Jouw motorhome installeren op je rustplaats

 • Jouw motorhome installeren op je rustplaats

  Het leuke aan rondreizen met een motorhome is dat je vakantie meteen start vanaf het ogenblik dat je plaats neemt achter het stuur. Wanneer je aankomt op de motorhomeparking of camping kan je verlof onmiddellijk beginnen. Een motorhome ‘installeren’ vergt een minimum aan tijd. Je zet de motor stil, handrem op, en je kan meteen genieten.

  Mijn rustplaats

  Besluit je te overnachten op een motorhomeparking, dan kan je meestal zelf een vrije plaats kiezen. Je neemt een ticket aan de slagboom, rijdt het terrein even rond, om uiteindelijk een vrije plaats naar keuze in te nemen. Op een camping krijg je bijna altijd een plaats toegewezen vanuit de receptie.

  Hoe plaats ik mij?

  Op een motorhomeparking wijst dit zichzelf uit. Meestal staan alle neuzen in dezelfde richting. Op een camping is dit vooraf bepaald. Zij moeten rekening houden met allerlei brandvoorschriften waardoor je hun instructies moet volgen.

  Waterpas zetten

  Afhankelijk van het terrein waar je verblijft, kan het nodig zijn dat je de motorhome waterpas of vlak zet. Dit los je op door wielblokken te gebruiken. Deze bestaan uit twee stuks en hebben één, twee of drie niveaus. Stel dat de neus van je motorhome te veel naar voor helt, dan plaats je de twee blokken onder de twee voorste wielen. Hierdoor gaat de neus van de motorhome omhoog en zal deze vlakker staan. Stel dat je motorhome te veel naar de linkerkant helt, dan gebruik je de wielblokken onder de linker voor- en achterband zodat de motorhome zich vlak stelt.

  Stroom aansluiten

  Om de 12 V batterij te sparen en/of bij te laden, maken we gebruik van het lokale stroomnet dat de camping of parking ons aanbiedt. Dit is 230 V en daarvoor hebben we de gekende ‘blauwe’ CEE stekker nodig. De ‘CEE’ term duidt erop dat deze
  stroomkabel voldoet aan de Europese voorschriften. Een CEE – stekker heeft een mannelijke kant (met pinnen) en een vrouwelijke kant (zonder pinnen). De vrouwelijke kant sluit je altijd aan op je motorhome. De mannelijke kant sluit je vervolgens aan op het stroomnet van de camping. Bepaalde campings in het buitenland of oudere campings beschikken nog niet over deze Europese aansluiting en hebben stopcontacten met zijaarding. Dan helpt het verloopsnoer
  je uit de nood. Het verloopsnoer heeft aan het ene uiteinde een vrouwelijke blauwe aansluiting en aan het andere uiteinde een mannelijke standaardstekker met zijaarding zoals je thuis gebruikt.

  Luifel in één minuut

  Indien gewenst kan je steeds je luifel opendraaien. Het gebruik ervan vormt geen enkele belemmering om van je vakantie te genieten. Integendeel. De luifel draai je eerst twee meter open met behulp van een zwengel. Vervolgens klik je de twee steunpoten uit. Daarna draai je het doek verder uit en regel je de hoogte van de telescopische poten. Als extra versteviging kan je aan de luifel nog stormkoorden bevestigen om het geheel extra te beschermen tegen sterke windstoten.

Gerelateerde artikels