Nederland

 • Nederland

  Steeds meer motorhomereizigers beseffen dat je niet ver hoeft te reizen om prachtige pareltjes te ontdekken. In Nederland bijvoorbeeld heb je tal van mooie natuurgebieden waarvan je niet kan geloven dat ze vlakbij huis liggen. Met vaak, op korte afstand, tal van culturele uitstapjes of bezienswaardigheden. Hieronder een mooie route vol natuurschoon.

  Route

  Sint-Pietersberg

  De Sint-Pietersberg is eigenlijk een heuvel, maar wordt een berg genoemd. Dit zuidelijkste stukje Nederland gelegen tussen Maastricht en België is zeldzaam en uniek. Door de kalkhellingen en microklimaat vormt het de perfecte thuis voor vlinders, oehoes, vleermuizen en planten. Op de top van berg ligt het fort Sint Pieter. De Sint-Pietersberg wordt ook wel de Nederlandse canyon genoemd door de mergelgroeven en het groenblauwe water. Boven is er een uitkijkpunt over de groeve en de omgeving van Sint-Pietersberg. Als je naar de groeve wilt gaan, kan je de trap nemen. Ontdek de afwisselende, zeldzame natuur en de rijke cultuurhistorie rond de groeve en d’n Observant. Er is zelfs een gloednieuwe mountainbikeroute. Je kan met een gids op ontdekkingstocht door de grotten Noord, de koepel, de eeuwenoude schuilplek, de gotische gang en de Kluis (waar in de oorlog de Nachtwacht lag verborgen). In grotten Zonneberg kan je het ondergrondse museum bezoeken met daarin de Nachtwacht op mergel van Jules Sondeijker. In het najaar van 2020 gaat Natuurmonumenten boswerkzaamheden uitvoeren in voormalige groeve de Kluis van Slavante, op de oostflank van de Sint-Pietersberg.

  Maasvallei

  De Maas is een indrukwekkende regenrivier en is een natuurlijke grens van 40 km langs de Belgisch Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich. Het staat bekend om zijn gevarieerd landschap en kluwen van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en grindbanken. Langs de beide oevers van de Maas ontwikkelden zich een aantal pittoreske Maasdorpjes wat zorgt voor een mooie mix tussen natuur en cultuur. Met een Maasverkenner (gids) kan je verschillende excursies doen om het Rivierpark te verkennen, zelfs vanop het water. Urenlang wandelplezier is bovendien gegarandeerd met wandelroutes van 200 km. In Nederland werken ze met een lussen- en knooppuntensysteem. Het is ook een waar paradijs voor fietsers. De dijken zijn hier zelfs autovrij. Er is een kajakroute tot 21 km. Of je kan een stilstoep of een fluisterboot huren. Zelfs een vlot is een optie. De Maasvallei is een grensoverschrijdende samenwerking tussen 2 landen.

  Stippelberg

  De uitgestrektheid van de Stippelberg straalt het ruste en ruimte uit. Een stil plekje ver van al het lawaai. Een gezellige boswandeling door de paadjes of over de mooie eiken-en beukenlanen zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt. Deze plek ademt een pure en serene schoonheid uit. Bos, heide, vennen en landhuizen wisselen het landschap af. Vlakbij vind je ook de Langenboomse bossen en Molenheide terug. In Molenheide heb je ook een heide, 2 mooie poelen, Schotse hooglanders, zang- en roofvogels.

  Oosterheide

  Het oude heidegebied is in de 19e eeuw beplant met 70 verschillende boomsoorten. Wandel over de Kalix Berna route langs de verschillende bijzonderheden van landgoed Oosterheide. Het lijkt alsof je door een mooi aangelegd park wandelt.  De Chaamse beek (weilanden vol met bloemen), Markdal (beek) en Hollandse bossen (oud landgoed van 85 hectare met bos, weilanden en lanen) kan je ook bezoekje brengen. Je bent vlakbij Breda, dus je kunt natuurlijk ook altijd in de stad vertoeven en verken de ongedwongen sfeer van het Veemarktkwartier, flaneren langs de Haven, de mediterrane uitstraling van Oranje-Zuid en het bourgondische sfeergebied het Ginneken.

  MEER TIPS EN REISVERHALEN?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde artikels