België

 • België

  Vandaag snuiven we cultuur op in Antwerpen! Voor velen misschien heel dichtbij, voor anderen een nog te ontdekken parel. Antwerpen blijft een wereldstad met de tweede grootste haven van Europa. ”t Stad’ bruist van de creativiteit door de imposante bouwwerken, museums, mode en de multiculturele wijken. Het leuke aan Antwerpen is dat je een hele wereld ontdekt op enkele vierkante kilometers.  De stad draagt een eeuwenoude geschiedenis met zich mee.  Let op dat je tijdens Coronatijden zeker tijdig je reservatie maakt!

  Route

  Museum Aan de Stroom

  In de hippe buurt het Eilandje domineert het MAS het uitzicht. Het bouwwerk herbergt niet alleen het museum maar ook restaurant ‘t Zilte** van topchef Vicky Geudens.  De architectuur is gebaseerd op een hedendaags pakhuis dat kenmerkend is voor de stad. Het Museum Aan de Stroom is 60 meter hoog en telt 10 verdiepingen. Het veredelde pakhuis beschikt over zo’n 5.700 m² tentoonstellingsoppervlakte waar 500.000 wisselende collectiestukken tentoongesteld worden.  Met de roltrap kan je de 9 verdiepingen en 7 museumzalen afgaan recht naar de top. Het MAS trekt net als Antwerpen een stroom van bezoekers, wel 650.000 bezoekers per jaar. Er zijn vaste en wisselende expo’s  over Antwerpen in de wereld en de wereld in Antwerpen.  Het rijke verleden van de stad, de stroom, de haven en de wereld kan je hier zintuigelijk ontdekken. Ongeveer 140 vrijwilligers steken een handje toe. Als je op het einde aan de top uitkomt kan je genieten van een panoramisch uitzicht over de hele stad.

   

  Red Star Line Museum

  Miljoenen mensen met één droom. Meer dan twee miljoen mensen trokken met de Red Star Line van Antwerpen naar New York op zoek naar een beter leven.  Volg de persoonlijke verhalen van de passagiers die de overtocht maken. Naast de vaste tentoonstellingen van de landverhuizers zijn er ook tijdelijke exposities en het bouwwerk zelf is ook erg interessant. Het museum is samengesteld uit vier gebouwen. Drie historische gebouwen: de Loods, het hoekgebouw, het hoofdgebouw en één nieuwbouw: de Toren.  De Toren is gebaseerd op de oude schoorsteen die als oriëntatiepunt diende voor emigranten. Een verticale baken die symboliseerde dat de overtocht lonkte. De landverhuizers ondergingen in de historische gebouwen een medische en administratieve controle. Hier werd beslist wie zijn dromen in Amerika of Canada mocht najagen. Ook kan je hier afdalen in de onderbuik van de stad. Sinds de middeleeuwen is er toegang tot een netwerk van kanaaltjes. Deze werden later gebruikt als riolen en uiteindelijk overwelfd. Maak een wandeling door de ondergrondse wereld van Antwerpen en luister ondertussen naar de anekdotes die deze geheimzinnige plek met zich meebrengt.

  Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

  Het museum op het Zuid is spijtig genoeg tijdelijk gesloten wegens renovatiewerken. Er is nog steeds geen openingsdatum gecommuniceerd maar toch konden we het niet laten om deze topper te vermelden. Je kan hier de verbouwingswerken opvolgen. Zeker voor in de toekomst is dit een echte aanrader. Alleen het gebouw al is imposant en vol verrassingen. Toen de originele looproute uit  1890 weer vrijgemaakt werd, zijn er originele zuilen gevonden die jarenlang verstopt zaten achter een valse wand. Momenteel wordt er gewerkt aan witte, moderne museumzalen en wordt er kunstmozaïek geplaatst. Het voorproefje op de website smaakt naar meer! Wat kan je zoal terugvinden in het Koninklijk Museum? Vlaamse primitieven tot moderne meesters en Vlaamse expressionisten. Natuurlijk speelt Antwerpenaar Peter Paul Rubens daarin een prominente rol. Als je meer over Rubens wil weten, kan altijd een bezoekje brengen aan het Rubenshuis. Het pronkstuk van de KMSKA is natuurlijk de grootste collectie van James Ensor ter wereld.

  Chocolate Nation

  Chocolade is vanzelfsprekend onze grote nationale trots. België en chocolade gaan dan ook hand in hand. Gelukkig bevindt het grootste chocolademuseum ter wereld zich in Antwerpen! Moderne technologie, geschiedenis en smaak komen hier in harmonie samen. Volg de reis van de cacaoboon tot de heerlijkste Belgische chocolade. Ga door 14 ruimtes met aangepaste thema’s van de plantage tot cacao opslaghaven in Antwerpen. Eindig na 60 tot 90 minuten aan de reusachtige machine die toont hoe chocolade wordt gemaakt en vanwaar die typische smaak komt. Bovendien kan je, normaal gezien, proeven van wel 18 soorten verschillende chocolade om zo een idee te krijgen van het uitgebreide smakenpalet. Ook de verschillende merken, tradities en innovaties kom je tegen tijdens je reis. Is je honger naar chocolade nog steeds niet gestild? Spring dan eens binnen in The Chocolate Line van Belgische meesterchocolatier en enfant terrible Dominque Persoone  in het historische Paleis op de Meir.

  Andere interessante musea

  • Momu Antwerpen: Antwerpen ademt mode uit! The Antwerp six, is een groep bekende Belgische modeontwerpers die in de jaren tachtig afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. De groep is midden jaren 1980 internationaal doorgebroken. Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs en Marina Yee. In Het ModeMuseum vind je de grootste verzameling hedendaagse Belgische mode terug.
  • Museum de Reede: Een unieke collectie met rijke verzameling etsen van Goya, werken van Munch en Rops in de permanente tentoonstelling, naast een tijdelijke tentoonstelling over Duitse expressionisten. De ingang tot het museum heeft een opvallende maar warme architectuur. Museum De Reede lijkt ten onrechte minder gekend in Vlaanderen en daarom ondergewaardeerd.
  • Museum Platin-Moretus: Wandel binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was. Verken het huis, de tuin en de uitgeverij- de twee oudste drukpersen ter wereld en meer dan 20.000 loden letters – 30.000 oude drukken en manuscripten – een stukje groen (en rust) in het midden van de stad.

  Camperpark Vogelenzang

  Een groene parking die aan de rand van Antwerpen ligt. Met het openbaar vervoer (150 m afstand) ben je op 10 minuten in het centrum. Ook met de fiets kan je makkelijk de Meir, de Zoo, … bereiken. Het camperpark valt buiten de lage emissiezone  is goed te bereiken vanaf A12 of E19. Er zijn 115 motorhomeplaatsen. Een deel van de ondergrond is gras en de rest geasfalteerd.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels