Griekenland

 • Griekenland

  Op zoek naar Zeus en zijn dienaar Tsipras!

  Zwoele temperaturen, lieflijke stranden en talloze Griekse zuilen en tempels lokken ons naar Griekenland. We kunnen niet wachten om te genieten van een lekkere ouzo, overheerlijke Griekse tapas en de rijke historie die het land met zich meedraagt.

  De overtocht

  Griekenland ligt niet vlak bij de deur. Er zijn dan ook twee mogelijkheden om de afstand te overbruggen. Je kan de ferry nemen die je van Italië naar Griekenland zal brengen of je kan kiezen voor een avontuurlijke tocht via Slovenië door Servië en Macedonië. Voor ons heeft de rust het gehaald van het avontuur en we kiezen voor de ferry, die vertrekt in Venetië. Onze reis naar Igoumenitsa kost ons 850 euro voor een binnenhut (camper inbegrepen). Nadien ondervonden we dat het ook goedkoper kon. Dus goed rondneuzen op het internet is een wijze raad.

  Route

  Igoumenitsa – Ioannina | 78 km

  Camping-camperplaats Limnopula

  De overtocht verloopt rimpelloos. Bij aankomst brengt een zalig, warm windje ons meteen in de juiste stemming. We gaan meteen op pad en gaan en op de bochtige weg (E92) is het niet te druk. Het landschap is heuvelachtig en wordt afgewisseld door bossen en grasland. Af en toe kruist een herder met een kudde schapen ons pad. Dichter bij Ioannina zien we een kudde geiten op hun dode gemak rondslenteren. Ons oog valt op een auto die langzaam de kudde volgt. De herder dirigeert zowaar zijn kudde vanuit zijn voertuig. Af en toe gebruikt hij een fluitje om de geiten bij elkaar te houden zodat ze niet te ver afdwalen van zijn rijdende wachtpost.

  Na 115 km bereiken we onze camping. Gelegen vlakbij het meer op een 20 minuten van het centrum. Ook het openbaar vervoer is op loopafstand. We besluiten om enkele dagen in Ioannina te blijven. Met een overvolle motorboot bezoeken we het ook eiland Nisi. De overzet kost ons € 2 enkel. We bezoeken er de verblijfplaats van Ali Pasha (Albanese machthebber in Ioannina) en het klooster. We genieten van de planten, de vogels, het prachtige heldere water en het witte strand tijdens een rondwandeling op het eiland. Terug in Ionnina gaan we tafelen in taverna Seirios. Voor € 18,5 laten we ons rijkelijk bedienen, wijn inbegrepen. De volgende dag trekken we met de camper naar de bakkerij waar het streekgerecht, een honingrijk gebak, Baklava, het levenslicht zag. Biscuiterie Kolionasios is gelegen langs de National Road op een 14 km van Ioannina. We zijn getuige van het intensieve voorbereidende werk waarna we bij een spotgoedkope, maar heerlijke kop koffie baklava proeven.

  Ioannina – Kalambaka – Kastraki | 110 km

  Camping Vrachos

  We genieten tijdens de rit van de eenzame valleien en bossen, die soms meer op uit de kluiten gewassen en struiken lijken. Bij afrit 7b gaan we richting Trikala en Meteora. De Katarapas stond op ons ‘te doen’ lijstje, maar is jammer genoeg gesloten. In de verte zien we vreemde rotsformaties opdoemen. Het lijken wel schimmen van prehistorische monsters. Het landschap is adembenemend en het lijkt alsof je in een andere wereld terecht komt waar je elk moment een dinosaurus kan zien passeren.

  In Kalambaka houden we richting Kastraki/Meteora aan. De camping is duidelijk zichtbaar aangegeven. Op de camping krijgen we van de vriendelijke uitbater een plattegrond van de kloosters aangereikt. De kloosters staan bedreigend hoog gebouwd op de rotspunten. Hoe deze rotsen al honderden jaren dit gewicht dragen zonder in elkaar te storten is ons een raadsel. Bij het bezoeken van de kloosters schuiven we aan bij de rij toeristen waar Chinezen, Russen en Spanjaarden en nu ook Belgen elkaar afwisselen. Voor € 3 worden we toegelaten. De kortgerokte dames of dames in lange broek moeten een felgekleurde schort voorbinden uit respect. Het klooster ‘Metamorphosis (meteora betekent klooster) en Agios Stephanos’, is makkelijk te bereiken en ook zeer goed te doen voor mensen die slecht te been zijn. Het is makkelijk te bereiken. Na een dagje sightseeing doen we ons ’s avonds, op het terras van het campingrestaurant, te goed aan een uitgebreide barbecueschotel klaargemaakt door de lokale kok.

