Duitsland

 • Duitsland

  Saarland is de hoofdstad van Saarbrücken en een prachtig gebied om tijdens de herfst van te genieten. De Saar heeft er miljoenen jaren over gedaan om zijn weg te banen door het steen. Je kan er heerlijk wandelen, kanovaren en fietsen door de mooie natuur. Of gezellig rondstruinen door de straatjes met hun witte huisjes. Door zijn ligging heeft het gebied Franse en Luxemburgse invloeden. Gelukkig is het slechts 3,45 u rijden. Tijd om onze motorhome in te laden, de beentjes te strekken en te genieten van het kleurenpalet deze tijd van het jaar.

   

  Route

  De Saarschleife

  De Saarschleife is de mooiste rivierlus van Duitsland én het boegbeeld van Saarland. De U-bocht is een wonder van de natuur dat de kracht van water duidelijk laat zien. Wil je dit verschijnsel van bovenaf bekijken? Volg dan het boomtoppenpad. Een pad van ongeveer 800 m lang dat door het bos slingert boven de toppen van de beuken, eiken en sparren uit. Op de immense uitzichttoren van hout en staal heb je een adembenemend uitzicht op het dal en over de heuvels van natuurpark Saar-Hunsrück en bij goed weer soms tot aan de Vogezen. Je hebt hier verschillende soorten wandeltochten zoals de Traumschleifchen (droombochten), korte maar aangename wandeltochten. De Saar-Hunsrück-Steig, een premium wandeltocht van in totaal wel 410 km (hieronder meer info). Of rondtochten in de buurt van de Saarschleife. De 9,5 km lange Stausee Tafeltour is een van de saarlandse premiumpaden en gaat van het stuwmeer van Losheim naar Scheiden. Het meer is geschikt voor zeilen, windsurfen, waterfietsen en hengelen.

  Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

  Het Duitse nationaal park werd in 2015 opgericht. Het nationaal park Hunsrück-Hochwald ligt in het zuidwesten  tussen de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Het  wordt omgrensd door de beste wijngebieden van Duitsland zoals de Rijn, de Saar, de Moezel en de Nahe. De wilde kat en de zwarte ooievaar vinden rust in de uitgestrekte bossen van het park. Dit in combinatie met de mysterieus kronkelende wegen, de groene beuken en venen zorgt voor een indrukwekkende fauna en flora. Je hebt hier zelfs een (wild) wolvenpark van 10 ha. Het nationaal park verbindt ook de cultuurhistorische overblijfselen van de Kelten en de Romeinen. Tussen de dalen en uitgestrekte meren is er wel 410 km wandelplezier gegarandeerd. Je kan zelfs te paard gaan.

  Villeroy & Boch

  In de oude benedictijner abdij in Mettlach vind je achter de barokgevel het museum van Villeroy & Boch terug. De 260-jarige geschiedenis van het aardewerk en de onderneming wordt hier verteld. Het documentatiecentrum stelt de huidige productseries voor. In het museum zelf staat de aardewerkkunst en cultuur centraal. De thema’s leven en wonen (decoratie, sanitair en huishoudartikelen) komen aan bod. Er is ook een tafelkunstafdeling, die herbergt het speciaal ontworpen tafelservies van paus Benedictus XVI. Het café staat bekend als één van de mooiste museumcafés ter wereld. In de stijl van de Melkfabriek van Dresden kan je hier rustig genieten van een stukje taart en een kopje chocolademelk. In het café werden meer dan 15.000 handbeschilderde tegels gebruikt. Het museum zelf is het oudste van heel Saarland met een Engels landschapspark en een oude toren. Het contrast met de hedendaagse kunstinstallatie ‘living planet square’ kon niet groter zijn.

  Völkinger Hütte

  Het industriële erfgoed langs de Saar is een gigantisch ijzer -en staalcomplex uit de glorietijd van de ijzerindustrie dat het hele productieproces op één plaats samenbrengt. Het maakt deel uit van de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is de enigste in zijn soort. In 1873 is de staalfabriek ontstaan en in 1986 gesloten. Tegenwoordig is het een bloeiend cultureel centrum. Het centrum biedt een mix van kunst en industrie aan. Er zijn hier tal van exposities, concerten en evenementen. Er is zelfs een plantenwereld aanwezig: het Paradijs. In het Sciencecenter Ferrodrom wordt ijzer en staal voorgesteld met de vier elementen (water, vuur, aarde en lucht). De 100 ervaringspalen maken er een hele beleving van.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels