. Eerlijk, ik maak me sterk dat we die camping zeker in het begin een duwtje in de rug hebben gegeven. Drie jaar op rij zijn we er geweest. We zijn er nog altijd even welkom.’ Logisch dus dat de Sloveniëreis met Chris en Roger uitgerekend daar, in Recica ob Savinji, begint.

  Stop 1

  Rečica ob Savinji

  Op een enkele uitzondering na voorzien Chris en Roger voor alle uitstappen een autocar. Vooraf krijgt iedereen een roadbook met alle info over vertrek en aankomst, het programma, praktische weetjes en tips voor vrije dagen. ‘Zo weet iedereen waaraan en waaraf en kan je onderweg zorgeloos proeven van lokale bieren en een wijntje bij de lunch’, zegt Roger. ‘En natuurlijk zijn Chris en ik altijd beschikbaar voor extra vragen. De reis mag dan al uitgesteld zijn, door al die extra tijd zijn we dubbel en dik voorbereid.’

  Uitgeslapen aan de aftrap bezoekt de groep de steenkoolmijn van Velenje, nog altijd actief en een van de grootse en modernste van Europa met liefst 55 kilometer aan onderaardse gangen, tot 160 meter diep in de aarde. Het mijnmuseum toont je het leven van de mijnwerkers en een treintje neemt je mee op tocht onder de grond. Als tegengewicht voor al dat zwarte goud uit minder milieubewuste tijden bezoek je het bijzonder mooie bloemenpark van Mozirski Gaj met zijn traditionele gebouwen en een toren waarop je het hele terrein overziet.

  Een geleid bezoek aan Maribor, tweede stad van Slovenië, mag niet ontbreken voor wie het land leert kennen. Daar leidt de oudste wijnrank ter wereld, zeg dat het Guinness Book of Records het gezegd heeft, je naadloos naar de wijnkelder van Vinag. Met 15.000 vierkante meter een walhalla voor wijnproevers. Aardigheidje op de terugweg: de bus houdt halt bij een openbare bierfontein in Žalec, voor wie zin heeft in een extra proeverij van zes Sloveense bieren.

  Voor Roger en Chris is een bezoek aan Velika Planina een van de hoogtepunten van de reis. ‘Het is werkelijk een idyllische plek’, aldus Roger. ‘Een kabellift voert ons 1.600 meter hoog de bergen in naar een van de laatste herdersdorpen van Europa. De herders zijn in de warme maanden op het plateau en nemen hun intrek in bijzondere houten huizen met een immens houten dak. Er zijn wel wat schapen, maar ze hoeden vooral hun kuddes koeien. Ik vind het echt een betoverende plek, maar je moet er wel mooi weer voor hebben. We zijn dan ook flexibel met onze planning zodat we er voor iedereen een mooie ervaring van maken.’

  Een uitstap naar de schilderachtige vallei van Logarska Dolina tussen de steile wanden van de Kamnische Alpen met de 90 meter hoge Rinkawaterval sluit deze eerste reisperiode af.

  Halte voor de nacht

  Dag 1 – 6: Camping Menina, Recica ob Savinji

  Stop 2

  Ljubljana

  Wat voor Chris en Roger zelf een uitzonderlijke verrassing bleek, was het partizanenziekenhuis van Franja Bolnica. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden verzetslui op deze moeilijk toegankelijke en verborgen plek een geheim ziekenhuis. In houten barakken groeide zo een uitgebreid geheel aan ziekenboegen, operatiekamers, consultatieruimtes en voorraden. Er was zelfs röntgenapparatuur aanwezig. Tegelijk moest een stevige verdediging worden uitgebouwd met bunkers en beveiligde ziekenkamers. ‘Het straffe is dat de Duitse bezetter wel wist dat er iets gaande was. Ze vermoedden dat er een illegale drukkerij was. Toch zijn ze er nooit in geslaagd de plek in te nemen, ook al deden ze daar heel wat moeite voor’, weet Roger.

  Daarna volgt een bezoek aan de populaire grotten van Postojna. Stalagmieten en stalactieten à volonté, in dit eindeloze grottencomplex waar een treintje je twee kilometer diep onder de grond rondrijdt. De kans dat je er de olm tegen het lijf loopt, is aan de kleine kant. Niet de boom, wel de blinde grotsalamander die schuw is voor al dat licht en gedender van bezoekers.

  Een geleid bezoek aan hoofdstad Ljubljana mag evenmin ontbreken. Met zijn drie bruggen en kasteel ongetwijfeld een architecturale parel, maar je bekijkt de stad dit keer ook vanop de Ljubljanica, die dwars door de binnenstad stroomt. Voor de lunch brengen Chris en Roger je naar de Odprta Kuhna, netjes vertaald als Open Keuken. ‘Het is dan culinaire markt en het systeem gaat als volgt: je koopt je maaltijd en drank bij verschillende marktkramers en neemt plaats aan een reeks lange tafels in de open lucht’, zegt Roger.

  Voor de groep afreist naar een volgende bestemming is er een vrije dag. Die zijn af en toe nodig. Je kan relaxen of je krijgt enkele suggesties voor uitstappen in de buurt. Het verblijf in Ljubljana sluit af met een Sloveense avond met folklore, dans en culinaire verwennerijen.

  Halte voor de nacht

  Dag 7 – 11: Camping Ljubljana Resort, Ljubljana

  Stop 3

  Ankaran

  Een nieuwe kampeerstek, een nieuwe omgeving. De vijf dagen aan de kuststrook op een boogscheut van Italië beginnen met een bezoek aan het Sečovlje Salina Nature Park. Een tweeluik met deels een uniek natuurgebied, deels een grote zoutwinning die al 700 jaar actief is. Je gaat er op bezoek bij een familiebedrijf waar je verwend wordt met allerlei delicatessen. Nog meer lekkers volgt op de Hop & Taste Tour langs pittoreske havenstadjes langs de kust. Koper, Piran, Izola en Portoroz ontvangen je met hun smalle straatjes, Venetiaanse huizen en warme invloeden van het nabije Kroatië. In elke stad krijg je een proevertje aangeboden.

  Op een vrije dag zet Roger een bezoek aan de ondergrondse canyon van Škocjan in de aanbieding. ‘Zelf vind ik deze grotten mooier en indrukwekkender dan andere Sloveense grotten’, zegt Roger. ‘Maar spijtig genoeg moet je er goede benen voor hebben. Het is nogal steil klimmen en dalen. Dus plan ik de trip voor de liefhebbers, want de spectaculaire beleving is te mooi om links te laten liggen.’

  Een dag later pikt een boot de hele groep op voor een zeecruise naar Piran, parel aan de Adriatische kust. Middeleeuwse straatjes, een gezellig stadsplein en een kerk op de punt van het schiereiland maken het romantische plaatje compleet.

  Een bezoek aan Lipica tapt uit een heel ander vaatje. In dit onooglijke dorpje van nauwelijks 45 inwoners fokken ze wel de wereldberoemde Lipizzanerpaarden. Natuurlijk bezoek je er de stoeterij en sta je op de eerste rij voor een stijlvolle dressuurshow. Wist je trouwens dat al die witte paarden als zwarte veulens geboren worden? Nog in hun geboorteoutfit draaien ze aan een lange leiband eindeloos rondjes voor hun eerste workshops dressuur.

  Halte voor de nacht

  Dag 12 – 17: Camping Adria, Ankaran

   

  Stop 4

  Kobarid

  ‘Kobarid is een natuurrijke omgeving om stevige trektochten aan te vatten, maar zover drijven we het niet op deze kampeerreis’, lacht Roger. ‘We maken wel een fraaie wandeling naar de Kozjak watervallen, die zich fotogeniek tussen hoge rotswanden naar beneden storten. En voor we een duik nemen in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog bezoeken we Od Planina do Planika voor allerlei weetjes over duizend jaar kaasmaken.’

  In Kobarid zelf gaat het naar het museum over die Eerste Wereldoorlog. Hier, aan het Isonzofront, leverden Italië en Oostenrijk-Hongarije tot twaalf keer toe hevig slag. Meer dan 300.000 soldaten lieten er het leven. Uiteindelijk haalde Oostenrijk-Hongarije de bovenhand door het gebruik van gifgas. Prompt haalt Chris er het boek Ten oorlog van Arnout Houben bij. Ook hij bezocht voor het boek en de tv-reeks Kobarid. ‘In het ossuarium liet Mussolini -tweeduizend Italiaanse soldaten herbegraven’, weet ze. ‘Het is een indrukwekkende plek met een gruwelijke geschiedenis.’

  Nog een bijzondere aanrader voor een vrije dag: de Heilige-Geestkerk van Javorca in de buurt van de Tolminska Korita of Tolmenkloof. ‘Eigenlijk krijg je hier een zeer, zeer bevreemdende ervaring mee’, herinnert Roger zich. ‘Je zit er in het Triglav Nationaal Park. Er is die geweldige kloof en dan, op een hoogte, heel in haar eentje, die kerk. Met trappen ernaartoe en verder niets. Geen huizen, geen winkels, niets dan die ene kerk die ook al herinnert aan de gesneuvelden van het Izonsofront. Dit keer ter ere van de Oostenrijks-Hongaarse soldaten.’

  Het Triglav Nationaal Park is goed voor een busuitstap langs de smaragdgroene Soča rivier die door de Julische Alpen kronkelt. Langs vijftig haarspeldbochten klimt de bus naar de Vršičpas, met 1.600 meter de hoogste bergpas van Slovenië. Boven draag je vast een steentje bij aan het immense veld aan stenen mannetjes die duizenden bezoekers er hebben achtergelaten. Bedenk ook dat die weg is aangelegd door Russische krijgsgevangenen. De oorlogen zijn hier nergens veraf.

  Voor een frisse duik kan je in het Jasnameer bij Kranjska Gora terecht, al is het water er ijskoud. Waarschijnlijk kijk je liever naar het schansspringen in Planica. Ze hebben er de hoogste springschans ter wereld. En jawel, in de zomer wordt er ook gesprongen. Dan landen de springers gewoon op gladde latten in het gras.

  Halte voor de nacht

  Dag 18 – 21: Camping Koren, Kobarid

   

  Stop 5

  Bled

  Je bolt uit van drie weken Slovenië in Bled en omstreken. Over het bekende Meer van Bled vaar je met een overdekte Pletna – een platte boot – naar het minuscule eilandje in het meer. Het is bekend om de fresco’s en het gouden altaar van de Maria-Hemelvaartkerk. Minstens even geliefd is de klok die je eigenhandig mag luiden, waarna je een wens mag doen. Of je voor die attractie ook waar voor je geld krijgt, is een ander paar mouwen. Aan het kasteel van Bled daarentegen loop je beter niet voorbij. Het is 130 meter hoog gelegen op een rots aan het meer en je geniet er van een heerlijk streekpanorama.

  Een boottocht over het Meer van Bohinj laat je wegdromen van de Julische Alpen. In de Johannes-de-Doperkerk zie je fresco’s over de strijd tussen Kaïn en Abel en een stel angstaanjagende engelen met vampiertanden. Voor de lunch brengt een kabelbaan de groep 1.535 meter hoog de Vogelberg op.

  Als afsluiter voor de terugreis plannen Roger en Chris nog een korte wandeling langs de Vintgarkloof. ‘Het is een schilderachtige plek met een wandelpad langs een turquoise rivier en nog een waterval als extraatje’, aldus Roger. ‘Van tegenliggers zullen we geen last hebben. De wandeling is zo populair dat er sinds enige tijd eenrichtingsverkeer is ingevoerd.’ Een korte maar prachtige afsluiter. Zo blijft er nog tijd over om in te pakken en samen te genieten van een afscheidsdiner.

  Halte voor de nacht

  Dag 22 – 26: Camping Bled, Bled

  Campingplaatsen

  Camping Menina, Rečica ob Savinji

  Heel gezellige camping in het hart van het mooie, brede dal van de Savinja, omringd door bossen en bergen. De camping wordt gerund door Jurij en Katja, superenthousiaste mensen die echt met hun gasten begaan zijn. De camping heeft een mooi zwemmeertje en de rivier nodigt uit tot vissen, kajakken en raften. Geniet van de avonden bij een gezellig kampvuur. Kom op adem in de sauna of tijdens een massage. De camping heeft ook een goed restaurant met een gezellig terras. www.campingmenina.com/nl

   

  Camping Ljubljana Resort, Ljubljana

  Ljubljana Resort is meer dan een viersterrencamping. Het is een grote groene oase, een park in de noordelijke buitenwijken van de stad. In enkele minuten sta je met de bus in het historische stadscentrum. Het is het enige grote toeristenresort in centraal Slovenië, met onder andere een hotel. Middelpunt is het schitterende zwembadcomplex Laguna, ’s avonds feeëriek verlicht. Aan de rand van de camping is een klein meer, met een aanlegsteiger voor bootjes. www.ljubljanaresort.si 

   

  Camping Adria, Ankaran

  Gelegen aan het smalle stukje Slovenië aan de Adriatische Zee, tussen Istrië en Triëst. Heerlijk voor een zon-zee-strandvakantie, maar ook een uitvalsbasis naar de Sloveense meren en bergen, het ongerepte platteland en de oude havenstad Koper enkele kilometers verderop. Het is een vrij grote viersterrencamping, die door de vele bomen en paden toch knus en gezellig aanvoelt. De plaatsen zijn eerder klein. www.adria-ankaran.si

   

  Kamp Koren, Kobarid

  Kamp Koren is een middelgrote viersterrencamping op 1 kilometer van het gezellige Kobarid, centraal gelegen in het prachtige Soča dal. De camping ligt aan de wild stromende Soča met uitzicht op de Julische Alpen. Het is de enige camping in Slovenië met het ecolabel, een Europese onderscheiding voor milieuvriendelijke campings. Kleine campingwinkel. Terrassencamping met schaduwrijke plekken, gedeeltelijk in een bos. www.kamp-koren.nl

   

  Camping Bled, Bled

  Bijzonder mooi gelegen vijfsterrencamping in de sprookjesachtige omgeving van het Meer van Bled en het hart van de Julische Alpen. Dicht bij het stadscentrum. Ruime staanplaatsen op gras of gravel. Eigen supermarkt en broodbedeling. www.sava-camping.com/en/bled-camping

   

  Hoogtepunten

  De herders van Velika Planina

  In een romantisch glooiend landschap leven elke zomer verschillende herders in houten huizen onder lage houten daken. Een unieke architectuur op 1.600 meter hoogte. De schapen zijn in de minderheid, eerder gaat het hier om koeherders. Door de kabellift kan iedereen er naartoe. Er zijn ook een stuk of wat vakantiehuisjes in dezelfde bouwstijl. Dat staat garant voor een idyllisch verblijf.www.slovenia.info/en/places-to-go/attractions/velika-planina

   

  Het partizanenziekenhuis Franja Bolnica

  In de Tweede Wereldoorlog had de Sloveense verzetsbeweging een uitgebreid netwerk van artsen, verpleegkundigen en zelfs illegale ziekenhuizen om gewonden en zieke partizanen te verzorgen. Hier, in een smalle kloof ten noorden van Cerkno, bouwde het verzet met de hulp van boeren een hospitaal, verspreid over veertien barakken. Het stond onder leiding van dokter Franja Bojc. Samen met andere dokters voerde ze operaties uit. Tot twee keer toe gaf ze haar eigen bloed aan zwaargewonden. Alles bij elkaar werden 700 partizanen met uiteenlopende nationaliteiten verzorgd. Ondanks verwoede pogingen slaagde de Duitse bezetter er nooit in het complex te vinden, laat staan te vernietigen.www.pb-franja.si

   

  De grotten van Škocjan

  Hoewel helemaal ondergronds – en dus grotten – spreken Roger en Chris liever van een canyon. Waarom? ‘Omdat ze zo indrukwekkend diep zijn, met helemaal beneden de Rekarivier, en omdat er geen druipstenen zijn’, zegt Roger. ‘De hele canyon is door de rivier uitgesleten in het karstgesteente. En er loopt een mooi, lang wandelpad doorheen. Je wandelt langs een balustrade over beton en trappen, wat voor sommigen wel vermoeiend wordt. Het traject is uiteraard verlicht.’ Het complex maakt deel uit van het biosfeerreservaat Kras en pronkt op de lijst van het Unesco Werelderfgoed.www.park-skocjanske-jame.si 

   

  LEDENKORTING PASAR

  € 25 per persoon

  Extra:

  • Reisdata: 8 juni tot 3 juli 2022
  • Afstand Brussel – Recica ob Savinja: 1.225 km
  • Rondreis ter plaatse: 420 km
  • Totaal aantal km’s: 2.815 km

   

  Een organisatie van Intersoc/Inspired by Pasar, Haachtsteenweg 579, 1050 Brussel.

  Ook interesse in een begeleide motorhome reis?

  Klik hier voor meer info!

Gerelateerde artikels