  Kalambaka – Delphi | 320 km

  Delphi camping 

  We rijden richting Delphli maar we laten Lamia links liggen. Voor en na Lamia zien we uitgestrekte katoenvelden over de vlakte. We rijden de autoweg op. Na het laatste tolpoortje gaan we het viaduct onderdoor om enkele kilometers verder te stoppen bij het monument dat de Slag bij de Thermopylen (Perzische overwinning) herdenkt. We zien de dappere Leonidas, die het onderspit moest delven tegen de Perzen, afgebeeld. Na onze pitstop trekken we verder op weg naar Delphi. De camping ligt iets van de hoofdweg verwijderd. We krijgen een plaats op de rand van een steile rotswand en genieten vanuit ons vouwstoeltje van een panoramische zicht over de lager gelegen dorpen. In de verte zien we Itea liggen.

  Dit vissersdorpje zullen we morgen bezoeken, maar eerst Delphi verkennen. We gaan naar het archeologisch museum en kunnen de camper tegen betaling vlakbij de toegangsweg parkeren. In een van de zalen staan we oog in oog met de Sfinx van Naxos. Daarna vervolgen we ons bezoek buiten op de indrukwekkende archeologische site, in de 19de eeuw nog verstopt onder woningen van nietsvermoedende Grieken. Het landschap is prachtig en tegen de helling van de berg staan tempels, theaters en schathuizen. Deze mysterieuze omgeving was ideaal voor het orakel van Delphi. Mensen van heinde en ver kwamen naar Delphi om het orakel te raadplegen. De priesteres Pythia gaf de boodschappen van het orakel door aan de duizenden pelgrims die om goede raad vroegen. Het orakel was gewijd aan de god Apollo, de god van het licht.

  Delphi – Athene |185 km

  Camping Athens

  Via het populaire bergdorpje Arachova rijden we verder naar Athene. In Athene zelf is het oppassen geblazen. We volgen de weg naar Korinthe en Piresteri en komen heelhuids aan bij onze bestemming. Het is wel erg druk op de stadscamping met afgebakende standplaatsen. We besluiten dan maar om meteen de stad te verkennen. De bus stopt aan de overkant van de weg. De tickets kopen we al op de camping: € 0,60 voor een enkele rit. We stappen af bij Larissa en nemen er met hetzelfde ticket (70 min. geldig) de metro tot Syntagma. Het metrostation is prachtig en lijkt wel op een museum. Het is opgesmukt met allerlei vondsten: oude potten, beelden, voorwerpen, versierde stenen.

  Nadat we onze ogen de kost hebben gegeven gaan we op weg naar de plaats waar de aflossing van de wacht plaats vindt. De ‘Evzones’ houden de wacht voor het parlement en worden om het uur afgelost. De aflossing is een ingewikkelde ‘dans’ van benen en voeten. We trekken naar de overkant via de Ermou naar Athinas en duiken tussen de menigte de centrale markt in. De levendige atmosfeer, de geur van het vlees en het geroep naar klanten kan je niet missen. We wandelen langs de Aiolou terug naar Ermou en zo verder Adrianou in. Na onze lunch van souvlaka (spies met gemarineerd vlees) en vooraf een veel te grote schotel Griekse sla, slenteren we door de gezellige straatjes van de Plaka langs de winkeltjes met prularia, zeep, hemden, sjaaltjes, juwelen, lederwaren en aardewerk versierd met o.a. het Parthenon en andere historische blikvangers. Vandaag staat een heerlijk diner op het menu en daarna is het tijd om stilletjes aan om ons terug te trekken in onze motorhome.

  De volgende dag zijn we vroeg uit de veren en staat de wereldberoemde Akropolis met het Parthenon, de tempel van Athena, op het programma. De Akropolis is de 156 meter hoge tafelberg en kan je al van kilometers ver zien. De beschermgodin Athena had er haar belangrijkste heiligdom, de Oude Athenatempel waarnaast het Parthenon werd gebouwd. De Akropolis was de religieuze kern van de stad en werd prachtig in de verf gezet met allerlei bouwwerken en tempels. Het is hier, zoals verwacht, een komen en gaan van mensen. Daarna beklimmen we de Areopagusheuvel en proberen ons voor te stellen hoe Paulus hier 2000 jaar geleden in discussie ging met de Griekse filosofen. We zetten onze ontdekking verder naar de oude Agora met de tempel Hephaisteion en de stoa van Attalus.

