De voordelen van een campervan

 • De voordelen van een campervan

  Op stap met een buscamper!

  Binnen het segment van motorhomes is de omgebouwde bestelwagen, ook wel buscamper, kampeerbus, campervan of van genoemd, aan een serieuze opmars bezig. Ze zijn compact, wendbaar, makkelijk te parkeren en bieden toch het comfort van een volwaardige motorhome: keuken, zithoek, badkamer en slaapkamer zijn aanwezig. Je ontdekt de wereld op eigen houtje terwijl je alle mogelijke voorzieningen compact aan boord hebt.

  Reizen in vrijheid

  Vanaf je instapt, kan je beginnen te genieten en rondtrekken in alle vrijheid. Geen vertragingen, administratieve rompslomp of strakke deadlines. Gaan en staan waar en wanneer je wil met met je eigen huis op wielen bij de hand én het comfort van thuis. Onderweg geniet je van de talloze onverwachte natuurtaferelen die je pad kruisen. Kortom, de tocht is belangrijker dan de eindbestemming. Val je als een blok voor deze manier van reizen? Waarom kies je dan voor een buscamper?

  Waarom kiezen voor een van?

  Kamperen met alle voorzieningen aan boord

  1. Rijdt als een personenwagen maar je zit hoger
  2. Gemakkelijk parkeren (zeer wendbaar)
  3. Manoeuvreren door smalle straatjes
  4. Ideaal voor woon-werkverkeer (als tweede of zelfs als enige auto)
  5. Veel opbergruimte (incl. fietsen, …)
  6. Grote schuifdeur zorgt voor ruimtegevoel
  7. Compact maar volledig ingericht met volwaardige slaapplaatsen
  8. Lage kosten (inschrijving als lichte vracht gratis, rijtaks € 148)
  9. B-rijbewijs is voldoende

   

  Lage kosten

  Een buscamper valt net zoals een volwaardige motorhome onder de wetgeving van lichte vracht. Daardoor is de inschrijving gratis en de rijtaks ongeveer € 148 per jaar. Een volledige omnium is, afhankelijk van de maatschappij, rond de € 700.

  Compacte afmetingen

  Wanneer je een volwaardige motorhome naast een buscamper zet, dan valt het verschil in afmetingen meteen op. Waar een standaard motorhome doorgaans 230 tot 235 cm breed is, is dit bij een van slechts 205 cm. Ook de hoogte maakt een verschil: 257 cm tot 278 cm. Bij een volwaardige motorhome: 289 cm en hoger. En dan is er uiteraard nog de lengte van een buscamper. Hierin zijn er drie verschillende opbouwmaten: 548 cm, 599 cm en 636 cm. Bij een motorhome kan dit variëren van 599 cm tot 740 cm en zelfs langer dan tien meter. Voor reizigers die kiezen voor een buscamper spelen de afmetingen een grote rol. De reden hiervoor kan zijn dat de van gebruikt wordt voor woon-werkverkeer en er beperkte parkeerruimte voorzien is. Een campervan in de stad kan dus ook! Sommige mensen bezien de campervan dan ook als een compacte of kleine mobilhome. Anderzijds kan het soort reizen waarvoor de buscamper moet dienen hierin ook een rol spelen.

  Een onopvallend vrijetijdsvoertuig

  Een buscamper ziet er meestal uit als een gewone standaard bestelwagen. Buiten de vele vensters die erin zijn verwerkt, zie je niet dat het om een omgebouwde bestelwagen gaat en val je niet op in het straatbeeld. Bij een volwaardige motorhome is er echter geen twijfel mogelijk.

  Multifunctioneel

  Misschien wel het grootste argument om voor een buscamper te kiezen is zijn multifunctionaliteit. Dankzij zijn compacte afmetingen is hij perfect te gebruiken voor dagelijks verkeer. Het is dan ook geen uitzondering dat eigenaars van een buscamper deze vaak gebruiken als enige voertuig. Een tweede personenwagen vervangen door een buscamper behoort ook tot de mogelijkheden.

  Om je dagdagelijks voertuig te gebruiken als vrijetijdscamper hoef je zelfs niets om te bouwen. Je bed, badkamer, keuken en zithoek zijn meteen gebruiksklaar. Dit laatste zullen ook zakenmensen weten te appreciëren. Wie veel de baan op moet en geen zin heeft om constant in de zoveelste hotelkamer te overnachten, neemt met een buscamper zijn eigen hotelkamer mee. Overdag brengt hij je naar een volgende afspraak, ’s avonds en ’s nachts leent hij zich als verblijfsplaats. Je kan de van zelfs gebruiken als mobiel kantoor. Naar gelang de indeling kan je de buscamper ook gebruiken als bestelwagen. Door het bed op te klappen of zelfs volledig weg te nemen, krijg je een vrij grote ruimte waar je tot tegen het plafond kunt stapelen. Ideaal dus wanneer je grote stukken moet vervoeren, bij een verhuis of een bezoek aan het containerpark. Wie graag zijn fiets meeneemt op reis kan door dit systeem ook de fietsen in de buscamper zetten, in plaats van te opteren voor een fietsenrek op de achterwand.

  Comfort aan boord

  Een buscamper heeft alle voorzieningen aan boord, gaande van bed en badkamer tot keuken en zithoek. Alleen is alles iets kleiner in proportie. Logisch als je de afmetingen bekijkt.

  De zithoek herneemt het principe uit een motorhome: de twee voorste draaibare cabinezetels maken deel uit van het salon dat aangevuld wordt met één of meerdere langsbanken. Het komt vrij zelden voor, maar bepaalde buscampers zijn leverbaar met vijf gehomologeerde zitplaatsen in de plaats van vier. De tafel kan naar gelang het model langer gemaakt worden via een draai- of verschuifbaar verlengstuk. Naar wens kan de zithoek omgebouwd worden tot een één- of tweepersoonsbed.

  Het keukenblok heeft een verzonken of op het aanrecht geplaatst gasvuur met twee bekken en een spoelbak. Handig is dat deze afgedekt worden met een glasplaat waardoor je het aanrecht ook kunt gebruiken om spullen op te zetten. De waterkraan kun je makkelijk in de spoelbak draaien. Zowel boven als onder zijn er kastjes voorzien voor het nodige keukengerei in weg te bergen. Een dampkap is niet echt noodzakelijk. Met de schuifdeur of het venster in de zijdeur open te zetten is er genoeg verluchting voorhanden.

  De badkamer is compact en er is geen ruimte voor een afzonderlijke douche. Wat je wel kan doen is de badkamer omvormen tot een douchecabine. Afhankelijk van merk en model kun je aan de hand van plexi vouw- of roldeuren een douchecel vormen. Zo blijven de wanden
  en de rest van de ruimte droog. Merken zoals Malibu hebben een gepatenteerd systeem waarbij het toilet wegdraait in een wand. Vrij nieuw is het systeem waarbij je het gangpad van zithoek naar bed kunt omvormen als doucheruimte. Hier kun je dan een plank uit de vloer wegnemen waaronder de douchebodem schuil gaat. Via draai- en schuifwanden creëer je zo een douche. Optimaal is dat de badkamer voorzien is van een venster en-/of een dakluik om voldoende luchtcirculatie te bekomen. Een draaibaar toilet, spiegelkast, wasbakje met
  douchestang en LED-verlichting zijn standaarduitrusting.

  In de slaapkamer treffen we volwaardige bedden aan, rustend op een lattenbodem. Bovenkastjes zijn aanwezig, op voorwaarde dat er geen tweede bed bevestigd wordt want dan vallen deze weg. Vensters, LED-verlichting en opbergvakken ontbreken niet. Onder het bed vinden we heel wat nutsvoorzieningen terug zoals de gasflessenkoffer, boiler, batterij, … Afhankelijk van het type bed kan je het bed omhoog
  klappen of volledig wegnemen. Bij een dwarsbed is dit heel functioneel.

  Vanstore

  Bij Dicar hebben we ongeveer een 100-tal vans in stock. We werken vans met zeven kwaliteitsmerken: Font Vendôme, McLouis Menfys, Benimar Benivan, Hanroad, Malibu, Bravia, Innova zodat elke prijscategorie en mogelijke indeling verkrijgbaar is. Naast een nieuwe van kan je bij ons ook een tweedehands voertuig aankopen. Wij maken er een erezaak van om zoveel mogelijk vans in onze showrooms te kunnen tonen. Kom langs en ontdek zelf de mogelijkheden. Een ervaren expert staat voor je klaar en leidt je graag rond. Op die manier vind je vast en zeker de van die perfect bij je wensen en verwachtingen past.

  Een gebruiker aan het woord!

  Lees hier een testimonial over één van onze klanten die zijn van nu als mobiel kantoor en tweede thuis gebruikt.

  Extra informatie over soorten buscampers?

  Download hier onze infobrochure en ontdek de verschillende soorten buscampers, indelingen en uitrustingen.

Gerelateerde artikels