Hageland

 • Hageland

  De Belgische parels blijven komen. Dit weekend trekken we naar het het Hageland. Het Hageland is de heuvelende vierhoek tussen Leuven, Aarschot, Diest en tienen met als rivieren de Dijle, de Demer en de Gete. Het glooiende landschap staat bekend voor zijn heerlijke wijn en wondermooie wandel -en fietsplekken. De perfecte plek om te genieten van een fris glas wijn bij een lokale wijnboer met uitzicht op de ranken. What’s not to like?

  Route

  Sven Nys cycling tour

  Fiets voor een dagje in het spoor van Sven Nys langs zijn favoriete trainingsparcour dat hij zelf heeft uitgestippeld. Let op, de tocht is zo’n 93 km lang en duurt ongeveer 3 uur en 45 minuten. Er zijn ongeveer 900 hoogtemeters. Onderweg kom je langs het Kasteel van Horst, het standbeeld van Eddy Merckx, het Bezoekerscentrum Hagelandse Wijn en de vele fruit- en wijngaarden van de streek. Je tour start vanuit het Sven Nys Cycling center op de Balenberg.  Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te houden is het gesloten tot onbepaalde datum. Anders is dit een leuke afsluiter of begin van de dag. Je wordt op sleeptouw genomen doorheen historische cyclocrossmomenten.  Neem bovendien een kijkje in de motorhome waar Thijs en Toon Aerts zich voorbereiden! Adres: Balenbergstraatje 11, 3128 Baal (Tremelo).

  Damiaan museum

  In coronatijden is het spijtig genoeg geen optie maar dit wil niet zeggen dat we hier in de toekomst niet van kunnen genieten. Pater Damiaan geboren als Jef De Veuster in Ninde, Tremelo is een historisch figuur. Volg zijn levensloop in het interactieve, eigentijdse belevingscentrum. Een bezoekje duurt ongeveer anderhalf uur. In de buurt kan je nog de Damiaan wandeling of route maken.  Ga van zijn geboortehuis naar zijn crypte in de Sint-Antoniuskapel in Leuven. Na een tochtje langs de Leuvense vaart kan je nog een stop inlassen in het belevingscentrum ’14 – ’18, Werchter en het provinciedomein Kessel-Lo. Adres: Damiaanmuseum, Pater Damiaanstraat 37, 3120 Tremelo. Of Sven Nys Cycling Center, Balenbergstraatje 11, 3120 Tremelo OF Provinciedomein Kessel-Lo, parking 3, Holsbeeksesteenweg, 3010 Kessel-Lo (Leuven). Afstand: 40 km.

  Bezoekcentrum Hagelandse wijn

  Na sport volgt ontspanning. Het bezoekerscentrum is prachtig gerestaureerd en gehuisvest in een 19de-eeuws neogotisch gebouw. Tijdens de tentoonstelling leer je over hoe het landschap hier gevormd is. Je kan er lekkere wijntjes kopen en vanaf 10 personen kan je een afspraken maken voor een wijnproeverij in de kelder. Het natuurreservaat Wijngaardberg is 26 ha groot met als blikvanger de wijngaardmuur die 72 m hoog is. Langs de historische stenen muur naar de noordkant van de berg, kan het in de beukenbossen, wel 5 graden Celsius kouder zijn. In de authentieke wijngaard worden de druiven nog zoals in de middeleeuwen geteeld.  De heuvel zelf  werd tijdens het Tertiair gevormd door de Diestiaanzee. Je vindt er nog overblijfselen van drie groeves. Tijdens Corona kan je gelukkig nog altijd genieten van de prachtige natuur. Adres: Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal, Rotselaar.

  Andere natuurgebieden

  • Natuurgebied Hagelandse Vallei: Bruul z/n, 3220 Holsbeek (Holsbeek)
  • Natuurreservaat Doode Bemde: Lindenhoflaan z/n, 3040 Neerijse (Huldenberg)
  • Natuurreservaat Beninksberg: Vlasselaar 1, 3111 Wezemaal (Rotselaar)
  • Natuurreservaat Webbekomsbroek: Omer Vanaudenhovenlaan 48, 3290 Diest (Diest)

  Meer tips en reisverhalen?

  Schrijf je in voor onze newsletter

Gerelateerde artikels