  Na het museumbezoek verlaten we de stoa langs links en gaan we over de spoorweg naar rechts. Met de energie die ons nog rest bezoeken we het moderne Akropolismuseum met de echte beelden die de Akropolis sierden: de resten van de Parthenonfries, de kariatiden, enz. Moe en uitgekeken op al dat moois sporen we terug naar de camping: eerst de metro met een ticket van €1,50 dat we uit de automaat halen voor de toegang tot de perrons, nadien gaan we met de bus verder.

  Athene – Ancient Epidavros | 125 km

  Camping Bekas

  We volgen Korinthe en nemen de E94. We betalen € 10 aan tol. Je kan eventueel ook de kustweg kunnen nemen maar we willen op tijd bij het kanaal van Korinthe zijn voor de doorvaart. Over de kanaalbrug gaan we linksaf naar Isthmia Port. Daar is de aanlegplaats van de Argo die ons over het kanaal brengt. Sleepboten die schepen trekken gaan hier voor. We boeken voor de tocht van 13 u. en betalen € 15 per persoon. De camper staat veilig op de grote parkeerplaats. Als je kijkt naar het kanaal en er over nadenkt dat Nero 2000 jaar geleden zijn slaven aan werk zette om de twee golven met elkaar te verbinden, is het toch indrukwekkend. Helaas moesten zij toen het werk staken. Het kanaal dat nu 6343 km lang is verkort deze route met wel 200 km. Vooraleer we doorrijden naar Ancient Korinth houden we nog even halt bij de brug. Je hebt een prachtig zicht over het kanaal en je kan het verhaal van de bouw van het kanaal terugvinden op een monument vlakbij.

  We rijden verder tot Ancient Korinth. Hier predikte Paulus tegen de losbandigheid van de Korinthiërs. Publieke vrouwen waren hier gegeerde koopwaar. De prostituees werden kaal geschoren. Maar om geen onderscheid te maken zei Paulus dat alle vrouwen een sjaal om hun hoofd moesten doen zodat de ‘zondaressen’ niet met de vinger konden worden gewezen. Na ons bezoek nemen we de smalle weg naar Akrokorinth, hoog boven Korinthe. Er is een kleine parkeerplaats. Vanop de heuvel hebben we een uitstekend zicht over de uitgestrekte omgeving. Twee eeuwen geleden hebben de Turken deze heuvel verlaten. We komen eveneens langs de resten van de tempel van Aphrodite waar de heilige en geletterde prostituees hun riten bedreven. Hierna zoeken we camping op. We volgen de weg naar Nafplio en nemen de afslag Portocheli. We rijden links het viaduct onderdoor. Bij een rotonde gaan we rechtsaf en volgen de campingborden. We parkeren op een plaats vlakbij het strand, juist buiten het bereik van de vallende dennenappels.

  Vanop de camping maken we de volgende dag een uitstap naar Nemea, één van de bekendste wijnstreken van Griekenland. Proeven doen we in het Palivou Estate bij Vasiliki Palivou in Ancient Nemea. We worden vriendelijk ontvangen door de dochter van de eigenaar. We proeven 5 verschillende wijntjes terwijl de lunch wordt klaargezet. Het eten is heerlijk en uitgebreid. En kost slechts € 25. Vooraleer we afscheid nemen, schaffen we een doos droge witte wijn aan, Stone Hills, een blend van de Chardonnay en de Malagouzia druif. Daarna rijden we door naar Nafplio, de eerste hoofdstad van Griekenland. Bij de haven in Nafplio is er plaats genoeg voor onze Sovereign. Het stadje ademt een typische Italiaanse sfeer uit. De vele scooters dragen bij aan dit beeld. We rijden verder naar het theater van Epidavros. Het best bewaarde theater uit de Griekse Oudheid. Je betaal € 3 inkom.

  We wandelen tot bij het museum en bekijken er vooral de vele medische instrumenten die men terugvond. Epidavros was bekend voor zijn geneeskrachtige bronnen. Het was verbonden aan Asclepius, god van de geneeskunde. Het theater van Epidavros werd in 1881 ontdekt, bedolven onder zand. Het wordt nu nog steeds gebruikt voor opvoeringen tijdens de zomermaanden. We rijden terug naar de camping terwijl sinaasappelbomen en olijven het landschap sieren. Na een lange warme dag is een duik in het warme zeewater te aanlokkelijk om er niet aan toe te geven.

