Bosnië en Herzegovina

 • Bosnië en Herzegovina

  Bosnië is een waar paradijs voor sport- en natuurliefhebbers. Het bergachtige land tussen Montenegro, Kroatië en Servië heeft een hoogtepunt van 2386 meter. Er wordt veel aan bergbeklimmen gedaan. Je kan er naar hartenlust wandelen en veel vogelspotters vinden er hun gading.

  Ook raften, kanoën en zelfs skiën kan je hier doen. Er is een kustlijn van ongeveer 20 km lang. Bosnië en Herzegovina hebben samen een vage grens. Bosnië omvat vier vijfde van het hele land. Vandaar dat het land ook wel bekendstaat als Bosnië alleen. Herzegovina vormt het zuidelijke deel, dat een mediterraan klimaat kent. In Bosnië is het rustig en weinig toeristisch. Je komt hier veel pelgrims tegen onderweg naar Medugorje.

  Route

  Sarajevo

  De hoofdstad Sarajevo is met al zijn culturele schatten is zeker een bezoekje waard. De zware oorlog die vroeger in het land heerste is nog steeds voelbaar. De stad was het decor van de moord, op aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw, die de Eerste Wereldoorlog inluidde. Een restant uit de oorlog is bijvoorbeeld de Sarajevski ratni tunnel, die tijdens de belegering van Sarajevo onder het vliegveld van de stad werd gegraven en een belangrijke rol speelde in de overleving van de stad. De ingang van de tunnel lag in de belegerde wijk Dobrinja. De tunnel kwam uit in Butmir, in de kelder van het huis van de familie Kolar, tegenover het vliegveld. Van daaruit kon je via de berg Igman Centraal Bosnië bereiken. Voor de rest kan je hier dan ook verschillende tours volgen over de val van Joegoslavië of de belegering 1425 dat het dorp belegerd werd. Maar ook hele mooie graffiti en kunstrondleidingen staan hier op het programma. Ook rustig door Sarajevo kuieren is zeker aangeraden. De historische markt in het stadscentrum is zeker de moeite. De Gazi Husrev-Begmoskee, ook wel Begovamoskee, is de grootste en oudste moskee in Bosnië-Herzegovina en zal zeker je aandacht trekken.

  Mostar

  Ook Mostar draagt nog veel oorlogslittekens met zich mee. De brug van Mostar is een mooi voorbeeld van de Islamitische Balkanarchitectuur en symboliseert de veerkrachtigheid van de bevolking. na de conflicten in de jaren 90. De brug werd in 1993 vernietigd tijdens de Kroatisch-Bosnische Oorlog en hersteld in 2004. De oude brug en de oude stad staan zelfs op de Unesco erfgoedlijst. Letterlijk vertaald betekent brug: most, dus zelfs de stad is hierna vernoemd. Aan het einde van de brug bevindt zich ook een museum hieraan gewijd. Ook de war photo exhibition vlakbij legt aan de hand van foto’s uit, wat er zich hier heeft afgespeeld. Bezoek zeker eens de oude bazaar. Hier vind je verschillende lokaal vervaardigde souvenirs. Op zo’n 150 m van de Oude brug kan je voor een kleine prijsje de Koski Mehmed Pasha Moskee bezoeken. Het is de enige moskee waarvan de Ottomaanse binnenkant bewaard is gebleven. Maar de kers op de taart is de klim naar de minaret waar je een geweldig 360° uitzicht hebt over de hele stad. Genoeg cultuur? Niet ver van het oude centrum kan je de Kravica watervallen bezoeken, ook wel eens de Plitvice meren en watervallen in het klein genoemd. Alleen mag je hierin wel zwemmen. Je kan hier ook met een bootje op het meer varen.

  Jajce

  Jajce is een sprookjesachtige stad genesteld in het hart van Bosnië tussen de bergen met rivieren, meren en watervallen met als voorbeeld de Pliva waterval. De stad is gevestigd op het punt waar de Pliva rivier de Vrbas kruist. De watervallen, de stadspoorten, de burcht, de Mlincici (watermolentjes) en de sfeer in het kleine stadje, maken een bezoek aan Jajce de moeite waard. Je kan hier wandelen, klimmen botaniseren, fietsen en zelfs skiën. De stad zelf is charmant, rustig en is een culturele mix met verschillende architecturale stijlen. Jajce is vernoemd naar de de ei-vorm van de heuvel boven de oude stad waar een middeleeuwse citadel uittorent. De vroegere (beste) vesting. Het is bovendien een mythische, zelfs koninklijke plaats. De Bosnische koningen werden hier gekroond in de Sint-Marijskerk net onderaan de heuvel. De klokkentoren van de kerk is bovendien de enige middeleeuwse van de Balkan. Hieronder bevindt zich een unieke ondergrondse crypte. Ook het Mithraeum, een heilige tempel, moet op je lijstje staan. Dit is werelderfgoed en één van de oudste monumenten van Bosnië. Rijd zeker ook eens richting het Plivsko meer. Onderweg kom je langs kleine houten huisjes waarin vroeger watermolentjes stonden opgesteld (de Mlincici). Deze 20 kleine middeleeuwse watermolentjes werde, gebruikt om graan te malen. Via houten en stenen bruggetjes kan je tussen de houten huisjes wandelen.

Gerelateerde artikels