  Epidavros – Olympia | 240 km

  We rijden verder naar camping Alphios, hier kan je niet terecht met de ACSI-CampingCard maar het ligt zeer dichtbij de archeologische site. De camping ligt op slechts 1 kilometer loopafstand van het oude Olympia. We nemen de weg over de E65 langs Tripoli en de badstad Tholo. De camping ligt op de weg Pirgos-Olympia, rijdend langs de hoofdstraat komen we op een plein waar de camping staat aangegeven. Dat het een terrassencamping is, vormt geen probleem voor onze camper. De volgende dag begeven we ons naar de plaats die tot onze verbeelding spreekt, Archaia Olympia. Op warme dagen kriebelt de geur van hars je neus. Het oude heiligdom van Zeus wordt gevormd door een imposant domein dat volgebouwd werd met sierlijke tempels, altaren, schathuizen, beelden, … Maar een echte stad was Olympia niet. Hier woonden enkel priesters en tempelpersoneel. Er werden om de vier jaar Panhelleense Spelen gehouden, ter ere van Zeus. Ook hier kunnen we naar hartenlust kuieren door een prachtig museum waar we o.a. de atletische Hermes aanschouwen. We volgen het pad naar de indrukwekkende openluchtsite, waar je nog altijd de restanten kan zien van de imposante bouwwerken die Olympia vormden.

  Olympia – Messolongi | 210 km

  Standplaats bij de kerk Agios 

  We verlaten het mythische Olympia en bollen richting kust, we willen een kijkje nemen in Katakolo waar de overweldigende cruiseschepen aanleggen. We rijden tot bij de parking waar we moeten betalen. We hebben het er graag voor over, en zijn van heel dichtbij getuige van de massa mensen die de schepen verlaat. Een eindje verwijderd staan bussen te wachten en reisleiders trachten kandidaten te ronselen. Wij lopen langs de terrasjes van de hoofdstraat en lessen onze dorst met een frappé. Dat leerden we van de Grieken, een oploskoffie met water tot schuim geklopt waaraan ook ijs is toegevoegd. Dikwijls gedronken uit een glas met een rietje. Heerlijk verfrissend! Wij rijden verder terug naar de hoofdstraat en via de E65 richting Patra. Langs de weg zien we verschillende kraampjes met pompoenen, tomaten, aardbeien en sinaasappelen de revue passeren.

  We zien Patra links van ons voorbij glijden en volgen de groene borden, richting Athene. We nemen vervolgens de afslag Bridge en Rio en rijden nu over de tweede langste tuibrug ter wereld. Bestand tegen aardbevingen tot 7 op de schaal van Richter. Eenmaal over de brug moeten we € 13,20 tol neertellen voor onze motorhome. Na de brug houden we links en rijden richting Messolonghi. We parkeren bij het Heldenpark en brengen een bezoekje aan het graf van Lord Byron, de heldhaftige Filhelleen die hier stierf aan de moeraskoorts. We wandelen door het toch wel drukke Messolonghi waar opvallend veel fietsers de weg in beslag nemen. We gaan verder de lagoon in. En na een eindje rijden, stoppen we voor een portie heerlijke vis in het vissersclubhuis aan de dijk. Geen camping deze keer, we overnachten bij de pittoreske kerk Agios Nikolaos.

  Mesolinghi – Igoumentisa | 205 km

  Camping Kalami Beach, Platari

  Messolonghi was een aangename ontdekking. Na het wegdromen met de Griekse goden Zeus, Apollo en Athena en hun fraaie tempels worden we in Messolonghi terug in de realiteit geflitst. We beginnen aan het laatste hoofdstuk van onze reis en besluiten niet langs de autoweg te rijden maar langs de kustweg en Preveza waar we de tunnel in moeten die ons € 5 kost. De vele slechte wegdekken zijn een onverwachte tegenvaller. De badplaats Parga rijden we voorbij en we overnachten op camping Kalami Beach. Irini, de gastvrouw, ontvangt ons vriendelijk en we blijven op één van de bovenste terrassen geparkeerd staan. Tegen de avond vertrekken we naar Igoumenitsa, 7 km verder, waar we om 23.59 u afvaren met de Anek Lines richting Venetië. Na een rustige tocht komende we de volgende nacht om 23.30 u aan. Zachtjes glijden we de haven van Venetië in. Venetië by night kunnen we ook al afvinken op ons lijstje. Op terugweg naar huis mijmeren we over alle plaatsen die we verkend hebben. Onze reis was meer dan een archeologische herinnering. De warmte, de gastvrijheid, de bergen, de tempels, maar vooral de mysterieuze, mythische plaatsen en goden zullen onlosmakelijk verbonden blijven met deze reis.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels